Соціальний ролик про відключення аналогу, альтернативний ролику «Зеонбуду», погодилися транслювати тільки «Сонце» і Tonis – Клітна

Соціальний ролик про відключення аналогу, альтернативний ролику «Зеонбуду», погодилися транслювати тільки «Сонце» і Tonis – Клітна

12 Червня 2017
5960
12 Червня 2017
15:32

Соціальний ролик про відключення аналогу, альтернативний ролику «Зеонбуду», погодилися транслювати тільки «Сонце» і Tonis – Клітна

5960
Розроблений Асоціацією правовласників та постачальників контенту (АППК) соціальний рекламний ролик про відключення аналогового мовлення, альтернативний ролику «Зеонбуду» про підключення до цифрового ефірного телебачення, погодилися показувати лише два загальнонаціональні телеканали: «Сонце» і Tonis. Про це під час конференції «Дні електронних комунікацій», яка 8-9 червня проходила в Одесі, розказала голова правління АППК Наталія Клітна.
Соціальний ролик про відключення аналогу, альтернативний ролику «Зеонбуду», погодилися транслювати тільки «Сонце» і Tonis – Клітна
Соціальний ролик про відключення аналогу, альтернативний ролику «Зеонбуду», погодилися транслювати тільки «Сонце» і Tonis – Клітна

Ролик на замовлення АППК зняло рекламне агентство (ТОВ «Колес»). Національна рада з питань телебачення і радіомовлення надала йому статус соціального.

«Ролик Зеонбуду” ми вважаємо дискримінаційним по відношенню до інших, не ефірних провайдерів. У нашому ролику для споживача вказуються всі цифрові способи прийому телепрограм, включаючи купівлю приймача Т2: кабельне, супутникове цифрове, Т2, IPTV та інтернет-телебачення, купівля Smart TV зі слотом Т2. Акцент ставився на те, що до переходу від ефірного аналогового до ефірного цифрового мовлення необхідно підготуватися глядачам, які отримують доступ до програм через ефірну антену, а всім іншим глядачам, з іншим типом прийому, не варто хвилюватися – вони продовжать дивитися ТБ», – пояснила Наталія Клітна в коментарі «Детектору медіа».

Вона розказала, що АППК звернулася до кожної телерадіоорганізації з проханням розмістити цей ролик. «На сьогодні серед загальнонаціональних телеканалів нам назустріч пішли дві організації: Сонце” і Tonis. Інші поки що ніяк не відгукуються на пропозицію розмістити цю рекламу», – додала пані Клітна.

Директор напрямку платного телебачення «1+1 медіа» Ярослав Пахольчук пояснив, що його медіагрупа разом зі StarLightMedia за власні кошти знімають власний ролик на цю тему. Імовірно, він буде готовий у серпні.

«Усе залежить ще й від того, які зараз будуть прийняті рішення Нацрадою і Кабміном стосовно переходу на цифру. Якщо це буде 2018 рік, тоді це будуть одні меседжі. Якщо буде пізніше чи раніше – це потрібно теж враховувати», – пояснив пан Пахольчук.

Щодо дати вимкнення аналогового мовлення йому відповів член Нацради Олег Черниш: «Ви знаєте, що кінцева дата відключення аналогового мовлення в Плані використання радіочастотного ресурсу – 30 червня 2017 року. Всі розуміють, що зараз воно не буде відключено. Національна рада готує лист до Держспецзвязку, в якому запропонує перенести термін відключення аналогу. Яка дата буде – ще не визначено. У нас немає єдиної точки зору. З моєї точки зору, то це може бути 30 червня 2020 року, коли завершаться всі вибори, коли за планами Міжнародного союзу електрозв’язку передбачається вимкнення передавачів у другому цифровому дивіденді. Але це не значить, що телекомпанії, які несуть подвійне фінансове навантаження, не зможуть подати заяву про анулювання їхніх ліцензій на аналогове ефірне мовлення. Ринок може сам відрегулювати це питання».

Пан Черниш також додав, що План розвитку національного телерадіоінформаційного простору вимагає від усіх ліцензіатів цифрового телебачення транслювати соціальну рекламу цифрового мовлення в обсязі не менше 5 хвилин на добу, але ніде не сказано, що це мають бути саме ролики, створені «Зеонбудом». А отже, провайдери та мовники можуть домовитися про те, щоб частину цієї квоти віддати під альтернативні соціальні ролики.

Нагадаємо, 6 квітня 2016 року Кабінет Міністрів України визначив дату вимкнення аналогового мовлення – 30 червня 2017 року. Відповідні зміни було внесено до Плану використання радіочастотного ресурсу постановою № 269.

26 жовтня 2016 року Кабінет Міністрів України затвердив План заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення. Згідно з планом, протягом 2017 року Концерн РРТ має бути залучено до розбудови національної цифрової мережі з одночасною видачею державному оператору ліцензії провайдера (оператора) цифрової багатоканальної телемережі.

В інтерв'ю «Детектору медіа» директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення «1+1 медіа» Андрій Мальчевський припускав, що поетапне вимкнення аналогового ТБ розпочнеться з початком березня 2017 року.

Згідно з міжнародними зобов’язаннями за угодою «Женева-2006» Україна мала вимкнути аналоговий телевізійний сигнал і перейти на цифру ще влітку 2015 року.

Як писав «Детектор медіа», медіагрупи «1+1 медіа» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового телебачення до 2019 року. Відповідний лист з Кабінету Міністрів отримала Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

27 січня медіагрупа «1+1 медіа» поширила публічну заяву на цю тему та виступила проти повного переходу на цифрове ефірне телебачення з липня 2017 року і вимкнення аналогового сигналу. 

14 лютого «Зеонбуд» розповсюдив заяву про те, що в так званих «зонах розходження» (територіях, де у випадку вимкнення аналогового сигналу у глядачів можуть виникнути проблеми з прийомом цифрового телебачення) знаходяться лише 170 тис. домогосподарств, які приймають аналогове телебачення з ефіру.

у відповідь на заяву «Зеонбуду» група «1+1 медіа» того ж дня розповсюдила прес-реліз про те, що проблеми з прийомом сигналу Т2 є практично по всій території України, зокрема на заході країни доступ до нього мають лише 50-60% населення.

Фото: informator.news

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5960
Читайте також
27.03.2017 19:01
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 838
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду