Нацрада оголошує конкурс на цифрове радіо в Києві та очікує на появу 14 цифрових радіостанцій (ДОПОВНЕНО)

Нацрада оголошує конкурс на цифрове радіо в Києві та очікує на появу 14 цифрових радіостанцій (ДОПОВНЕНО)

21 Грудня 2017
3967
21 Грудня 2017
12:03

Нацрада оголошує конкурс на цифрове радіо в Києві та очікує на появу 14 цифрових радіостанцій (ДОПОВНЕНО)

3967
21 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оголосити конкурс на цифрове радіо стандарту T-DAB (DAB+) у Києві, а також затвердила конкурсні умови.
Нацрада оголошує конкурс на цифрове радіо в Києві та очікує на появу 14 цифрових радіостанцій (ДОПОВНЕНО)
Нацрада оголошує конкурс на цифрове радіо в Києві та очікує на появу 14 цифрових радіостанцій (ДОПОВНЕНО)

На конкурс виставляються 14 місць у мультиплексі цифрового радіо на каналі 7D (194,064). Мультиплекс мовитиме з двох синхронних передавачів у Києві. Передавачі встановлюватиме Концерн РРТ на вулиці Дорогожицький, 10 (потужність – 2 кВт) і вулиці Саперно-Слобідській, 20 (потужність – 1 кВт).

Конкурс не має ніяких форматних обмежень, єдина вимога до програмної концепції претендентів – відсутність ретрансляції програм інших мовників.

«Ми працювали над проектом досить давно, - нагадав член Нацради Олег Черниш. – УДЦР надав висновки на синхронне мовлення двох передавачів потужністю 2 кВт на Дорогожицькій і 1 кВт на Саперно-Слобідській. Планується організація цифрового мовлення на каналі 7D. Приблизна вартість розповсюдження сигналу для мовника становитиме близько 20 тис. грн. на місяць – такою буде щомісячна плата переможців конкурсу Концерну РРТ».

Олег Черниш також запропонував колегам передбачити, щоб строк дії ліцензій переможців конкурсу становив 10 років замість 7 років (таким є традиційний строк дії ліцензій на мовлення з використанням радіочастотного ресурсу). «Це нова технологія, країна не готова до стандарту, немає достатньої кількості передавачів. Доки ми проведемо конкурс, доки Концерн РРТ поставить передавачі, доки буде організовано мовлення – ліцензіати втратять рік. Нагадаю, що коли ліцензувався Зеонбуд”, мовники рік працювали впусту, тому що не було в населення можливості приймати цей сигнал. Треба дати людям шанс реалізувати свою бізнес-модель. А так ми рубатимемо можливість зробити з радіо бізнес. Тому я пропоную термін дії ліцензії 10 років».

Член Нацради Сергій Костинський зауважив, що Нацрада попередньо дійшла консенсусу з усіма зацікавленими в проекті сторонами, що термін дії ліцензії має становити 7 років. «Цей проект не має відрізнятися від будь-якого іншого конкурсу Нацради на ФМ-частоти. І будь-який мовник за законом має право протягом року на запуск мовлення. Це великий експеримент, і семи років достатньо, щоб його реалізувати. Не треба ніяких додаткових умов», - вважає він.

Голова Нацради Юрій Артеменко підтримав термін дії 7 років, щоб не створювати прецедентів чи новацій. А відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко зауважив, що Концерн РРТ встановлюватиме лише два передавачі, тобто розгортання мережі не потребуватиме тривалого часу.

У результаті ніхто не підтримав пропозицію пана Черниша, відтак члени Нацради одноголосно вирішили оголосити конкурс і затвердили конкурсні умови, які передбачають строк дії ліцензії – 7 років.

Юрій Артеменко також зачитав лист до Нацради президента всесвітньої організації World DAB Патріка Хеннона, який привітав Україну з початком розвитку стандарту цифрового радіо DAB+ і запропонував підтримку World DAB в Україні тим, хто працює над упровадженням цифрового радіо.

На брифінгу Сергій Костинський розповів, що встановлення двох передавачів і початок мовлення радіостанцій заплановано в другій половині 2018 року. Через рік планується встановлення третього передавача в місті Бровари під Києвом.

Прогнозована зона покриття трьох передавачів:

Базова сума ліцензійного збору для мовників становить 162 тис. грн, мінімальна (якщо частка національного продукту становить понад 80%) – 113,5 тис. грн, максимальна (якщо частка іноземного продукту становить понад 30%) – 211 тис. грн. Обслуговування передавачів за прогнозованими тарифами Концерну РРТ коштуватиме мовникам близько 20 тис. грн. на місяць.

За результатами конкурсу Нацрада очікує на появу в Києві 14 цифрових радіостанцій. Наразі в Києві працює 38 радіостанцій в ФМ-діапазоні, а в резерві Нацради залишилося тільки три ФМ-частоти в Києві, які регулятор планує виставити на конкурс. Сергій Костинський прогнозує, що частина існуючих ФМ-радіостанцій увійде до мультиплексу та буде дублюватися в цифрі, але також з’являться й нові форматні радіостанції. «На нашу думку, представленість цифрових радіостанцій має бути більш різноманітною. Ми будемо надавати перевагу тим нішам і форматам, які ще не представлені в Києві», – сказав він.

Згідно з попередніми розмовами членів Нацради з радіогалуззю, в конкурсі планують брати участь Національна суспільна телерадіокомпанія України із щонайменше однією своєю радіостанцією, а також радіостанція Міністерства оборони «Армія ФМ».

Відповідаючи на запитання щодо мізерної аудиторії цифрового радіо через відсутність на ринку передавачів і високу їхню вартість Сергій Костинський сказав: «Для нас показником успішності проекту буде попит самих радіостанцій: скільки їх подасться на конкурс і скільки з них проситиме або створити ще один мультиплекс у Києві, або запровадити цифрове радіо в наступному обласному центрі. Стосовно аудиторії – на сьогодні цифрове радіо слухає 0 слухачів. Ми орієнтуємося, що протягом трьох років на ринку з’являться приймачі вартістю до 50 доларів, а також прогнозуємо, що на ринок надходитимуть автівки, оснащені цими приймачами. Ми також враховуємо, що мінімум 20 тис. автомобілів у Києві вже оснащені такими приймачами».

Сергій Костинський нагадав, що стандарт цифрового радіо DAB+ упроваджується у 20 країнах ЄС. Нещодавно Норвегія першою в Європі повністю відмовилася від ФМ-мовлення та перейшла на цифрове радіо стандарту DAB+. На черзі – Швейцарія та Данія. «Є країни, які відмовляються від цифрового радіо. Наприклад, країни Балтії. Це відбувається тому, що там небагато радіостанцій і багато вільних ФМ-частот. Але, наприклад, Чехія навпаки збільшує кількість цифрових радіостанцій», – зауважив член Нацради.

Нагадаємо, 27 липня Нацрада вирішила замовити в УДЦР прорахунок частоти для запуску цифрового радіо стандарту DAB+ у Києві. Нацрада запланувала реалізувати в Києві експеримент із запуском цифрового радіо, розповів у коментарі «Детектору медіа» член Нацради Олег Черниш.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3967
Читайте також
20.06.2018 13:15
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
4 210
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду