Незалежність очима телевізійників

22 Липня 2011
39140
22 Липня 2011
15:01

Незалежність очима телевізійників

39140
Проекти до 20-го ювілею незалежності: багато Кравчука, простих громадян і цікавих спогадів не про політику
Незалежність очима телевізійників

Ще за півроку до 24 серпня канали та продакшни почали активно готувати спецпроекти, присвячені 20-й річниці незалежності України. «Детектор медіа» зазирнула за лаштунки підготовчого періоду, щоб дізнатися, що покажуть українцям у святковому ефірі.

 

Серед наймасштабніших спецпроектів можна виділити документальні ініціативи продакшна Film.ua «ХХ років незалежності», цикли ТВі «Журналіст і незалежність» та «Інтера» «Наші двадцять», а також авторський проект Олексія Мустафіна для СТБ і стрічку НТКУ «Межа свободи».

 

Показово, що у виробництві спецпроектів до Дня незалежності майже усі автори намагаються залучити президентські обличчя. Так, скажімо, Леонід Кравчук фігуруватиме щонайменше в трьох програмах. Про участь у них нинішнього глави держави Віктора Януковича поки що не згадується. Роботу з політичними діячами «вищого щабелю» автори проектів називають найскладнішим у виробництві.

 

Деякі з документальних стрічок базуються не лише на інтерв'ю, розповідях, синхронах відомих політиків, культурних діячів чи громадських активістів. Режисери фільмів вирішили підійти до з'ясування важливих питань незалежності і через розкриття поглядів звичайних громадян України. Автори  обіцяють показати в кадрі обличчя і думки українців з усіх куточків держави, різних вікових категорій, зокрема і ровесників суверенності.

 

Число 20 пройде червоною ниткою крізь майже усі проекти 20 програм, 20 історій, 20 портретів тощо.

 

 

Film.ua

 

Film.ua до 20-річчя незалежності готує документальний проект, присвячений Україні і розпаду Радянського Союзу під назвою «ХХ років незалежності». Режисер фільму, документаліст Сергій Буковський (народний артист України, лауреат Шевченківської премії), намагається змалювати у стрічці те, що відбувалося у перших ешелонах влади, коли формувалася незалежна Україна. Хронологічний акцент у кадрі зроблено на подіях 1989-1991 років.

 

Як розповіла у коментарях ТК сценарист та редактор фільму Вікторія Бондар, це міжнародний проект, до виробництва якого залучені люди з Франції, США, Росії, Польщі, Білорусії. Одними з головних героїв будуть перший президент України Леонід Кравчук і автор Акту незалежності Левко Лук'яненко: «У нас ексклюзивний матеріал, Леонід Макарович розповів про багато таких речей, які раніше нікому і ніколи не розповідав. Прийшов час відкрити деякі таємниці», - поділився в інтерв'ю ТК Віктор Мірський, генеральний директор Film.uа.

 

Також, за інформацією продакшна, учасниками документального фільму Буковського стануть Станіслав Шушкевич, Генадій Бурбуліс, Семен Глузман, Лесь Доній, Леонід Грач. Передбачається, що у кадрі також з'являться Збігнєв Бжезінський, Джеймс Бейкер, Лех Валенса або Адам Міхнік, Оксана Забужко, Мирослав Попович, Ярослав Грицак.

 

Як розповіла пані Бондар, над проектом працюють продюсер Андрій Ризванюк, лінійний продюсер Ірина Громозда, а також документалісти: режисер монтажу Світлана Залога, оператори Ігор Іванов, звукорежисер Ігор Барба, композитор Віктор Крисько, журналіст Леся Харченко.

 

За словами сценариста стрічки, постановочних кадрів у проекті не передбачається: «Ніяких ігрових епізодів у фільмі немає - і бути не може! Наша група робить документальний фільм». Хроніка, яка з'являтиметься у кадрі, добирається з різних джерел: з Державного архіву імені Пшеничного, частково з колишнього Держтелерадіо УРСР. «Кадри з фільму наших колег, в основному - це кінохроніка. Телевізійної зовсім небагато», - говорить Вікторія Бондар. Усі інтерв'ю уже відзняті, наразі йде монтаж: «Оскільки "дорога ложка до обіду", працюємо без вихідних. Натурні зйомки наших героїв проводить команда молодих - режисер Ігор Стрембіцький і оператор Андрій Лисецький».

 

За інформацією Сергія Буковського, проект в ефірі з'явиться або у серпні цього року, до 20-річчя української незалежності, або у грудні, коли було підписано Біловезьку угоду. На якому каналі покажуть «ХХ років незалежності» - поки що невідомо.

 

СТБ

 

У телевізійній кузні знаходиться й авторський проект заступника генерального директора СТБ Олексія Мустафіна. Це буде односерійна документальна стрічка про те, як молоде покоління, яке народилося в незалежній Україні, сприймає День незалежності, розвиток країни і як воно бачить майбутнє своєї держави. Назва стрічки ще не визначена.

 

«Нас цікавлять 20 років історії очима тих, хто творив українську незалежність, творив державу, і тих, хто зростав у цій державі. Нам цікавий діалог між поколіннями, в якому брали б участь не лише політики, адже 20 років не лише політикою жила Україна», - прокоментував ТК пан Мустафін. Наразі уже записано кілька інтерв'ю, зокрема і з президентами. Однак передбачається, що в проекті братимуть участь не тільки політики, але й відомі особистості з різних сфер діяльності.

 

За словами Олексія Мустафіна, особливих проблем чи складнощів у виробництві подібних документальних проектів немає: "Хіба що не всі політики ідуть охоче на інтерв'ю. Але ми одразу попереджаємо, що наші запитання - це по суті запитання наших двадцятирічних героїв. Це вони питають - і краще відповідати щиро і відверто. Власне, поки що ніхто не намагався ставити нам якісь умови - мовляв, не ставте ті чи інші запитання. Більшість із великим зацікавленням поставилася до проекту».

 

Перший національний

 

У Першого національного до Дня незалежності відразу кілька спецпроектів. Один з них - «Межа свободи» - готує творчо-виробниче об'єднання художніх та публіцистичних фільмів НТКУ під керівництвом режисера (а також автора і ведучого) Марка Греся.

 

Як розповів у коментарях ТК Марк Гресь, лейтмотив цієї стрічки - нинішнє розуміння свободи всіх відрізків населення. За його словами, «Межа свободи» - це «великий синхрон», де майже відсутній закадровий текст. Автор і ведучий намагається через різних героїв розібратися і усвідомити поняття свободи: «У нас 2/3 героїв - це просто люди з України. Також будуть і  синхрони політиків, тому що політики такі ж самі громадяни, але ми їх залучаємо абсолютно як приватних осіб. Ми не говоримо з ними про партії, партійні програми, про шляхи приходу до свободи через ідеологію, ми просто намагаємося дати відповідь, чи розуміють українці через 20 років після прийняття незалежності, чи усвідомлюють вони, що таке свобода. Чи це вічна погоня за якимось фантомом?».

 

Жанр фільму «Межа свободи», за словами режисера, і досі не визначений і не усвідомлений: «Ми наразі працюємо в нетривіальній манері... Ми знімаємо цей фільм не професійно, в тому сенсі, що хаотично, бо дуже хочеться зробити продукт, який був би так само хаотичний. Зазвичай, я наперед знаю, про що мій продукт, і, так чи інакше, підводжу людей до того, щоб вони сказали, що я хочу. У цьому випадку я абсолютно відходжу від цього принципу і намагаюся як допитлива людина дізнатися, що це таке?», - каже режисер.

 

Наразі фільм перебуває на етапі збору інформації та матеріалів з відряджень. До технічних складнощів виготовлення проекту Марк Гресь відносить обмеженість ресурсів Першого національного, зокрема на відрядження, серед режисерських та організаційних - складність діалогу з політиками та робота з великою кількістю людей, які не є професійними акторами або телевізійниками і які не завжди розуміють, що від них вимагають: «Весь час намагаєшся заритися в людину, щоб витягнути  найбільш сокровенне, те, про що вона сама не здогадувалася. Це і є найважче». Але сам факт залучення звичайних людей, за словами Марка Греся, є особливістю і перевагою стрічки: «Найбільша біда нашого телебачення в останній час - те, що ми людей як таких не бачимо і не чуємо. Тому що у  новинах, ток-шоу - це все штучні люди, штучні образи. Що думає звичайна людина - не конкретно в питаннях медицини, пенсії, а взагалі, як вона уявляє життя - це і для людей не звично, і для нас не звично».

 

Також НТКУ готує документальний фільм «7,300 днів», в основу якого буде покладена розповідь про найважливіші події та найяскравіші особистості 1990-2011 років з широким застосуванням архівних та натурних зйомок, а також коментарів перших осіб держави, відомих українців, безпосередніх учасників подій та, знову ж таки, звичайних громадян країни. Заплановано зробити дві версії стрічки: повна версія для української аудиторії буде передана іноземним спеціалістам для створення скороченого варіанту, адаптованого до сприйняття іноземною аудиторією (хронометраж 15-20 хвилин). Цю версію пропонуватимуть телеканалам у різних країнах через систему міжнародного обміну новин у рамках Європейської мовної спілки (European Broadcasting Union).

 

Нагадаємо, ще Перший національний до 20-ї річниці Незалежності України покаже зразки української кінокласики, надані Національною кіностудією художніх фільмів імені Олександра Довженка, а також запустить у рамках цього проекту окрему програму про кіно, ведучим якої стане Сергій Неретін. Показ стрічок стартує з 1 серпня й орієнтовано триватиме два місяці.

 

Серед вибраних художніх фільмів у рамках проекту - «Богдан-Зиновій Хмельницький», «Назар Стодоля», «Мартин Боруля», «Сто тисяч», «Наймичка», «Миргород та його мешканці», «Бумбараш», «Королі і капуста», «Веселі Жабокричі». У цілому НТКУ хоче познайомити глядачів з роботами таких режисерів, як Володимир Довгань, Карен Геворкян, Євген Шерстобітов, Григорій Кохан, Микола Рашеєв, Микола Засєєв-Руденко, Віктор Іванов, Михайло Ілієнко, Микола Мащенко, Андрій Бенкендорф. Серед всесвітньо відомих акторів, які попадуть в ефір «Першого Національного» - Армен Джигарханян, Валентин Гафт, Богдан Ступка, Микола Караченцов, Галина Польських, Леонід Ярмольник, Лев Дуров, Альберт Філозов, Володимир Конкін, Нодар Мгалоблішвілі, Лев Перфілов, Валерій Золотухін.

 

Також на другу половину серпня 2011 року заплановано показ спеціальних випусків суспільно-політичного ток-шоу «Про головне».

 

«Інтер»

 

Канал «Інтер» до святкового дня готує документальну картину «Легендарні замки України». Фільм розповідатиме про Кам'янець-Подільську, Хотинську і Белгород-Дністровську фортеці, Луцький замок (замок Люберта) і замки Закарпаття. Виробництвом стрічки займатиметься «07 продакшн», автор і режисер Петро Кулинський, оператор - Віталій Поліщук.

 

Окрім цього команда продакшн-студії «Національні інформаційні системи» (НІС) підготує цикл історично-публіцистичних сюжетів «Наші двадцять», який виходитиме в ефір щоденно з 4 по 23 серпня у вечірньому випуску «Подробиць». Цикл складатиметься з 20 сюжетів, кожен з яких буде присвячений одному року незалежності України (з 1991 по 2010 включно). Як розповіли ТК на каналі, в основі кожного з сюжетів - найбільш яскраві події, не тільки політичні, але й суспільні і соціально значимі. Наприклад - перший дзвінок з мобільного телефону, введення національної валюти, участь збірної України з футболу в Чемпіонаті світу, бум споживацького кредитування тощо. На думку авторів проекту, це ті події, які стали знаковими в історії України чи змінили життя українців.

 

Також в циклі сюжетів «Наші двадцять» глядачі побачать інтерв'ю колишніми і нинішніми керівниками держави та людьми, які стали «обличчям країни». Автори сюжетів активно використовуватимуть архівні матеріали.

 

ТВі

 

Над масштабним документальним проектом працює і ТВі. Авторську програму під назвою «Журналіст і незалежність» розробляє Віталій Портников.  Як розповів журналіст і ведучий в коментарях ТК, це буде цикл з 20 програм, які можна назвати «аналітичними замальовками, аналітичними спогадами» людей, які були безпосередньо причетними до проголошення незалежності.

 

«Проект цей дещо незвичний для нашого каналу, однак не зможу сказати, що це незвичний проект для мене. Я вже намагався в різних телевізійних ефірах, форматах виступати із такими розповідями про людей, які є для мене важливі з точки зору історичних, політичних, соціальних процесів... Пройшло вже багато часу (з дня проголошення незалежності України. - ТК), можна узагальнити власні спогади, власні враження. Одні з цих людей, про яких вестиметься мова, були захисниками цієї ідеї, інші підключилися уже в ході розвитку політичної ситуації в колишньому Радянському Союзі, треті - залишалися її запеклими опонентами, однак всі вони так чи інакше є безпосередніми учасниками того історичного процесу. Це три такі категорії людей», - розповідає пан Портников.

 

Віталій Портников виступатиме у проекті як оповідач. За його словами, у нього є можливість розповідати про цих особистостей з власного досвіду, а не з енциклопедій чи статей у пресі: «У циклі немає таких людей, які були би мені незнайомі». Зокрема, героями документальних замальовок стануть Леонід Кравчук, колишні перші секретарі ЦК КПУ Володимир Івашко і Станіслав Гуренко, перший і останній президент Радянського Союзу Михайло Горбачов, перший президент Росії Борис Єльцин, перший голова парламенту незалежної Литви Вітаутас Ла́ндсберґіс, президент відновленої Литовської Республіки Альгірдас Бразаускас, голова народного руху України В'ячеслав Чорновіл - загалом 20 портретів.

 

Автор програми намагався говорити про події не тільки в суто українському контексті, але й - в історичному: «І тут треба усвідомлювати, що я по-різному ставлюся до людей, з якими мені довелося спілкуватися, одні викликали моє захоплення, інші - хоча я був з ними в непоганих особистих стосунках -  певні зауваження, як політики, як люди. Я теж намагався цього не приховувати від глядача. Тобто це такі телевізійні есеї, особистий жанр, яким я намагаюся зустріти цей ювілей».

 

Сюжети матимуть свій відеоряд, кожна розповідь буде розбавлена живими картинками і архівними матеріалами. Проект стартує на початку серпня.

 

 

Головним спецпроектом до святкового дня на 5-му каналі стане телемарафон «Українська незалежність», який вийде в ефір безпосередньо 24 серпня. Теми, запрошені гості і всі деталі програми наразі ще з'ясовуються. Окрім цього низку спецпроектів запланували ICTV та ТРК «Україна», але вони про подробиці повідомлять згодом. На телеканалі «1+1» зазначають, що готують «грандіозний проект», але який - поки також не розкривають.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
39140
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду