Держкіно перевищило професійні повноваження, закликаючи кінотеатри не обмежувати прокат «Кіборгів» – Богдан Батрух (ДОПОВНЕНО)

Держкіно перевищило професійні повноваження, закликаючи кінотеатри не обмежувати прокат «Кіборгів» – Богдан Батрух (ДОПОВНЕНО)

15 Грудня 2017
7205
15 Грудня 2017
22:16

Держкіно перевищило професійні повноваження, закликаючи кінотеатри не обмежувати прокат «Кіборгів» – Богдан Батрух (ДОПОВНЕНО)

7205
Засновник та генеральний директор B&H Film Distribution Богдан Батрух назвав нещодавню зустріч чиновників із кінопрокатниками в Держкіно кримінальною, а її ініціатора – «російським шпигуном».
Держкіно перевищило професійні повноваження, закликаючи кінотеатри не обмежувати прокат «Кіборгів» – Богдан Батрух (ДОПОВНЕНО)
Держкіно перевищило професійні повноваження, закликаючи кінотеатри не обмежувати прокат «Кіборгів» – Богдан Батрух (ДОПОВНЕНО)

Таку думку пан Батрух висловив на одній з дискусій Зимового кіноринку Одеського міжнародного кінофестивалю, коментуючи нещодавню зустріч чиновників із кінопрокатниками з приводу особливостей прокату українських національних фільмів

Нагадаємо, під час зустрічі, що відбулася 11 грудня в Державному агентстві України з питань кіно та була ініційована Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, представники державних інституцій закликали гравців ринку не обмежувати прокат фільму Ахтема Сеітаблаєва «Кіборги» (прокатник - UFD), який вийшов на екрани 7 грудня і з 14 грудня мав конкурувати з черговим епізодом голлівудського блокбастера «Зоряні війни: Останні джедаї» (прокатник - B&H Film Distribution). Чиновники остерігалися, що стрічку «Кіборги», яка за перший вікенд прокату зібрала понад 8 млн грн, показуватимуть на не дуже зручних сеансах у невеликій кількості кінозалів. Представникам кінотеатрів нагадали, що в Україні встановлено квоту 15% для національних фільмів у кінотеатрах, за невиконання якої передбачено штраф у розмірі 1530 грн., який, утім, можливо, збільшать.

«У понеділок відбулася зустріч, яка була перевищенням професійних повноважень… це майже кримінальна річ. Бо Держкіно, за законом, повинно перевіряти квоту, щомісяця робити підрахунок. Натомість воно диктує кінотеатрам поставити цей фільм – фільм, права на який Держкіно вже віддало приватній компанії», – сказав Богдан Батрух, маючи на увазі компанію UFD.

Пан Батрух також вважає, що до такого кроку голову Держкіно примусив певний «російський шпигун», якому вигідно звинувачувати американське кіно (тобто «Зоряні війни»). На думку авторів цієї статті, він міг мати на увазі голову Нацради Юрія Артеменка: «Це має бути людина приблизно мого віку, яку взяли до розвідки ще за часів Радянського Союзу, яка багато років поспіль була комсомольцем, він повинен бути як мінімум заступником міністра за попереднього президента, радником міністра закордонних справ. Ця особа публічно робить збіговище в Держкіно, примушує Пилипа Іллєнка до протизаконних речей і ставить себе на чолі патріотичної групи, котра має примусити кінотеатри до того, аби вони виконували цю квоту».

У відповідь голова Держкіно Пилип Іллєнко запропонував надалі не натякати, а прямо називати імена осіб та заперечив будь-яке порушення закону, а також примус.

«У вас не виникає подібних докорів, коли йдеться про український фільм, що працює з вашою компанією B&H. А як тільки UFDтобто інший мейджор – у вас виникають питання. Давайте говорити про конкурентну боротьбу. Є побудована система, в якій є монополіст, на жодному нормальному ринку такого існувати не може. Не може одна людина визначати, як працює весь ринок. Це вбиває конкуренцію, не дає розвиватися ринку, і він не буде розвиватися далі, якщо все буде вирішувати одна компанія, яка контролює більшу половину ринку.

До того ж, якби ми хотіли вчинити злочин, то не зібрали так відверто всіх і не публікували би у Фейсбуці результати цієї зустрічі», – сказав він.

І додав, що Держкіно намагається допомогти кінотеатрам знайти способи виконання закону, дотримання квот, а не диктувати, що показувати. 

«Це закон. Держава не мала би взагалі вести ніяких дискусій у зв’язку з невиконанням квот. Ми говоримо багато років про саморегуляцію, про ніжні стосунки, про те, що ніхто не збирається нікого тероризувати, тиснути тощо. Але сама постановка питання, що треба виконувати закон, сприймається дуже дивно», – сказав Пилип Іллєнко. 

Слова про монополіста мають під собою серйозну основу. Компанія B&H Film Distribution об’єднує в своєму портфелі фільми найбільшої кількості іноземних мейджорів – Disney, Sony Pictures, Paramount і Universal, – що дозволяє їй диктувати кінотеатрам вигідні для себе умови, часто не залишаючи достатньої кількості вигідних сеансів для фільмів інших дистриб’юторів. Незабаром портфель цього прокатника може розширитися ще й за рахунок Fox, оскільки Disney вчора оголосив про купівлю 21st Century Fox. Нинішній прокатник фільмів 21st Century Fox в Україні – UFD.

Незадоволені роботою B&H Film Distribution є й серед українських кіновиробників. Зокрема, стрічку виробництва Film.ua Group «Сторожова застава» спочатку мав прокатувати B&H Distribution. Але пізніше Film.ua Group начебто виявилася незадоволеною процесом планування прокату, після чого виступила ініціатором розірвання договору та, очевидно, сплатила дистриб’ютору неустойку. Новим прокатником «Сторожової застави» стала компанія UFD. Своя історія спроби попрацювати з B&H Film Distribution, яка закінчилася потраплянням до портфелю UFD, є і в анімаційної студії Panama Grand Prix та її мультфільму «Микита Кожум’яка».

Конфлікт довкола розпису «Кіборгів» – не перший такий публічний конфлікт, а, насправді, другий: два місяці тому в профільних ЗМІ можна було зустріти матеріали про нібито незбалансований розпис «Сторожової застави» і «Баррі Сіла» (прокатник - теж B&H Film Distribution) на користь останнього. Зрештою, вся ця історія може отримати продовження у вигляді законодавчої ініціативи з посилення санкцій для кінотеатрів за невиконання квот на українські стрічки. Наскільки відомо «Детектору медіа», Держкіно вже почало працювати над цим документом.

 

Фото: ОМКФ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7205
Читайте також
15.12.2017 15:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
3 736
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду