Суд  скасував попередні рішення у справі Пашаєва проти СТБ та направив її на новий розгляд

Суд скасував попередні рішення у справі Пашаєва проти СТБ та направив її на новий розгляд

20 Березня 2013
6180
20 Березня 2013
13:05

Суд скасував попередні рішення у справі Пашаєва проти СТБ та направив її на новий розгляд

6180
Адвокат журналіста вважає, що справа слухалась з порушенням процесуальних норм
Суд  скасував попередні рішення у справі Пашаєва проти СТБ та направив її на новий розгляд
Суд  скасував попередні рішення у справі Пашаєва проти СТБ та направив її на новий розгляд

Вищій спеціалізований  суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ скасував  рішення у справі за позовом журналіста Османа Пашаєва  до СТБ і направив справу на новий розгляд до Шевченківського суду Києва. Про це «Детектор медіа» розказав представник журналіста у суді Юрій Свірко.

 

Таку ухвалу прийняла головуюча суддя Валентина Журавель,  задовольнивши скаргу  заступника голови правління ПрАТ «ММЦ-СТБ» Олександра Клишавчука.

 

«Представник Клишавчука сказав, що СТБ вимагав від Клишавчука відшкодувати шкоду, завдану звільненням Пашаєва. Хоча наказ про звільнення підписав і Клишавчук, і Максимчук. Чому тоді СТБ не вимагав від нього відшкодування? На мою думку, це брудні ігри каналу», - сказав  пан Свірко.

 

На думку Юрія Свірка, слухання відбувались з порушеннями процесуальних норм.. Зокрема, за його словами, під час розгляду справи суд не дав можливості ознайомитись із касаційною скаргою, а також з'ясувати  дату її подання до суду. Окрім цього, не було оголошено ім'я представника пана Клишавчука.

 

«Тобто слухали касаційну скаргу, яку ніхто не бачив! Я просив оголосити перерву, щоб ознайомитись зі скаргою. Відмовили. Я заявив клопотання про те, щоб її заявили під час засідання. Відмовили. Я заявив клопотання назвати дату касаційної скарги. Відмовили. Я заявив  відвід судді Журавель, яка винесла цю незаконну ухвалу. Відмовили. Усі мої клопотання були незаконні відхилені. Мені не надали для ознайомлення ані касаційну скаргу, ані  копію ухвали. Я подав  заяву про перегляд ухвали судді за ново виявленими обставинами, тому що наказ про поновлення Пашаєва датований  2 жовтнем 2012 року, і, значить, Клишавчук і Максимчук знали про нього і могли одразу оскаржувати. Це абсолютне порушення усіх процесуальних норм», -  наголосив Юрій Свірко.

 

Пан Свірко вважає, що зараз СТБ скасує наказ про поновлення Османа Пашаєва на роботі. За його словами у Шевченківському суді справа слухатиметься  не раніше літа.

 

Представник Османа Пашаєва вважає такі дії суду «суддівською мафією й змовою», і планує довести цю справу до Європейського суду з прав людини: «Я буду добивати СТБ до останнього. Я дійду до Страсбургу з цією справою!».

 

Згодом «Детектор медіа» отримала коментар прес-служби СТБ.

 

Нагадаємо, Осман Пашаєв позивався до ММЦ-СТБ і просив суд поновити його на роботі та виплатити 480 тис. грн компенсації моральної шкоди та 50,8 тис. грн зарплати за час вимушеного прогулу (близько чотирьох місяців). Справа слухається з грудня 2009 року і за цей час пройшла дев'ять інстанцій.

 

Шевченківський районний і Київський апеляційний суди відмовили Осману Пашаєву в поновленні на СТБ. Юрій Свірко оскаржив рішення в касаційній інстанції. Однак Вищий спеціалізований суд України (ВССУ) відхилив касаційну скаргу, зазначивши, що вона необґрунтована. Представник позивача звернувся до Верховного суду, який скасував постанову ВССУ і направив справу на повторний розгляд до ВССУ. Після цього ВССУ прийняв рішення на користь Османа Пашаєва, однак суд не поновив його на роботі, а спрямував справу на повторний розгляд до Київського апеляційного суду.

 

26 вересня Апеляційний суд міста Києва повторно розглянув справу за позовом журналіста Османа Пашаєва до СТБ і прийняв рішення на користь позивача. Відповідно до рішення суду СТБ має виплатити Осману Пашаєву 284 тис. 891 грн компенсації за час вимушеного прогулу та 5 тис. грн моральної компенсації.

 

На початку лютого 2013 року стало відомо СТБ, що поновив Османа Пашаєва на роботі. Наказ датований 2 жовтня та підписаний керівником СТБ Володимиром Бородянським. А 4 лютого журналіст розпочав роботу на СТБ.

 

Однак у лютому 2013 року стало відомо, що заступник голови правління ПрАТ «ММЦ-СТБ» Олександр Клишавчук подав касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду щодо Османа Пашаєва.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6180
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду