ІТК розглядає можливість створення третейського суду для розгляду справ щодо рекламодавців-боржників

25 Червня 2009
16870
25 Червня 2009
18:30

ІТК розглядає можливість створення третейського суду для розгляду справ щодо рекламодавців-боржників

16870
ІТК розглядає можливість створення третейського суду для розгляду справ щодо рекламодавців-боржників

Індустріальний телевізійний комітет розглядає можливість створення третейського суду для медійників. Суд розглядав би, зокрема, випадки заборгованості рекламодавців перед агенціями та ЗМІ. Про це заявила виконавчий директор ІТК Катерина Котенко 25 червня на круглому столі, присвяченому проблемі заборгованості великих компаній перед рекламними агенціями та ЗМІ за послуги розміщення реклами у 2008 році. 

 

Нагадаємо, за українським законодавством рішення третейського суду не підлягають оскарженню, а вирішення спорів у такому суді проходить швидше, ніж у судах загальної юрисдикції чи господарчих. Проте для успішності роботи такої інституції, зазначила пані Котенко, потрібна згода самих рекламодавців на розгляд справ у третейському суді (а вона поки що під питанням). Крім того, як зауважують юристи ІТК, внести зміни у діючі договори, передбачивши можливість розгляду спірних питань за таким механізмом, малоймовірно. Можна говорити лише про відповідний пункт у нових контрактах, тобто за майбутніми зобов'язаннями. 

 

Серед інших засобів боротьби з боржниками учасники круглого столу назвали широке розголошення інформації про заборгованість недобросовісного рекламодавця, відмову інших агенцій та медіа працювати з ними, виключення агенцій-штрейкбрехерів з професійних асоціацій та не допуск їх робіт до фестивалів і конкурсів, створення чорних списків тощо. 

 

Нагадаємо, найбільшими боржниками серед рекламодавців досі залишається компанія «Телесистеми України» (ТМ PEOPLEnet), яка винна агентству Starcom 10 млн грн, та СК «Оранта», що заборгувала аналогічну суму агенству Nirvana Media. Сьогодні Nirvana Media оголосило про виграш відповідної справи у суді, проте «Оранта» вже пообіцяла подати апеляцію. Інша страхова компанія - «Страхові традиції» - винна Media Arts Ukraine 6,5 млн грн. Серед медіа найбільшу дебіторську заборгованість мають група «Інтер» та холдинг Віктора Пінчука - станом на сьогодні це 50 млн грн.  

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16870
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду