StarLight Digital не надсилав нових пропозицій чи договорів інтернет-провайдерам – Фаєнгольд

StarLight Digital не надсилав нових пропозицій чи договорів інтернет-провайдерам – Фаєнгольд

27 Липня 2017
3508
27 Липня 2017
00:36

StarLight Digital не надсилав нових пропозицій чи договорів інтернет-провайдерам – Фаєнгольд

3508
Компанія StarLight Digital останнім часом не надсилала інтернет-провайдерам нових пропозицій чи договорів – зокрема, не просила надати дані про їхні бази абонентів. Про це в коментарі «Детектору медіа» повідомив комерційний директор StarLight Digital Микола Фаєнгольд.
StarLight Digital не надсилав нових пропозицій чи договорів інтернет-провайдерам – Фаєнгольд
StarLight Digital не надсилав нових пропозицій чи договорів інтернет-провайдерам – Фаєнгольд

«Якщо коротко, жодних нових пропозицій чи договорів, щодо яких останнім часом почалася дискусія, StarLight Digital не надсилав. Відсутність будь-яких фактичних доказів зазначеного викликає запитання: навіщо це було зроблено? Можливо, для провокації нового конфлікту на ринку. Адже не всім подобається конструктивний діалог, який наразі відбувається між медіагрупами та провайдерами», – заявив Микола Фаєнгольд.

Як писав «Детектор медіа», напередодні в колі провайдерів активно обговорювали Facebook-пост голови Інтернет-асоціації України (ІнАУ) Олександра Федієнка, який повідомив, що медіагрупи звернулися до деяких інтернет-провайдерів з наступною пропозицією:

1. Продавати телебачення та інтернет окремими пакетами та монетизувати їх окремо один від одного.

2. Надати медіагрупам доступ до даних інтернет-провайдерів стосовно перегляду телеканалів їхніми абонентами.

3. Щоквартально детально звітувати медіагрупам про базу інтернет-абонентів.

Цікаво також, що в коментарях до посту очільника ІнАУ була озвучена інформація, що ця ініціатива могла з’явитися з подачі кількох провайдерів, яким прозора звітність вигідніша за мінімальні гарантії, котрі медіагрупи наразі встановлюють у договорах із провайдерами.

Джерела «Детектора медіа» на ринку також стверджують, що частина провайдерів уже надають медіагрупам дані про своїх ТБ- та інтернет-абонентів. Причому роблять це з моменту підписання договорів, яке відбувалося наприкінці 2016 року після законодавчої зміни складу універсальної програмної послуги (УПП). І нібито і вони, і медіагрупи незадоволені практикою пакетних продаж послуг ТБ й інтернету деяких інших провайдерів: мовляв, їхній підхід не сприяє розвитку ринку, а скоріше приховує піратство (андеррепортінг) і не дозволяє піднімати ціни на телевізійну послугу.

Що до ОТТ-операторів, то з ними медіагрупи такий діалог ведуть давно, і деякі вже надають телевізійникам звіти з ID своїх абонентів. На початку липня медіагрупи розіслали їм доопрацьовані правила і з кількома гравцями вже зустрілися для їхнього обговорення і узгодження. ОТТ-оператори начебто сприймають цей процес спокійно – принаймні, в публічному полі.

Наявність активних переговорних процесів на ринку непрямо підтверджують і слова Миколи Фаєнгольда, який вважає, що заява Олександра Федієнка порушила важливу тему для дискусії – піратство / андеррепортінг / демпінг.

«Ці та інші дії використовують деякі гравці, порушуючи принцип доброчесної конкуренції серед провайдерів. На ринку є розуміння цієї проблеми, але механізми щодо її вирішення будуть вироблятись шляхом діалогу та перемовин.

Цього року ми переконались, що ринок може домовитись та самоорганізуватись на взаємовигідних умовах. Тому такі заяви радше провокують непорозуміння між телебаченням та провайдерами і з’являються в інтересах гравців ринку, що грають нечесно.

Ми в свою чергу залишаємось відкритими для конструктивного діалогу і готові до обговорення проблем та шляхів розвитку ринку», – заявив топ-менеджер StarLight Digital.

Нагадаємо, раніше пропозицію інтернет-провайдерам надати дані про їхню базу абонентів у коментарі «Детектору медіа» заперечив виконавчий директор «1+1 медіа» Ярослав Пахольчук.

«Детектор медіа» також звернувся по коментар до «Медіа Групи Україна».

Нагадаємо також, що раніше менеджери медіагруп публічно та в приватних розмовах багато разів запевняли, що до кінця року не переглядатимуть умови договорів з ТБ- та інтернет-провайдерами, а отже, не вноситимуть у поточні договори додаткові вимоги, зокрема, і щодо надання провайдерами додаткової інформації. Також вони неодноразово стверджували, що їхні договори містять однакові умови для всіх ТБ- та інтернет-провайдерів.

Фото: прес-служба «Днів електронних комунікацій»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3508
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду