detector.media
25.06.2009 18:30
ІТК розглядає можливість створення третейського суду для розгляду справ щодо рекламодавців-боржників

Індустріальний телевізійний комітет розглядає можливість створення третейського суду для медійників. Суд розглядав би, зокрема, випадки заборгованості рекламодавців перед агенціями та ЗМІ. Про це заявила виконавчий директор ІТК Катерина Котенко 25 червня на круглому столі, присвяченому проблемі заборгованості великих компаній перед рекламними агенціями та ЗМІ за послуги розміщення реклами у 2008 році. 

 

Нагадаємо, за українським законодавством рішення третейського суду не підлягають оскарженню, а вирішення спорів у такому суді проходить швидше, ніж у судах загальної юрисдикції чи господарчих. Проте для успішності роботи такої інституції, зазначила пані Котенко, потрібна згода самих рекламодавців на розгляд справ у третейському суді (а вона поки що під питанням). Крім того, як зауважують юристи ІТК, внести зміни у діючі договори, передбачивши можливість розгляду спірних питань за таким механізмом, малоймовірно. Можна говорити лише про відповідний пункт у нових контрактах, тобто за майбутніми зобов'язаннями. 

 

Серед інших засобів боротьби з боржниками учасники круглого столу назвали широке розголошення інформації про заборгованість недобросовісного рекламодавця, відмову інших агенцій та медіа працювати з ними, виключення агенцій-штрейкбрехерів з професійних асоціацій та не допуск їх робіт до фестивалів і конкурсів, створення чорних списків тощо. 

 

Нагадаємо, найбільшими боржниками серед рекламодавців досі залишається компанія «Телесистеми України» (ТМ PEOPLEnet), яка винна агентству Starcom 10 млн грн, та СК «Оранта», що заборгувала аналогічну суму агенству Nirvana Media. Сьогодні Nirvana Media оголосило про виграш відповідної справи у суді, проте «Оранта» вже пообіцяла подати апеляцію. Інша страхова компанія - «Страхові традиції» - винна Media Arts Ukraine 6,5 млн грн. Серед медіа найбільшу дебіторську заборгованість мають група «Інтер» та холдинг Віктора Пінчука - станом на сьогодні це 50 млн грн.  

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY