detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
15.02.2018 16:55
13 ФМ-частот дісталися п’яти комунальним і чотирьом приватним мовникам
13 ФМ-частот дісталися п’яти комунальним і чотирьом приватним мовникам
15 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на місцеве радіомовлення на 15 ФМ-частотах у 8 областях України, оголошеного 25 жовтня 2017 року. Вісім частот дісталися чотирьом приватним компаніям, п’ять частот – п’яти комунальним, ще на дві частоти оголосять повторний конкурс.

На конкурс подали заяви 15 радіокомпаній. Але один з конкурсантів (ТОВ «ТРК “Громада”» з міста Суми) не сплатив конкурсної гарантії та не був допущений до конкурсу. Ще один учасник конкурсу (Національна суспільна телерадіокомпанія України) відкликав свою заявку. Переможцями конкурсу стали п’ять комунальних радіостанцій і чотири приватні.

Чотири частоти у Волинській та Хмельницькій областях здобула львівська радіостанція «Львівська хвиля», що належить родині очільника львівського осередку партії «Наш край» Мирослава Хом’яка. У Волинській області «Львівська хвиля» була єдиним претендентом, а от у Полонному Хмельницької області на частоту подавався Суспільний мовник (НСТУ), який відкликав свою заявку.

Дві частоти в Івано-Франківській області виграло радіо «Сяйво», яке мовить у місті Коломиї. Радіостанція разом з місцевим телеканалом НТК належить місцевому бізнесмену Ігорю Грабовецькому і директору телеканалу НТК Василеві Дем’янюку. На одну частоту «Сяйво» було єдиним претендентом, а другу частоту вибороло в регіональної радіомережі РАІ.

Частоту в Гайсині Вінницької області виграло ПП «Медіа Дністер». Підприємство належить Ігорю Шевченку – директору і власнику радіостанції «Лада» з міста Ладижин Вінницької області (ПП «ТРК “Подільські комунікації”»). Підприємець хоче запустити радіо «Лада» і в Гайсині, позиціонуючи радіостанцію як місцеве «громадське мовлення». Обіцяє залучати представників громади до створення програм і набрати в штат журналістів і фахівців з Гайсина. «Лада» ретранслюватиме до 13 годин на добу програми суспільного радіо «Промінь» і декларує готовність випускати в ефір передачі комунальної радіоредакції, яка теж претендувала на цю частоту. У конкурсі «Ладі» програли комунальна Гайсинська районна редакція радіомовлення і ПП «ТРК “Тодор”», яке має частоту в Ладижині, де ретранслює комерційну мережеву радіостанцію «Хіт ФМ».

Частоту в Прилуках Чернігівської області виграло ТОВ «ТРК ТІМ» – місцевий кабельний оператор і кабельний телеканал, який хоче запустити ще й радіостанцію ТІМ. Радіостанція не планує ретранслювати суспільного мовника, а хоче весь ефір наповнювати самостійно. Власники – мешканці Прилук Сергій Мончуляк, Андрій Заєць і Олександр Поломарчук. Цій компанії програло новостворене ТОВ «Голос Прилук», яке хотіло запускати «Прилуки ФМ».

Частоти в Старому Самборі Львівської області, Білопіллі, Глухові, Охтирці і Тростянці Сумської області виграли районні або міські комунальні радіостанції. Четверо з них раніше мовили по кілька годин на тиждень у проводовій мережі, а тепер переходять в ФМ-діапазон, де випускатимуть в ефір кілька годин власного продукту на добу, а решту часу ретранслюватимуть радіостанції Суспільного мовника: «Українське радіо», «Промінь» або «Культуру». Мер Охтирки повідомив, що в місцевому бюджеті передбачено кошти на закупівлю 3 тисяч радіоприймачів для малозахищених верств населення. Водночас у Тростянці створено нову комунальну телерадіокомпанію, яку очолив Юрій Дараган, колишній керівник сумського телеканалу «Відікон» і претендент на посаду голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України. Комунальний мовник запускає телеканал TVT (у січні 2018 року виграв на конкурсі Нацради місце в цифровому мультиплексі) і радіостанцію «Добре радіо».

У результаті конкурсу було розподілено 13 частот. На дві частоти будуть оголошені повторні конкурси. Зокрема, в Конотопі Сумської області цього разу не виявилося жодного претендента. А в Чигирині Черкаської області претендувало ТОВ «ТРК “Холодний Яр”», яке набрало нуль голосів членів Нацради. У них було багато зауважень до заявних документів компанії (наприклад, програмна концепція передбачала фільмопоказ, який неможливий для радіомовлення).

Інфографіка Нацради. Клікніть для збільшення

Наводимо повний перелік виставлених на конкурс частот, претендентів з кількістю отриманих голосів членів Нацради (переможці виділені жирним шрифтом):

Область

Населений пункт

Частота, МГц

Претенденти і переможці

Вінницька

м. Гайсин

101,6

1. Гайсинська районна редакція радіомовлення, місто Гайсин Вінницької області – 4

2. ПП «Медіа Дністер», смт Чечельник Вінницької області («Лада») – 5

3. ПП «ТРК “Тодор”», м. Ладижин Вінницької області («Тодор») – 2

Волинська

м. Горохів

89,4

1. ТОВ «ТРК Львівська хвиля», м. Львів («Львівська хвиля – радіо нашого міста») – 7

Волинська

смт Любешів

102,6

1. ТОВ «ТРК Львівська хвиля», м. Львів («Львівська хвиля – радіо нашого міста») – 7

Волинська

м. Нововолинськ

105

1. ТОВ «ТРК Львівська хвиля», м. Львів («Львівська хвиля – радіо нашого міста») – 7

Івано-Франківська

с. Гарасимів

100,7

1. ПП «ТК РАІ», м. Бурштин Івано-Франківської області (РАІ) – 1

2. ПП «Радіостудія “Сяйво”», м. Коломия Івано-Франківської області («Радіо Сяйво») – 7

Івано-Франківська

с. Річка

102,8

1. ПП «Радіостудія “Сяйво”», м. Коломия Івано-Франківської області («Радіо Сяйво») – 7

Львівська

м. Старий Самбір

91,4

1. Старосамбірське районне радіомовлення «Голос Прикарпаття», м. Старий Самбір Львівської області («Голос Прикарпаття») – 7

Сумська

м. Білопілля

90,5

1. КО Білопільської районної ради «Білопільська районна редакція радіомовлення “Вир”», м. Білопілля Сумської області («Говорить Білопілля») – 7

Сумська

м. Глухів

104,4

1. КП «Глухівська студія місцевого мовлення “Радіо Глухів”», м. Глухів Сумської області («Говорить Глухів») – 7

Сумська

м. Конотоп

101,1

-

Сумська

м. Охтирка

103,7

1. КП «ТРК “Охтирка”», м. Охтирка Сумської області («Говорить Охтирське міське радіо») – 7

Сумська

м. Тростянець

105,4

1. КП Тростянецької міської ради «ТРК Тростянець», м. Тростянець Сумської області («Добре радіо») – 7

Хмельницька

м. Полонне

107,5

1. ПАТ НСТУ («Українське радіо») – відкликали заявку

2. ТОВ «ТРК Львівська хвиля», Львів («Львівська хвиля – радіо нашого міста») – 7

Черкаська

м. Чигирин

99

ТОВ «ТРК “Холодний Яр”», м. Чигирин Черкаської області («Радіо Чигирин 99 ФМ») – 0

Чернігівська

м. Прилуки

95,7

1. ТОВ «Голос Прилук», м. Прилуки Чернігівської області («Прилуки ФМ») – 0

2. ТОВ «ТРК ТІМ», м. Прилуки Чернігівської області (ТІМ) – 7

Нацрада оголосила цей конкурс на 15 вільних ФМ-частот у 8 областях для потреб місцевого мовлення 25 жовтня.

27 грудня Нацрада визначила переможців конкурсу на 12 ФМ-частот для місцевих мовників, оголошеного 20 вересня. Сім частот дісталися комунальним радіостанціям, дві – приватним, на три частоти не виявилося жодного претендента, тож там конкурс припинено.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY