«Вести» брешуть про українську армію в муніципальному транспорті

«Вести» брешуть про українську армію в муніципальному транспорті

18 Серпня 2016
3801
18 Серпня 2016
10:30

«Вести» брешуть про українську армію в муніципальному транспорті

3801
Газета здійснює неприховану пропаганду сепаратизму та популяризацію неіснуючої українсько-російської ідентичності.
«Вести» брешуть про українську армію в муніципальному транспорті
«Вести» брешуть про українську армію в муніципальному транспорті

Київський ранок понеділка, 15 липня, для пасажирів тролейбусного маршруту № 17 почався зі свіжого номера газети «Вести». Примірники розклали по одному на сидінні, і пасажири не сідали. Не через відразу до видання із сепарським душком, а віддаючи данину давній традиції: якщо на сидінні щось лежить, значить, місце хтось для чогось зайняв. Цікавилися свіжою пресою хіба що пенсіонери.

Газети розклали системно: заголовком догори. Перша шпальта великими літерами лякає: «Через ЖЭКи агитируют воевать в Конго». Є ілюстративний матеріал: скани квитанцій, аналоги яких отримав серед мільйонів киян і ваш автор. На звороті рахунку за використання води подано стислу інформацію про умови контрактної служби в ЗСУ. Якщо вірити страшилкам від «Вестей», то саме це і є агітацією воювати в Конго.

Пункт четвертий переліку умов, який навмисне підкреслила редакція, нічого про війну в Конго не містить. Там просто зазначено: контрактна служба в ЗСУ дає змогу брати участь у миротворчому контингенті НАТО за кордоном. Поруч вказано платню: 1000–1200 євро на місяць. За два пункти вище вказано зарплату контрактника, якщо від служитиме в Україні, –від 7 до 12 тис. грн.

Дивно, як це «Вести» не дали заголовок, на кшталт: «Через ЖЭКи агитируют убивать жителей Донбасса за 7 тысяч гривен».  

По-перше, чекати чогось такого від редакції «Вестей» не є аж такою фантазією. По-друге, саме до подібної маніпуляції вдається чи з власної волі, чи під дбайливим наглядом свого керівництва автор тексту Ярослав Маркін. Звідки взялися твердження про агітацію не служити, а саме воювати в Конго? Зі слів спікера Генштабу Владислава Селезньова, які цитує журналіст. Ось буквальна відповідь, надрукована у «Вестях»: «Военнослужащие ВСУ могут (виділив я. – А.К.) принимать участие в миротворческих миссиях. Сейчас в Сербии служат 40 человек, в Конго – 266 (підкреслив я  –  А.К.), в Либерии  –  178»).

Як бачите, нічого про заклик до українців воювати в Африці немає. Однак редакції «Вестей» потрібно, аби зранку в понеділок на тлі новин про чергове загострення в зоні бойових дій та російської провокації в Криму пасажири муніципального транспорту, як ви розумієте – переважно бюджетники та зазвичай консервативні пенсіонери, зрозуміли: ЖЕКи агітують українців воювати.

Відомо, що поки не запрацювала комунальна реформа, ЖЕК лишається не просто державною установою, а найбільш ненависною державною установою. Передусім ЖЕКи вигрібають за підвищення тарифів за мінімальної якості послуг, які отримують люди за ці гроші. Тому, за всіма правилами НЛП-технологій, ЖЕКи, котрі мало того, що обдирають збіднілих людей, мов липку, дозволяють собі нечуване нахабство – агітувати за війну.

Адже зниження загального рівня добробуту прямо пов’язане з перебуванням України де-факто в стані війни. Фокус у тому, що читацька аудиторія газети «Вести», як і вся публіка, з якою працює газета «Вести», не вважає те, що ми переживаємо, наслідком прямої агресії Росії проти України. Ми втратили частину території й щодня втрачаємо людей у цій війні, бо одну частину українців налаштували проти іншої. Отже, війну українців між собою треба негайно зупинити.

Хто ж це каже? Не смійтеся, Олександр Клименко, колишній голова Міністерства податків та зборів, не остання особа в Партії регіонів часів її розквіту. Як він тікав з України, усі охочі бачили на відео з аеропорту: проривався з боєм і старшим товаришем Віктором Пшонкою, кумом Януковича. Його разом з іншими, хто грабував Україну та нівелював усі закони, чим призвів до людських жертв на Майдані, оголошено в розшук два роки тому й шукають досі.  Та знайти Клименка легко. Досить перегорнути згаданий тут номер «Вестей» на стор. 4, і ви побачите його портрет і програмну статтю на цілу шпальту.

Щоправда, міститься вона на стор. 5. Але все дуже просто: той, хто захоче дочитати статтю про те, як ЖЕКи закликають воювати в Конго, перейде на стор. 4, бо продовження її там, це вказано на першій шпальті. Отак ненав’язливо громадян спершу лякають черговою воєнною ескалацією, а потім пропонують роздуми про те, хто заважає цю війну зупинити. Від першої особи людини, котру розшукують за підозрою в скоєнні низки злочинів.

Для того, аби прийшло остаточне розуміння, хто та про що нам розповідає зі сторінок газети, примірники якої розклали в міському транспорті, – цитата від Олександра Клименка: «Необходимо помнить о культурных, религиозных и политических связях с Россией. Действующим украинским политикам приходится всячески замалчивать зависимость нашей промышленности, энергетики и т. п. от России. Нужно отказаться от демонизации России и перейти к прагматическим отношениям с ней». Нате вам вишеньку на торт: «Именно духовное единство русских территорий было опорой единства политического: объединение вокруг древнего наследия киевских князей и православия позволило сберечь украинско-русскую идентичность…»

Гадаю, досить. Почавши відверто брехливим – це поза маніпуляціями – матеріалом про агітацію щодо війни в Конго через ЖЕКи, «Вести» ведуть за собою й виводять на відверту, неприховану анітрошки пропаганду сепаратизму та популяризацію неіснуючої українсько-російської ідентичності. Усе це – мова чинного російського агітпропу, а отже, мова тієї самої війни, проти якої закликає злочинець-утікач, котрий іменує себе політиком у вигнанні.

І все одно на традиційні маніпулятивні проросійські пасажі у виконанні «Вестей», які видають за відстоювання принципів свободи слова, можна було б не звернути увагу. І не вперше на моїй пам’яті поширення безплатних примірників газети в тролейбусі певного маршруту. А проходить він, на секундочку, повз Міністерство оборони України. Зворотний шлях – повз порожнє посольство РФ. Війна, яку «несе Україна» – мало Донбасу, їм іще Конго давай! – і «русский мир», який принесе Росія в разі відновлення зв’язків та визнання українсько-російської ідентичності.

Звідки та на якій підставі примірники з текстами такого змісту з`явилися в муніципальному транспорті – питання відкрите. Адже Київпастранс, як удалося з`ясувати небайдужим колегам, заперечує свою причетність до атракціону небаченої щедроті – поширенню безплатних газет. Певна річ, «Вести» відбрешуться. Хоча б апелюючи до права висловлювати власну думку. Хай вона комусь і не подобається. Проте факт лишається фактом: злочинець Клименко може агітувати за дружбу з Росією навіть уві сні. Але ЖЕКи не агітують воювати в Конго, як переконує перша шпальта газети. Лишається зрозуміти, чи відповість хтось за поширення свідомо неправдивої інформації.

Фото на заставці - vesti.ua, фото в тексті - Андрій Кокотюха

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3801
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду