«Репортери без кордонів» теж стурбовані законопроектом про мораль

28 Жовтня 2011
14146
28 Жовтня 2011
15:44

«Репортери без кордонів» теж стурбовані законопроектом про мораль

14146
«Репортери без кордонів» теж стурбовані законопроектом про мораль

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» висловлює свою стурбованість з приводу ухвалення в першому читанні 18 жовтня законопроекту № 7132, який пропонує зміни до закону «Про захист суспільної моралі». Про це йдеться у зверненні генерального секретаря організації Жана-Франсуа Жульяра до українського парламенту.

 

За його словами, цей законопроект стосується дуже широкого спектру засобів масової комунікації, не обмежуючись лише ЗМІ. Проект не порівнює законне право боротися з тероризмом і порнографією і право громадян на інформацію, яка становить суспільний інтерес. А подібні до нього норми законодавства в інших країнах використовуються для придушення будь-яких форм критики.

 

Нагадаємо, що проти законопроекту виступили український рух «Стоп цензурі!» та Міжнародна федерація журналістів і Європейська федерація журналістів, оскільки в результаті ухвалення відповідного закону в Україні може з'явитись надзвичайно сильний інструмент цензури.

 

Наводимо повний текст звернення «Репортерів без кордонів»:

 

 

Шановні народні депутати,

 

«Репортери без кордонів», міжнародна організація, що захищає свободу слова по всьому світу, висловлює свою стурбованість з приводу законопроекту №7132, який пропонує зміни до закону «Про захист суспільної моралі».

 

Цей законопроект, прийнятий вами у першому читанні 18 жовтня, направлений на заборону порнографії, використання «нецензурних лайливих і брутальних слів» у друкованих, електронних засобах масової інформації та в мережі інтернет. Він також передбачає покарання за екстремістську та образливу інформацію і пропаганду насильства. Ми розуміємо вашу мету, але, у той же час, ми надзвичайно стурбовані методами, які використовуються для її досягнення. На нашу думку, дуже розмите поняття контенту, який підлягає забороні, можливість блокування веб-сайтів без рішення суду, і ігнорування права громадян на інформацію становлять величезну загрозу свободі слова в Україні.

 

Цей закон, захищаючи «суспільну мораль», покриває дуже широке коло тем, включаючи не лише порнографію, але і пропаганду фашизму, заклики до війни, українофобію, приниження інвалідів, просування тютюнопаління тощо. І покарання є однаковим за всі ці «злочини». Ми занепокоєні тим, що відсутність чітких формулювань дає можливість для різноманітних інтерпретацій. Хто буде вирішувати, що є «пропагандою тероризму та інших форм кримінальної діяльності»? На жаль, у сусідніх з Україною країнах подібний параграф використовується, щоб придушити будь-які форми критики. Нашу стурбованість підсилює той факт, що закон стосується до дуже широкого спектру засобів масової комунікації, не обмежуючись лише ЗМІ.

 

За умовчанням, Національна комісія з питань захисту суспільної моралі отримує надмірні повноваження. Нема жодного пункту, що передбачав би наглядовий комітет, і жодного механізму опротестування рішень цієї комісії. Комісія має ексклюзивне право визначати межу, після якої будь-який контент підпадає під заборону. Вона  має можливість вимагати він інтернет-провайдерів «обмежити вільний доступ» до контенту протягом доби, без будь-якого рішення суду. Оскільки покарання нестимуть не лише творці контенту, а і редактори, і хостингові компанії, існує загроза занадто сильного блокування, що заважатиме вільній циркуляції інформації.

 

Українські ГО, що виступають за свободу слова, стурбовані можливістю провокацій, наприклад, розміщенням коментарів з брутальною лексикою, що може бути навмисне використано для закриття критичних веб-сайтів. Ми поділяємо ці побоювання. Так само, як і в дуже закритих країнах, роль інтернет-провайдерів зведеться до «інтернет-поліціейських» без будь-якої автономії.

 

Ми шкодуємо, що цей законопроект не порівнює законне право боротись з тероризмом і порнографією - і право громадян на інформацію, яка становить суспільний інтерес. Цей принцип, тим не менше, лежить в основі всіх рішень, які виносяться Європейським судом з прав людини. ООН і ОБСЄ нещодавно визнали у спільній заяві, що цей принцип також стосується і інтернету.

 

Часто в новинах домінує насильство або обурливі висловлювання. Чи будуть такі новини підпадати під цензуру, оскільки вони підпадають під визначення закону «Про захист суспільної моралі»? Як показує міжнародна практика, існує велика загроза того, що ті, хто передають погані новини будуть прирівняні до тих, хто є відповідальним за появу цих новин. Журналісти і блогери не несуть відповідальності за новини, які вони передають.

 

На нашу думку, якщо цей закон буде прийнято у такому вигляді, як зараз, він буде порушувати статтю 10 Європейської конвенції з прав людини і статтю 11 Всесвітньої декларації прав людини, які були ратифіковані, в тому числі, вашою країною. Тому ми вважаємо, що ваша репутація тільки виграє від того, якщо ви не підтримаєте цей закон у другому читанні.

 

Дякую за увагу,

щиро,

Жан-Франсуа Жульяр,

Генеральний секретар Репортерів без кордонів

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14146
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду