За кошти «1+1» та «Інтера» почалося вимірювання цифрового покриття на Волині

За кошти «1+1» та «Інтера» почалося вимірювання цифрового покриття на Волині

24 Липня 2017
4831
24 Липня 2017
18:50

За кошти «1+1» та «Інтера» почалося вимірювання цифрового покриття на Волині

4831
Директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення «1+1 медіа» Андрій Мальчевський розповів про мету і специфіку дослідження.
За кошти «1+1» та «Інтера» почалося вимірювання цифрового покриття на Волині
За кошти «1+1» та «Інтера» почалося вимірювання цифрового покриття на Волині

«Український державний центр радіочастот» розпочав практичні вимірювання зони покриття ефірним цифровим сигналом у Волинській області. Вимірювання відбувається на замовлення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за офіційно затвердженою Методикою визначення зони покриття цифрової телемережі стандарту DVB-T2, його фінансують групи «1+1 медіа» та «Інтер», розповів «Детектору медіа» директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення «1+1 медіа» Андрій Мальчевський.

Дослідження проводять з допомогою спеціального вимірювального комплексу «Атлас», розповідає сюжет ТСН за 23 липня. Автомобіль з антеною робить заміри за чіткими нормативами у спеціальних контрольних точках на чітко визначених відстанях. Сигнал вимірюють у два етапи - магнітне поле на аналізаторі, показники подаються в ноутбук і зберігаються у протокол, а також методом зрозумілим простим людям: картинкою прийому телеканалів і візуальним сприйняттям якості зображення.

Детальніше про мету і статус дослідження – в бліц-інтерв’ю Андрія Мальчевського.

- Який буде статус цих досліджень? З якою метою вони виконуються?

- Вперше в нашій країні дані дослідження проводяться згідно із затвердженою методикою вимірювання цифрового покриття. Процес визначення підходу був тривалим, над виконанням даних досліджень робоча група (при Нацраді. – ДМ) працює вже майже рік, щоб врахувати інтереси всіх залучених сторін. Замовили дослідження у державного підприємства (УДЦР. – ДМ), яке має сертифіковане обладнання та здійснює виміри згідно із затвердженою методикою вимірювання цифрового покриття.

- Чи буде виміряно покриття по всій Волинській області?

- Спочатку вимірюється зона покриття кожного окремого передавача, яких у Волинській області шість, а далі за результатами польових вимірів, можна внести корегування до прорахованих теоретичних карт покриття. На даний час існує два розрахунки теоретичного покриття мережі Т2, прорахованого на спеціалізованому програмному забезпеченні (розрахунки УДЦР та «Зеонбуду»). Після закінчення вимірів УДЦР зможе надати замовникам та Національній раді карти – вже не теоретичного, а реального покриття шести цифрових передавачів, які розташовані в регіоні.

- Коли буде завершено вимірювання?

- Згідно з підписаною нами угоди, на початку вересня.

- Чи відбувається вимірювання за офіційною методикою, розробленою УДЦР на замовлення Нацради?

- Так, дані виміри проводяться згідно із затвердженою 31.12.2015 року методикою «Визначення зони покриття мережі цифрового наземного телевізійного мовлення стандарту DVBT2». Дана методика була розроблена на замовлення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

- Скільки коштують вимірювання покриття на Волині?

- Витрати суттєві. Через брак державних коштів для фінансування розробки методики вимірювання затрати взяли на себе групи «1+1 медіа» та Inter Media Group. Робота виконується на замовлення Нацради.

- У яких ще областях планується вимірювання покриття?

- Є погоджений план – так звана «дорожня карта». Для початку ми отримаємо результати вимірювання по Волинській області, проаналізуємо їх і, якщо ці результати не викличуть галузевих суперечок, усі державні органи їх приймуть, то ми готові зробити польові вимірювання згідно з обраною методикою для наступного регіону. Попередньо плануємо, що ним стане Кіровоградська область, оскільки вона є експериментальною, адже саме з неї розпочнуть вимкнення аналогового мовлення.

Нагадаємо, два роки тому, 17 червня 2015 року, завершився період, за який Україна разом з іншими країнами Європи, Азії та Африки мала перейти на цифровий стандарт ефірного телемовлення відповідно до міжнародних зобов’язань за угодою «Женева-2006». Однак цього так і не сталося, тож українське телебачення продовжує паралельно мовити в аналоговому і цифровому стандартах. Однією з причин відкладення остаточного переходу на цифру є недостатній рівень покриття цифровим сигналом, але достеменних даних про рівень покриття наразі немає.

6 квітня 2016 року Кабінет Міністрів України визначив нову дату вимкнення аналогового мовлення – 30 червня 2017 року, і вніс відповідні зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу. Попередній План передбачав кінцеву дату використання аналогового ТБ 1 січня 2016 року.

26 жовтня 2016 року Кабінет Міністрів України затвердив План заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення. Згідно із цим планом, протягом 2017 року Концерн РРТ має бути залучено до розбудови національної цифрової мережі з одночасною видачою державному оператору ліцензії провайдера (оператора) цифрової багатоканальної телемережі.

На початку 2017 року стало відомо, що медіагрупи «1+1 медіа» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового телебачення до 2019 року. 27 січня медіагрупа «1+1 медіа» поширила публічну заяву на цю тему та виступила проти повного переходу на цифрове ефірне телебачення з липня 2017 року і вимкнення аналогового сигналу.

9 лютого члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення не підтримали пропозиції свого колеги Олега Черниша записати пункт про звернення до Держспецзв’язку щодо продовження використання технології аналогового ефірного мовлення до 30 червня 2018 року.

У березні «Телекомунікаційна палата України» надіслала звернення до прем’єр-міністра України та державних регуляторних органів відносно переходу України на цифровий стандарт телерадіомовлення у визначені строки.

На початку квітня директор «Медіа Групи Україна» Євген Лященко розповів про останні домовленості медіагруп і регуляторних органів, за якими у 2017 року має розпочатися поетапне відключення аналогового ТБ по областях, а повне вимкнення аналогового сигналу має відбутися в лютому 2018-го.

Станом на червень 2017 року ніякого поетапного вимкнення аналогового сигналу в Україні так і не розпочалося.

На початку червня на конференції в Одесі член Нацради Олег Черниш повідомив, що Нацрада готує лист до Держспецзв’язку, в якому запропонує перенести термін відключення аналогу. На його думку, це має бути 30 червня 2020 року.

У червні стало відомо, що Держспецзв’язку розробив проект постанови Кабміну «Про внесення зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України», за якою вимкнення аналогового телебачення переноситься на рік – на 30 червня 2018 року. 20 червня проект постанови без зауважень погодила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), 29 червня проект постанови Кабміну погодила без зауважень Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

4 липня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України», якою переніс вимкнення аналогового телевізійного мовлення на рік: з 30 червня 2017 року на 30 червня 2018 року.

Фото: стопкадр із сюжету ТСН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4831
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду