У Києві почнуть мовити 10 цифрових радіостанцій – Нацрада визначила переможців конкурсу

У Києві почнуть мовити 10 цифрових радіостанцій – Нацрада визначила переможців конкурсу

29 Березня 2018
3841
29 Березня 2018
12:17

У Києві почнуть мовити 10 цифрових радіостанцій – Нацрада визначила переможців конкурсу

3841
29 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на цифрове радіомовлення в стандарті T-DAB (DAB+) у Києві, оголошеного 27 грудня 2017 року.
У Києві почнуть мовити 10 цифрових радіостанцій – Нацрада визначила переможців конкурсу
У Києві почнуть мовити 10 цифрових радіостанцій – Нацрада визначила переможців конкурсу

На конкурс було виставлено 14 місць у цифровому мультиплексі, який працюватиме на базі двох передавачів Концерну РРТ в Києві. Заяви подали 10 радіостанцій – усі вони стали переможцями конкурсу: «Радіо Марія», Old Fashioned Radio, Zemlya, Hype Radio, «Країна ФМ», «Перше цифрове», «Українське радіо», «Промінь», «Культура» і «Мейдан». Нацрада одноголосно підтримала їх.

«Радіо Марія» (ТОВ «ТРК “ІФ медіа-груп”») – це католицьке радіо, що мовить у 77 країнах світу. В Україні працюють з 2010 року, мовлять на 9 частотах УКХ-діапазону. У світі «Радіо Марія» мовить у тому числі і в цифровому ефірі, тому зацікавлене розвивати цю технологію і в Україні.

Old Fashioned Radio (ТОВ «Воздвиженка артс хауз») і Zemlya (БО «Благодійний фонд “Мейдейарт”») мовлять з 2015 року в інтернеті на платформі OFR.fm. На цій платформі представлені чотири потоки – Jazz & Blues, Rock, Zemlya (про сучасну українську культуру), Show & Music, що разом мають аудиторію понад 100 тис. користувачів на місяць. Old Fashioned Radio створює івенти, має джаз-клуб, створює інформаційні спецпроекти про фестивалі та культурні події, організовує відкриті події та трансляції концертів. Власник радіостанцій – галерист Віктор Савків. Команда OFR.fm вирішила отримати цифрові ліцензії для двох своїх потоків – джазово-блюзового (Old Fashioned Radio) та Zemlya. «Нам потрібна цифра, щоб вийти на більш масову аудиторію. Інтернет має свої переваги та свої обмеження», – пояснила представниця радіостанції.

Hype Radio (ТОВ «Консенсус медіа») – новий проект, директором якого є Андрій Соломаха. Власниця компанії – співачка Санта Дімопулос. Зі слів пана Соломахи, вона зацікавилася проектом цифрового радіо та вирішила підготувати концепцію радіостанції. Формат радіо – IDM (електронна інтелектуальна танцювальна музика). Радіостанція задумується як майданчик для українських діджеїв, які працюють у клубах і зацікавлені виходити за межі клубів.

«Країна ФМ» (ПрАТ «Радіокомпанія “Гала”») мовить з 9 листопада 2015 року в ФМ-діапазоні, мережа охоплює 29 міст (14 частот – колишня мережа «Гала-радіо», ще 15 частот виграли минулого року). Концепція радіостанції – 100% української мови та української музики. Зі слів представників компанії, власники «Країни ФМ» у Нідерландах давно працюють у стандарті DAB+, тому вирішили розвивати цифрове радіо і в Україні. Зокрема, Христо Грозєв (один з власників) є учасником світової асоціації цифрового радіо WorldDAB.

«Перше цифрове» (ТОВ «Київське цифрове радіо») – нова компанія, яка своєю місією бачить популяризацію української культури та заохочення громадян до критичного мислення. Одна з цінностей радіостанції – патріотизм. В ефірі планується музика, а також програми різних тематичних жанрів, наприклад, цикли передач під робочими назвами «Пісні нашої боротьби»(пісні козаків, УПА, повстанців і вояків), «Українська музика і світ» (про українську класичну й академічну музику в контексті світової), «Цікава класика» (про видатних композиторів і виконавців України та світу), «Епоха і час» (актуальні інтерв’ю з істориками, громадськими діячами щодо актуальних суспільно-політичних проблем). Директор і власник – науковець Володимир Омельчук – заявив, що має гроші на радіостанцію зі своєї наукової роботи. Команда, яка працює над радіостанцією, долучається до створення проектів про спецслужби на UATV, ICTV, мають домовленості про співпрацю зі Спілкою письменників, з Державним фотофоноархівом.

«Українське радіо», «Промінь» і «Культура» (ПАТ НСТУ) – це три суспільні радіостанції Національної суспільної телерадіокомпанії України. «Наразі компанія недофінансована на 50% від того, що вимагає закон, але продовжує працювати відповідно до стратегії. Стратегічно ми зацікавлені в максимальному розповсюдженні контенту, у тому числі через цифрове радіо. Будемо перерозподіляти витрати, відмовлятися від певних частот і ресурсів на користь того, щоб запуститися в цифровому ефірі. На сьогодні з 300 млн грн, які необхідні нам на рік для забезпечення трансляції всіх каналів НСТУ і виконання ліцензійних умов, ми маємо лише 50 млн», – сказав член правління НСТУ Микола Чернотицький. Голова Нацради Юрій Артеменко дорікнув, що НСТУ не мовить на частотах, які ділить з іншими мовниками, і закликав або відмовлятися від них, або відновити мовлення. Зі слів пана Чернотицького, НСТУ планує відмовитися від цих частот. Також Нацрада попросила НСТУ виступити локомотивом популяризації цифрового радіо. За даними пана Чернотицького, близько 20 тис. авто в Києві оснащені приймачами, що мають можливість приймати цифровий сигнал. Радіостанції НСТУ звільняються від сплати ліцензійного збору (це передбачено законом).

«Мейдан» (ТОВ «Телевізійна компанія “Атлант-СВ”») – кримськотатарська радіостанція, що у 2014 році внаслідок окупації Криму втратила можливість мовити на своїх кримських частотах. З 2016 року мовить у Херсонській області. Власник – Ленур Іслямов (власник телеканалу ATR). Представники радіостанції на конкурс не прийшли. Член Нацради Сергій Костинський сказав, що вони затрималися в дорозі, і попросив колег підтримати цю радіостанцію.

На чотири місця, що залишилися вільними, Нацрада планує найближчим часом оголосити повторний конкурс, щоб плата мовників Концерну РРТ за роботу передавачів була меншою (оплата роботи передавачів ділиться між усіма мовниками).

Нагадаємо, 27 липня 2017 року Нацрада вирішила замовити в УДЦР прорахунок частоти для запуску цифрового радіо стандарту DAB+ у Києві, щоб реалізувати в Києві експеримент із запуском цифрового радіо.

21 грудня Нацрада вирішила оголосити конкурс на цифрове радіо стандарту T-DAB (DAB+) у Києві, а також затвердила конкурсні умови.

27 грудня в газеті «Голос України» було опубліковано оголошення конкурсу Нацради на цифрове радіомовлення у стандарті T-DAB (DAB+) у Києві.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3841
Читайте також
05.09.2019 18:56
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 955
20.06.2018 13:15
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
4 179
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду