13 ФМ-частот дісталися п’яти комунальним і чотирьом приватним мовникам

13 ФМ-частот дісталися п’яти комунальним і чотирьом приватним мовникам

15 Лютого 2018
5657
15 Лютого 2018
16:55

13 ФМ-частот дісталися п’яти комунальним і чотирьом приватним мовникам

5657
15 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на місцеве радіомовлення на 15 ФМ-частотах у 8 областях України, оголошеного 25 жовтня 2017 року. Вісім частот дісталися чотирьом приватним компаніям, п’ять частот – п’яти комунальним, ще на дві частоти оголосять повторний конкурс.
13 ФМ-частот дісталися п’яти комунальним і чотирьом приватним мовникам
13 ФМ-частот дісталися п’яти комунальним і чотирьом приватним мовникам

На конкурс подали заяви 15 радіокомпаній. Але один з конкурсантів (ТОВ «ТРК “Громада”» з міста Суми) не сплатив конкурсної гарантії та не був допущений до конкурсу. Ще один учасник конкурсу (Національна суспільна телерадіокомпанія України) відкликав свою заявку. Переможцями конкурсу стали п’ять комунальних радіостанцій і чотири приватні.

Чотири частоти у Волинській та Хмельницькій областях здобула львівська радіостанція «Львівська хвиля», що належить родині очільника львівського осередку партії «Наш край» Мирослава Хом’яка. У Волинській області «Львівська хвиля» була єдиним претендентом, а от у Полонному Хмельницької області на частоту подавався Суспільний мовник (НСТУ), який відкликав свою заявку.

Дві частоти в Івано-Франківській області виграло радіо «Сяйво», яке мовить у місті Коломиї. Радіостанція разом з місцевим телеканалом НТК належить місцевому бізнесмену Ігорю Грабовецькому і директору телеканалу НТК Василеві Дем’янюку. На одну частоту «Сяйво» було єдиним претендентом, а другу частоту вибороло в регіональної радіомережі РАІ.

Частоту в Гайсині Вінницької області виграло ПП «Медіа Дністер». Підприємство належить Ігорю Шевченку – директору і власнику радіостанції «Лада» з міста Ладижин Вінницької області (ПП «ТРК “Подільські комунікації”»). Підприємець хоче запустити радіо «Лада» і в Гайсині, позиціонуючи радіостанцію як місцеве «громадське мовлення». Обіцяє залучати представників громади до створення програм і набрати в штат журналістів і фахівців з Гайсина. «Лада» ретранслюватиме до 13 годин на добу програми суспільного радіо «Промінь» і декларує готовність випускати в ефір передачі комунальної радіоредакції, яка теж претендувала на цю частоту. У конкурсі «Ладі» програли комунальна Гайсинська районна редакція радіомовлення і ПП «ТРК “Тодор”», яке має частоту в Ладижині, де ретранслює комерційну мережеву радіостанцію «Хіт ФМ».

Частоту в Прилуках Чернігівської області виграло ТОВ «ТРК ТІМ» – місцевий кабельний оператор і кабельний телеканал, який хоче запустити ще й радіостанцію ТІМ. Радіостанція не планує ретранслювати суспільного мовника, а хоче весь ефір наповнювати самостійно. Власники – мешканці Прилук Сергій Мончуляк, Андрій Заєць і Олександр Поломарчук. Цій компанії програло новостворене ТОВ «Голос Прилук», яке хотіло запускати «Прилуки ФМ».

Частоти в Старому Самборі Львівської області, Білопіллі, Глухові, Охтирці і Тростянці Сумської області виграли районні або міські комунальні радіостанції. Четверо з них раніше мовили по кілька годин на тиждень у проводовій мережі, а тепер переходять в ФМ-діапазон, де випускатимуть в ефір кілька годин власного продукту на добу, а решту часу ретранслюватимуть радіостанції Суспільного мовника: «Українське радіо», «Промінь» або «Культуру». Мер Охтирки повідомив, що в місцевому бюджеті передбачено кошти на закупівлю 3 тисяч радіоприймачів для малозахищених верств населення. Водночас у Тростянці створено нову комунальну телерадіокомпанію, яку очолив Юрій Дараган, колишній керівник сумського телеканалу «Відікон» і претендент на посаду голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України. Комунальний мовник запускає телеканал TVT (у січні 2018 року виграв на конкурсі Нацради місце в цифровому мультиплексі) і радіостанцію «Добре радіо».

У результаті конкурсу було розподілено 13 частот. На дві частоти будуть оголошені повторні конкурси. Зокрема, в Конотопі Сумської області цього разу не виявилося жодного претендента. А в Чигирині Черкаської області претендувало ТОВ «ТРК “Холодний Яр”», яке набрало нуль голосів членів Нацради. У них було багато зауважень до заявних документів компанії (наприклад, програмна концепція передбачала фільмопоказ, який неможливий для радіомовлення).

Інфографіка Нацради. Клікніть для збільшення

Наводимо повний перелік виставлених на конкурс частот, претендентів з кількістю отриманих голосів членів Нацради (переможці виділені жирним шрифтом):

Область

Населений пункт

Частота, МГц

Претенденти і переможці

Вінницька

м. Гайсин

101,6

1. Гайсинська районна редакція радіомовлення, місто Гайсин Вінницької області – 4

2. ПП «Медіа Дністер», смт Чечельник Вінницької області («Лада») – 5

3. ПП «ТРК “Тодор”», м. Ладижин Вінницької області («Тодор») – 2

Волинська

м. Горохів

89,4

1. ТОВ «ТРК Львівська хвиля», м. Львів («Львівська хвиля – радіо нашого міста») – 7

Волинська

смт Любешів

102,6

1. ТОВ «ТРК Львівська хвиля», м. Львів («Львівська хвиля – радіо нашого міста») – 7

Волинська

м. Нововолинськ

105

1. ТОВ «ТРК Львівська хвиля», м. Львів («Львівська хвиля – радіо нашого міста») – 7

Івано-Франківська

с. Гарасимів

100,7

1. ПП «ТК РАІ», м. Бурштин Івано-Франківської області (РАІ) – 1

2. ПП «Радіостудія “Сяйво”», м. Коломия Івано-Франківської області («Радіо Сяйво») – 7

Івано-Франківська

с. Річка

102,8

1. ПП «Радіостудія “Сяйво”», м. Коломия Івано-Франківської області («Радіо Сяйво») – 7

Львівська

м. Старий Самбір

91,4

1. Старосамбірське районне радіомовлення «Голос Прикарпаття», м. Старий Самбір Львівської області («Голос Прикарпаття») – 7

Сумська

м. Білопілля

90,5

1. КО Білопільської районної ради «Білопільська районна редакція радіомовлення “Вир”», м. Білопілля Сумської області («Говорить Білопілля») – 7

Сумська

м. Глухів

104,4

1. КП «Глухівська студія місцевого мовлення “Радіо Глухів”», м. Глухів Сумської області («Говорить Глухів») – 7

Сумська

м. Конотоп

101,1

-

Сумська

м. Охтирка

103,7

1. КП «ТРК “Охтирка”», м. Охтирка Сумської області («Говорить Охтирське міське радіо») – 7

Сумська

м. Тростянець

105,4

1. КП Тростянецької міської ради «ТРК Тростянець», м. Тростянець Сумської області («Добре радіо») – 7

Хмельницька

м. Полонне

107,5

1. ПАТ НСТУ («Українське радіо») – відкликали заявку

2. ТОВ «ТРК Львівська хвиля», Львів («Львівська хвиля – радіо нашого міста») – 7

Черкаська

м. Чигирин

99

ТОВ «ТРК “Холодний Яр”», м. Чигирин Черкаської області («Радіо Чигирин 99 ФМ») – 0

Чернігівська

м. Прилуки

95,7

1. ТОВ «Голос Прилук», м. Прилуки Чернігівської області («Прилуки ФМ») – 0

2. ТОВ «ТРК ТІМ», м. Прилуки Чернігівської області (ТІМ) – 7

Нацрада оголосила цей конкурс на 15 вільних ФМ-частот у 8 областях для потреб місцевого мовлення 25 жовтня.

27 грудня Нацрада визначила переможців конкурсу на 12 ФМ-частот для місцевих мовників, оголошеного 20 вересня. Сім частот дісталися комунальним радіостанціям, дві – приватним, на три частоти не виявилося жодного претендента, тож там конкурс припинено.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5657
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду