ТСН знову звинувачує Держкіно в корупції - Іллєнко спростовує

ТСН знову звинувачує Держкіно в корупції - Іллєнко спростовує

22 Жовтня 2017
5101
22 Жовтня 2017
18:02

ТСН знову звинувачує Держкіно в корупції - Іллєнко спростовує

5101
21 жовтня у випуску ТСН на каналі «1+1» з'явився черговий сюжет зі звинуваченнями на адресу керівництва Держкіно. У сюжеті, зокрема, йдеться про те, що прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо нібито розтрати держкоштів під час зйомок українського кіно.
ТСН знову звинувачує Держкіно в корупції - Іллєнко спростовує
ТСН знову звинувачує Держкіно в корупції - Іллєнко спростовує

На завтра, 23 жовтня, ТСН анонсувала випуск програми «Гроші», присвяченій цій же темі.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко на своїй сторінці в Facebook назвав сюжет про роботу Держкіно «черговим маніпулятивним та брехливим».

Як повідомляв «Детектор медіа», в одному з попередніх присвячених Держкіно сюжетів ТСН (від 7 серпня) йшлося про те, що прокуратура міста Києва проводить розслідування діяльності держагентства і 15 кінокомпаній, які отримували кошти з державного бюджету у 2015-2017 роках.

31 серпня Пилип Іллєнко дав прес-конференцію, а також інтерв’ю «Детектору медіа», в якому виклав свою позицію. Зокрема, він сказав, що, на його думку, завдяки сюжетам ТСН «фактично нав’язується думка, що українське кіно — це недокіно, результат якихось оборудок. Що лише дві-три компанії отримують фінансування. Але це неправда. Тільки у 2016 році фінансування отримали 44 компанії, приблизно третина з яких отримали його від Держкіно вперше».

Ще раніше, 6 липня, в ТСН виходив сюжет, у якому йшлося про початок аудиту Рахункової палати в Держкіно. Тоді Пилип Іллєнко звинуватив ТСН каналу «1+1» в підготовці маніпулятивного сюжету щодо роботи Держкіно та його особисто як глави відомства. Директор департаменту новин «1+1 медіа» Сергій Попов у відповідь заявив, що журналісти не винні, що Пилип Іллєнко на момент спілкування із журналістами не мав інформації про перевірку Рахункової палати.

Перед тим, 16 червня, низка продюсерів, режисерів і сценаристів виступили з відкритим листом на підтримку Держкіно і Пилипа Іллєнка. На думку авторів звернення, проти Держкіно та його голови Пилипа Іллєнка розв’язано інформаційну кампанію.

Автори звернення, зокрема, наголосили, що протягом 2014-2017 років Держкіно завершило три конкурсні відбори кінопроектів, за цей час розпочато виробництво 108 нових фільмів і завершено виробництво 54 фільмів (з них 11 – ігорові повнометражні). Під егідою Держкіно реалізовані та плануються спільні кінопроекти з Німеччиною, Францією, Італією, Австрією, Польщею, Литвою, Словаччиною, Канадою, Австралією, укладено та ратифіковано угоду про спільне кіновиробництво з Ізраїлем, готуються угоди з Канадою та Австралією. Фільми, створені за участі Держкіно, потрапляють у конкурсні програми міжнародних кінофестивалів. Спільними зусиллями кіноспільноти розроблено й ухвалено закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні».

Уперше різка критика на адресу Держкіно в ТСН пролунала 19 червня у зв’язку з кількома серіалами телеканалу «Україна». ТСН стверджував, що вони були вироблені та оприлюднені в Росії після 1 січня 2014 року.

5 квітня народні депутати Володимир Парасюк, Ірина Луценко, Сергій Лещенко, Вадим Івченко, Юрій Дерев’янко і Тарас Пастух направили до Держкіно й Нацради депутатський запит стосовно запланованого показу на телеканалі «Україна» трьох телесеріалів: «Гірке щастя» (ТОВ «Кінокомпанія Фільм Стрім» та ABC Film sp. z o.o.), «Забута жінка» (ТОВ «ABC фільм Україна» та ABC Film sp. z o.o.) та «Чуже щастя» (ТОВ «Кінокомпанія Фільм Стрім» та ABC Film sp. z o.o.). Народні депутати стверджували, що всі три серіали були вироблені та оприлюднені в Росії після 1 січня 2014 року.

У відповідь на запит Держкіно повідомило, що з цих трьох серіалів законодавству України не відповідає лише один — «Гірке щастя»: його державна реєстрація була скасована 24 листопада 2016 року у зв’язку з виявленими в поданих продакшном документах недостовірними відомостями. Серіал «Забута жінка», згідно з наданими виробником документами, фото-, відео- та іншими доказами, вироблено на території України у 2016 році. «Чуже щастя», згідно з наданими виробником документами, а також фотодоказами, вироблений на території України у 2017 році.

Сюжети про депутатський запит вийшли 5 та 6 квітня в новинах на каналі «1+1».

Як відомо «Детектору медіа» з власних джерел, невдоволення з боку групи «1+1 медіа» серіалами телеканалу «Україна» продовжує існувати: на думку «1+1 медіа», деякі нові серіали, анонсовані «Україною» на осінь 2017 року, нібито були вироблені та оприлюднені в Росії після 1 січня 2014 року. Проте на ринку циркулюють кілька версій щодо причин інформаційної атаки «1+1 медіа» на Держкіно і серіали «України» серед них не називають.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5101
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду