Де українським серіалам шукати аудиторію

Де українським серіалам шукати аудиторію

13 Липня 2018
3200
13 Липня 2018
11:30

Де українським серіалам шукати аудиторію

3200
Слід іти далі, в напрямку сакралізації, не побоюся цього слова — навіть часом надмірної сакралізації в очах громадськості всього, що відбувається в Україні з кіно, в тому числі — телевізійним. І всіх облич, які в ньому сяють.
Де українським серіалам шукати аудиторію
Де українським серіалам шукати аудиторію

Канал «2+2» запускає третій сезон «чоловічого» детективного серіалу «Опер за викликом». Крім першопроходця Тараса Ткаченка до проекту долучається, серед інших, режисер Заза Буадзе. Креативний продюсер «Опера...» Сергій Карпенко наголошує: серіал став лідером серед прем'єр власного виробництва, тож планку опускати не можна. Охоче погоджуюся як глядач, хоча бажання чути в українському серіалі більше слова «Україна» та українських топонімів нікуди не зникло, лише посилилося. Але є одна проблема, яку менеджмент не лише «2+2», а й інших каналів — виробників українського серіального контенту — має побачити й почати вирішувати. Її корінь не так у поганому розумінні своєї цільової аудиторії (це потроху вирішується), як у тому, що серіали й аудиторії живуть у різних вимірах.

На таку несподівану думку наштовхнула нещодавня публікація у виданні «Комсомольская правда в Украине». Згоден, не найпрезентабельніший та, відповідно, не надто репрезентативний засіб масової інформації. Проте видання яке завгодно, тільки не профільне. Тобто, не таке, де системно пишуть про кіно- й телевиробництво, проводять опитування, моніторинги, готують на їхній основі матеріали. Або / та регулярно інформують зацікавлену громадськість про кулуари телебачення, плітки і скандали довкола тих чи інших акторів та акторок тощо. Звісно, світська хроніка, котра неможлива без згадки про діячів кіно й телебачення, присутня в більшості суспільно-політичних видань категорії «для всіх». «КП в Украине» — не виняток. Та, повторюся, не всяке подібне видання бере на себе труд опитувати своїх читачів, який із нових українських серіалів їм «зайшов» найбільше.

У такий спосіб згадана редакція вирішила підбити для себе підсумки телевізійного сезону 2017-2018 рр. Голосування відкрили 6 липня, закрили 10 липня. Протягом чотирьох діб усякий читач міг натиснути кнопку й подарувати голос одному з 25 серіалів українського виробництва, які ретельно підібрала й запропонувала дорога редакція. З обов'язковою приміткою: «Природно, що голосуємо за наш продукт». Попереднє опитування присвятили вітчизняним же телешоу, і глядачі обрали «Світ навиворіт — 9» фаворитом, а з чотирьох наступних три — гумористичні. Причому продукція від «Студії Квартал 95» прогнозовано лідирує.

Повертаючись до глядацького голосування від «КП в Україні» за серіали, слід одразу сказати: результат зацікавленим особам був відомий уже протягом наступної доби. Знову «Квартал», знову «Слуга народу. Від любові до імпічменту». Чому знову? Бо двома місяцями раніше команда серіалу вже отримала «Телетріумф». У любителів конспірології є ще одна підстава говорити про нечесну гру, корупцію чи вкидання голосів, як у випадку з інтернет-голосуванням. Можливо — якби йшлося не про непідробну, справжню народну любов до Володимира Зеленського та його команди. Фільм «Слуга народу — 2» не сподобався мені, відгук заочно посварив автора із задіяними у стрічці акторами, хоч їхніх прізвищ там не згадано (хтозна, раптом через це?), та не зашкодив фільму зібрати передбачувано велику касу. А касові збори, пані та панове, через інтернет не накрутиш.

Наступним, на думку читачів «КП в Україні», йде серіал «Школа». Із великим відривом — але друге місце. Знову конспірологи потирають руки: і перше, й друге місце у продукції «1+1», тож маємо маніпуляцію на користь одного каналу. Проте й тут помилочка. «Школа» справді достукалася до цільової, підліткової аудиторії й порвала її так, що тепер актори серіалу гастролюють містами України із трохи меншим успіхом, ніж Олег Винник, зате афіші — на одних із ним площах зовнішньої реклами. Професійні кастинг-директори п'ють валідол, а учасники «Школи» дають уроки акторської майстерності. Дорослі нарікають на бездарну, умовну гру та штучну українську мову — а канал уже оголосив про запуск другого сезону, й від охочих взяти участь не відбитися. Словом, із цією опцією теж усе гаразд.

Погано зі згаданим вище «Опером за викликом». Успішний серіал, який пішов на третій сезон, є у згаданому переліку. Але не отримав жодного голосу. Так само проігнорували невдячні глядачі детектив від «2+2» «Стоматолог», хоча кіно теж вийшло непоганим. І, що зовсім не вкладається в голові, учасники голосування обділили увагою «Нюхача-3» — один із найуспішніших проектів, зроблених в Україні, котрий уже продається як формат на інші ринки.

Загалом із 25 пропозицій читачі, вони ж у теорії — глядачі помітили й відзначили «Сувенір з Одеси», «Дефективи», «Суперкопи», «Той, хто не спить» та «Коли ми вдома». І б'юся об заклад: рейтинги каналів показують зовсім інші результати. Принаймні щодо «Нюхача», «Копів на роботі», «Провідниці» або «Чергового лікаря». Зрештою, маємо приклад «Опера за викликом». Провальні проекти не продовжують, хіба на те є збочена воля власника й головного інвестора.

Коли так — на чиєму боці правда? Виглядає, серіали, вироблені в Україні, мають певну аудиторію. Але в той самий час є глядачі, котрі телевізійний продукт нібито й споживають. Проте живуть у реальності, де немає нічого, крім «Кварталу» і трошки підліткового кіно, решта ж часу приділяється здебільшого комедіям, конкретніше — скетчкомам. Звісно, нав'язати вибір неможливо... Хоча стоп. Я готовий взяти на себе труд і скласти альтернативний список серіалів для голосування. Це будуть не українські й не якісні американські, британські, скандинавські, французькі. Перелік міститиме серіали російського виробництва. Із сумом побачите, яка сутичка почнеться між глядачами за право вивести свій улюблений російський серіал у лідери.

Власне виробництво в Україні, на щастя, опановують. Актори знаходяться, й навіть дуже достойні. Часом дивишся й думаєш: де вони були раніше? Проте однозначно бракує навіть не інституту власних зірок як такого. Він потрібен, бо фільми «Кварталу» пересічні громадяни України знають і згадують завдяки особистій упізнаваності пана Зеленського. Слід іти далі, в напрямку сакралізації, не побоюся цього слова — навіть часом надмірної сакралізації в очах громадськості всього, що відбувається в Україні з кіно, в тому числі — телевізійним. І всіх облич, які в ньому сяють.

Чомусь «Бригаду» або «Ліквідацію» згадають як продавець пересічного стихійного ринку, так і його відвідувач. Нехай забули сюжет, могли навіть не бачити — проте назва крутиться в головах. Про «Гру престолів» такий народ навряд чи знає. Гаразд, заклики не орієнтуватися на тамтешні бюджети справедливі — але ж особисто мені хочеться, аби пересічний глядач знав щось більше, ніж «Слуга народу». І прагнув дивитися інше, ніж російське телекіно про їхній бравий спецназ. Бо коли бачиш повне або майже повне ігнорування пересічним глядачем власної роботи в процесі якогось голосування, маєш демотивуючий фактор. Що недобре в час, коли власне виробництво стає безальтернативним.

На фото: знімальна група серіалу «Опер за викликом», фото: «2+2»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3200
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду