Нацрада розподілила ФМ-частоти: перемогли сім комунальних радіокомпаній і дві приватні

Нацрада розподілила ФМ-частоти: перемогли сім комунальних радіокомпаній і дві приватні

27 Грудня 2017
5866
27 Грудня 2017
12:21

Нацрада розподілила ФМ-частоти: перемогли сім комунальних радіокомпаній і дві приватні

5866
27 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення визначила переможців конкурсу на 12 ФМ-частот для місцевих мовників, оголошеного 20 вересня. Сім частот дісталися комунальним радіостанціям, дві – приватним, на три частоти не виявилося жодного претендента, тож там конкурс припинено.
Нацрада розподілила ФМ-частоти: перемогли сім комунальних радіокомпаній і дві приватні
Нацрада розподілила ФМ-частоти: перемогли сім комунальних радіокомпаній і дві приватні

Нові комунальні ФМ-радіостанції з’являться у Вінниці, Веселому Запорізької області, Радехові Львівської області, Великій Лепетисі Херсонської області, Кам’янці, Умані та Смілі Черкаської області. Місцеві приватні мовники – у Козятині Вінницької області та Кам’янці Черкаської області.

У випадку конкуренції комунальних і приватних мовників члени Нацради одноголосно віддавали перевагу комунальним, більшість із яких були ініціаторами прорахунку частот, а частина з них переходили з проводових мереж у ФМ-діапазон.

«Коли зникає проводове радіо, ми маємо дати заміну громадянам», - сказав свою мотивацію при голосуванні голова Нацради Юрій Артеменко. «Голосування повністю відповідає нашій концепції мовлення громад – забезпечення територіальних громад місцевими мовниками», - додав член Нацради Сергій Костинський.

Представниця комунальної районної редакції зі Сміли сказала, що вони хочуть створювати продукт, який би «підтримував ідеологію нашого Президента і інформував про його реформи». У результаті переможцем стала саме ця комунальна радіокомпанія, яка конкурувала з іще однієї комунальною радіокомпанією зі Сміли – міською.

Наводимо перелік виставлених на конкурс частот, претендентів і переможців (виділені жирним шрифтом):

Населений пункт

Частота, МГц

Потужність, кВт

Претенденти і переможці (кількість голосів членів Нацради)

1

Вінниця

101,8

0,1

1. ТОВ «ТРК “Всім радіо”», Хмельницький («Окей») – 0

2. ТОВ «Редакція газети “Все про бухгалтерський облік”», Київ («Яскраве радіо») – 1

3. КП «Радіокомпанія “Місто над Бугом”», Вінниця («Говорить Вінниця») – 7

2

Козятин, Вінницька обл.

99,5

0,1

1. ТОВ «ТРК “Всім радіо”», Хмельницький («Окей») – 6

3

Березань, Київська обл.

96,6

0,1

Жодного претендента. Конкурс припинено.

4

Веселе, Запорізька обл.

97,2

0,03

1. Комунальна установа «Культурно-мистецький центр» Веселівської селищної ради, смт Веселе Запорізької обл. («Веселе ФМ») – 7

5

Сосновий, Луганська обл.

98,7

0,01

Жодного претендента. Конкурс припинено.

6

Радехів, Львівська обл.

99,5

0,01

1. КП «Телестудія Радехів», м. Радехів Львівської обл. («Телестудія Радехів») – 7

7

Велика Лепетиха, Херсонська обл.

107,1

0,1

1. КП «Лепетиха ФМ» Великолепетиської районної ради Херсонської обл. («Лепетиха ФМ») – 7

8

Кам’янка, Черкаська обл.

100,4

0,1

1. ПП «Ділове радіо», м. Сміла Черкаської обл. («Радіо Мрія») – 7

9

Кам’янка, Черкаська обл.

106,4

0,25

1. КП «Медіа-центр», м. Сміла Черкаської обл. (радіо «Тясмин») – 7

2. ПП «Ділове радіо», м. Сміла Черкаської обл. («Радіо Мрія») – 0

10

Полянецьке (Умань), Черкаська обл.

101,0

0,1

1. Комунальний заклад «Редакція радіомовлення Голос громади», м. Умань Черкаської обл. («Голос громади») – 7

11

Сміла, Черкаська обл.

102,0

0,1

1. ТОВ «Сміла.юа», с. Балаклея Смілянського району Черкаської обл. («Радіо 102») – 1

2. КП «Редакція Смілянської районної газети “Смілянські обрії”», м. Сміла Черкаської обл. («Обрії ФМ») – 6

3. КП «Медіа-центр», м. Сміла Черкаської обл. (радіо «Тясмин») – 2

12

Ічня, Чернігівська обл.

100,9

0,1

Жодного претендента. Конкурс припинено.

Розповімо детальніше про учасників конкурсу з їхніх усних презентацій.

ТОВ «ТРК “Всім радіо”», Хмельницький («Окей») – працюють у сфері радіо з 2004 року, є одним з учасників групи компаній медіакорпорації «РІА» - одного з лідерів у хмельницькій та вінницькій областях. Музично-інформаційний формат радіостанції, аудиторія 35+. Подалися на частоти у Вінниці та Козятині, виграли в Козятині.

ТОВ «Редакція газети “Все про бухгалтерський облік”», Київ («Яскраве радіо») – працюють з 2009 року у форматі україномовного радіомовлення. Мають низькочастотні хвилі в Києві, Вінниці та Вінницькій області. Виплачують гонорари (185 тис. роялті за час свого існування), підтримують молодих виконавців. Претендували на частоту у Вінниці, але програли.

КП «Радіокомпанія “Місто над Бугом”», Вінниця («Говорить Вінниця») – засноване Вінницькою міською радою. Міський голова зазначений кінцевим бенефіціаром. Вінницька міськрада дає дотацію, робота компанії пов’язана тісно з міськрадою. В ефірі з 1997 року у проводовій мережі УР-1. Завжди мовили 100% українською мовою та 100% власного продукту. Зараз у компанії працюють 16 осіб. Але кількість радіоточок скорочується, на сьогодні у Вінниці залишилося 13 тис. радіоточок. Тому вирішили перейти в ФМ-діапазон і подалися на частоту у Вінниці, яку й виграли.

Комунальна установа «Культурно-мистецький центр» Веселівської селищної ради, смт Веселе Запорізької обл. («Веселе ФМ») – нова комунальна радіокомпанії, її представляла заступниця Веселівського селищного голови. Хочуть розвивати мовлення громад, об’єднаній громаді вже два роки. Кажуть, що гроші є, бюджет об’єднаної громади складає 79 млн грн., закуплено обладнання на 100 тис. грн. Будуть ретранслювати радіо «Промінь». Були єдиним претендентом і виграли частоту.

КП «Телестудія Радехів», м. Радехів Львівської обл. («Телестудія Радехів») – мовлять у проводовій мережі, хочуть перейти в ФМ, тож ініціювали прорахунок частоти. Були єдиним претендентом і виграли частоту.

КП «Лепетиха ФМ» Великолепетинської районної ради Херсонської обл. («Лепетиха ФМ») – нова радіокомпанія, райрада вирішила створити свою радіостанцію. Були єдиним претендентом і виграли частоту.

ПП «Ділове радіо», м. Сміла Черкаської обл. («Радіо Мрія») – культурологічна радіостанція з локальним інформаційним продуктом. Ініціювали прорахунок частоти в Кам’янці. Засновники – три фізичні особи. Подалися на конкурс одразу на обидві частоти в Кам’янці – виграли одну з них, а друга дісталася комунальній радіостанції.

КП «Медіа-центр», м. Сміла Черкаської обл. (радіо «Тясмин») – комунальне підприємство Смілянської міської ради, що володіє телестудією та видає комунальну газету. Мовлять у проводовій мережі у Смілі. Компанію представляли головна редакторка та виконувач обов’язків міського голови Сміли. Претендували на ФМ-частоти у Смілі та Кам’янці (сусідній район). Смілянська міськрада пообіцяла співпрацювати з об’єднаною територіальною громадою Кам’янки. Виграли частоту в Камянці, але програли в Смілі іншій комунальній радіостанції – районній. Члени Нацради пообіцяли невдовзі виставити на конкурс іще одну прораховану в Смілі частоту.

Комунальний заклад «Редакція радіомовлення “Голос громади”», м. Умань Черкаської обл. («Голос громади») – засновані Уманською районною радою спеціально під цей конкурс, райрада ініціювала прорахунок частоти. Хочуть розвивати comunity media (мовлення громад). Кажуть, що в ФМ-діапазоні в Уманському районі дуже мало радіостанцій. Були єдиним претендентом і виграли частоту.

ТОВ «Сміла.юа», с. Балаклея Смілянського району Черкаської обл. («Радіо 102») – просвітницька радіостанція, пов’язана з іншим учасником конкурсу – ПП «Ділове радіо» («Радіо Мрія»). Претендувала на частоту в Смілі, але програли.

КП «Редакція Смілянської районної газети “Смілянські обрії”», м. Сміла Черкаської обл. («Обрії ФМ») – комунальне підприємство Смілянської районної ради. Компанію представляв голова Смілянської районної ради та представниця редакції. Випускають комунальну районну газету, хочуть запустити радіо своєї громади. За словами голови райради, хочуть покрити інформацією віддалені села району, створити систему оповіщення населення та поставити додаткові передавачі. Але члени Нацради зауважили: для додаткових передавачів потрібні додаткові конкурси. За словами представниці комунальної редакції, вони хочуть створювати продукт, який би «підтримував ідеологію нашого Президента і інформував про його реформи». Претендували на частоту в Смілі – і виграли її в іншої комунальної радіокомпанії (міської) та в приватної компанії.

Нагадаємо, Нацрада оголосила цей конкурс на 12 вільних ФМ-частот у 8 областях для потреб місцевого мовлення 20 вересня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5866
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду