detector.media
20.03.2013 13:05
Суд скасував попередні рішення у справі Пашаєва проти СТБ та направив її на новий розгляд
Суд  скасував попередні рішення у справі Пашаєва проти СТБ та направив її на новий розгляд
Адвокат журналіста вважає, що справа слухалась з порушенням процесуальних норм

Вищій спеціалізований  суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ скасував  рішення у справі за позовом журналіста Османа Пашаєва  до СТБ і направив справу на новий розгляд до Шевченківського суду Києва. Про це «Детектор медіа» розказав представник журналіста у суді Юрій Свірко.

 

Таку ухвалу прийняла головуюча суддя Валентина Журавель,  задовольнивши скаргу  заступника голови правління ПрАТ «ММЦ-СТБ» Олександра Клишавчука.

 

«Представник Клишавчука сказав, що СТБ вимагав від Клишавчука відшкодувати шкоду, завдану звільненням Пашаєва. Хоча наказ про звільнення підписав і Клишавчук, і Максимчук. Чому тоді СТБ не вимагав від нього відшкодування? На мою думку, це брудні ігри каналу», - сказав  пан Свірко.

 

На думку Юрія Свірка, слухання відбувались з порушеннями процесуальних норм.. Зокрема, за його словами, під час розгляду справи суд не дав можливості ознайомитись із касаційною скаргою, а також з'ясувати  дату її подання до суду. Окрім цього, не було оголошено ім'я представника пана Клишавчука.

 

«Тобто слухали касаційну скаргу, яку ніхто не бачив! Я просив оголосити перерву, щоб ознайомитись зі скаргою. Відмовили. Я заявив клопотання про те, щоб її заявили під час засідання. Відмовили. Я заявив клопотання назвати дату касаційної скарги. Відмовили. Я заявив  відвід судді Журавель, яка винесла цю незаконну ухвалу. Відмовили. Усі мої клопотання були незаконні відхилені. Мені не надали для ознайомлення ані касаційну скаргу, ані  копію ухвали. Я подав  заяву про перегляд ухвали судді за ново виявленими обставинами, тому що наказ про поновлення Пашаєва датований  2 жовтнем 2012 року, і, значить, Клишавчук і Максимчук знали про нього і могли одразу оскаржувати. Це абсолютне порушення усіх процесуальних норм», -  наголосив Юрій Свірко.

 

Пан Свірко вважає, що зараз СТБ скасує наказ про поновлення Османа Пашаєва на роботі. За його словами у Шевченківському суді справа слухатиметься  не раніше літа.

 

Представник Османа Пашаєва вважає такі дії суду «суддівською мафією й змовою», і планує довести цю справу до Європейського суду з прав людини: «Я буду добивати СТБ до останнього. Я дійду до Страсбургу з цією справою!».

 

Згодом «Детектор медіа» отримала коментар прес-служби СТБ.

 

Нагадаємо, Осман Пашаєв позивався до ММЦ-СТБ і просив суд поновити його на роботі та виплатити 480 тис. грн компенсації моральної шкоди та 50,8 тис. грн зарплати за час вимушеного прогулу (близько чотирьох місяців). Справа слухається з грудня 2009 року і за цей час пройшла дев'ять інстанцій.

 

Шевченківський районний і Київський апеляційний суди відмовили Осману Пашаєву в поновленні на СТБ. Юрій Свірко оскаржив рішення в касаційній інстанції. Однак Вищий спеціалізований суд України (ВССУ) відхилив касаційну скаргу, зазначивши, що вона необґрунтована. Представник позивача звернувся до Верховного суду, який скасував постанову ВССУ і направив справу на повторний розгляд до ВССУ. Після цього ВССУ прийняв рішення на користь Османа Пашаєва, однак суд не поновив його на роботі, а спрямував справу на повторний розгляд до Київського апеляційного суду.

 

26 вересня Апеляційний суд міста Києва повторно розглянув справу за позовом журналіста Османа Пашаєва до СТБ і прийняв рішення на користь позивача. Відповідно до рішення суду СТБ має виплатити Осману Пашаєву 284 тис. 891 грн компенсації за час вимушеного прогулу та 5 тис. грн моральної компенсації.

 

На початку лютого 2013 року стало відомо СТБ, що поновив Османа Пашаєва на роботі. Наказ датований 2 жовтня та підписаний керівником СТБ Володимиром Бородянським. А 4 лютого журналіст розпочав роботу на СТБ.

 

Однак у лютому 2013 року стало відомо, що заступник голови правління ПрАТ «ММЦ-СТБ» Олександр Клишавчук подав касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду щодо Османа Пашаєва.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY