Нацрада хоче провести експеримент із цифровим радіо та замовила в УДЦР прорахунок частоти

Нацрада хоче провести експеримент із цифровим радіо та замовила в УДЦР прорахунок частоти

2 Серпня 2017
3584
2 Серпня 2017
18:58

Нацрада хоче провести експеримент із цифровим радіо та замовила в УДЦР прорахунок частоти

3584
27 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила замовити в «Українського державного центру радіочастот» (УДЦР) прорахунок частоти для запуску цифрового радіо стандарту DAB+ у Києві.
Нацрада хоче провести експеримент із цифровим радіо та замовила в УДЦР прорахунок частоти
Нацрада хоче провести експеримент із цифровим радіо та замовила в УДЦР прорахунок частоти

Замовлено прорахунок однієї частоти для розміщення двох синхронних передавачів у Києві на вулиці Дорогожицькій, 10 (запланована потужність передавача – 2 кВт) і вулиці Саперно-Слобідській, 20 (запланована потужність передавача – 1 кВт).

Нацрада планує реалізувати в Києві експеримент із запуском цифрового радіо, розповів у коментарі «Детектору медіа» член Нацради Олег Черниш.

Він нагадав, що згідно з угодою «Женева-2006» для України прораховано синхронні зони для розбудови не лише мереж цифрового телебачення, а й цифрового радіо в стандарті DAB+ (Digital Audio Broadcasting). Для кожної синхронної зони передбачено кілька частот. Останніми змінами до Плану використання радіочастотного ресурсу технологію цифрового наземного звукового мовлення стандарту T-DAB (DAB+ це його покращена версія) у смузі частот 174-230 МГц було переведено з числа перспективних до діючих.

При запуску DAB+ немає необхідності у відключенні FM-радіо, вони можуть розвиватися паралельно, , наголосив пан Черниш. «Однак є бажання комерційних гравців ринку, які добре себе почувають в FM і не хочуть появи конкурентів, щоб цей стандарт не пішов. Зацікавитися DAB+ можуть суспільний мовник, громадські організації», – зауважив він.

Нацрада обговорила ідею впровадження цифрового радіо з індустрією та іншими зацікавленими сторонами. І було прийнято рішення провести цифровий експеримент. «Вибрали Київ. Поговорили з Концерном РРТ – він зацікавився, хоче бути оператором цифрового радіо. КРРТ надав пропозиції щодо розміщення двох синхронних передавачів на своїх вежах на Дорогожицькій (потужністю 2 кВт) і Саперно-Слобідській (потужністю 1 кВт). Бажано також задіяти ще вежу на лівому березі, але наразі такої можливості немає, тому вирішили зв’язати дві точки. Є ідея в майбутньому охопити цифровим радіо не тільки Київ, а й передмістя. Для цього потрібно поставити ще три передавачі в Іванкові Бориспільського району, Обухові та Калинівці на Житомирській трасі – і створити синхронну зону. Але поки що подали заявку на прорахунок частоти на дві точки», – розповів пан Черниш.

Нині Нацрада подає заявку про прорахунок частоти до УДЦР. Як довго це триватиме – невідомо, дедлайнів немає. Після того, як УДЦР опрацює заявку та знайде частоту – Нацрада планує оголосити конкурс серед мовників на місця в локальному мультиплексі цифрового радіо. Як відомо, цифрові технології дають змогу мовити на одній частоті одразу кільком радіостанціям, тоді як в аналоговому ефірі на одній частоті мовить один мовник. За розрахунками КРРТ, у радіомультиплексі розмістяться 8 радіостанцій. На думку пана Черниша, їх може бути мінімум 12.

Якою буде вартість поширення цифрового сигналу для радіокомпаній – наразі невідомо, адже це залежить від потужності передавачів, яку дозволить використовувати УДЦР, від кількості мовників у мультиплексі тощо. Якщо буде прораховано заявлена КРРТ потужність передавачів 2 кВт і 1 кВт і в мультиплексі мовитимуть 8 радіостанцій, то послуги Концерну РРТ коштуватимуть цифровій радіостанції половину від нинішніх тарифів Концерну РРТ за FM-мовлення на аналогічній потужності. Якщо ж у мультиплексі розміститься 12 радіостанцій, то поширення сигналу коштуватиме третину від вартості поширення на аналогічних передавачах FM-діапазону.

За словами Олега Черниша, найбільшою проблемою для цифрового експерименту є відсутність цифрових приймачів у населення. Лише в деяких нових автомобілях радіоприймачі здатні приймати DAB+, але це поки що додаткова опція, а не стандарт. Утім, згадує пан Черниш, перші роки роботи телевізійних мультиплексів «Зеонбуду» телеканали теж мовили «в порожнечу», адже в населення спершу не було телетюнерів і не було телевізорів, які підтримують стандарт DVB-T2, до того ж, цифровий телевізійний сигнал кілька років кодувався. Але нині ситуація із цифровим телевізійним прийомом змінилася на краще.

Нагадаємо, що Норвегія стала першою країною у світі, яка із січня 2017 року почала відключення FM-радіо і повний перехід на цифрове радіо стандартів DAB і DAB+.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3584
Читайте також
20.06.2018 13:15
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
4 179
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду