Кадри безцінні і завжди суперечливі

18 Березня 2009
22591
18 Березня 2009
18:48

Кадри безцінні і завжди суперечливі

22591
Репортаж із відкриття фотовиставки Валерія Милосердова «Рік останній – рік перший».
Кадри безцінні і завжди суперечливі

17 березня у Російському центрі науки і культури пройшло відкриття фотовиставки Валерія Милосердова «Рік останній - рік перший». Захід представлено Російським центром науки і культури в Києві та проектом «Детектор медіа» за підтримки Посольства Росії в Україні.

 

Валерій Милосердов

 

Валерій Милосердов - лауреат спеціального призу журі конкурсу європейської фотографії Grand prix de photographie IMAGES'95 (Веве, Швейцарія), автор персональних і учасник групових фотовиставок в Україні, Росії, Швейцарії. Працюючи більдредактором, формував візуальний образ газет «День», «Киевские ведомости», «КоммерсантЪ», «Газета 24», журналу «Профиль-Украина» тощо. З 2008 року очолює фотослужбу проекту «Детектор медіа»

 

Куратор виставки Костянтин Дорошенко із подружжям Оксани і Майкла Мерфенків

 

У церемонії відкриття взяли участь сам Валерій Мілосердов, куратор виставки Костянтин Дорошенко, шеф-редактор проектів «Детектор медіа» Наталія Лигачова та радник Посольства Російської федерації в Україні Віктор Богач. Відвідати виставку та привітати автора прийшли  Оксана і Майкл Мерфенки, Олексій Бобровников, Андрій Куликов, Олексій Мустафін, Яніна Соколовська, Юлія Жмакіна, Віктор Марущенко та інші.

 

Шеф-редактор «Детектор медіа Наталія Лигачова і журналист «Обозревателя» Андрій Рушковський

 

Основну частину експозиції становлять знімки подій серпневого путчу 1991 року в Москві - Валерій Милосердов зробив ці кадри, будучи фотокореспондентом газети «Известия». Вони перемежаються фотографіями того ж періоду з Литви, України та Казахстану.

 

Шеф-редактор новин СТБ Олексій Мустафін

 

За самовіддану працю у серпневі дні 1991 року через два роки, у 1993 році,  указом президента Росії Бориса Єльцина Валерія Милосердова було нагороджено медаллю «Захисник вільної Росії». Цю нагороду в свій час отримали Мстислав Ростропович, Юрій Щекочихін, Сергій Шойгу, Костянтин Кінчев та інші.

 

Радник із культури посольства Росії Андрій Гасюк та заступник головного редактора журналу «Телесіті» Ірина Гордійчук

 

Високо оцінюють працю Валерія і колеги. Розповідає відомий фотограф Віктор Марущенко, засновник фотошколи:

 

«У 91-му році подзвонив мій шеф з Москви, сказав: їде людина, допоможи. Я допоміг. Ось донині допомагаю. Тоді йому потрібно було робоче місце, потрібно було друкувати фотографії. У мене була майстерня в центрі поряд з редакцією, і там він починав працювати.

 

 

Валерій - єдиний освічений більдредактор в Україні. Він закінчив фотофакультет Московського державного університету, у нас немає факультетів з такою спеціальністю. Тому він, що називається, нарозхват. Він професіонал високого рівня. Він співзасновник та викладач нашої школи».

 

Віктор Марущенко

 

Вітаючи з відкриттям виставки, Віктор Марущенко подарував Валерію Милосердову пляшку віскі.

 

Сім я Милосердових: Валерій, Валерій-молодший, дружина Тетяна, дочка Ольга

 

«Подібні кадри - безцінні, і завжди суперечливі», - каже редактор 5 каналу Юлія Жмакіна. «Адже телевізійні журналісти, або такі, що пишуть, завжди мають певний "люфт" на інтерпретацію, а у фотографії і документальному кіно цього немає». На її думку, можна було б логічно продовжити ідею виставки, видавши її матеріали у вигляді, наприклад, фотоальбому з коментарям.

 

Юлія Жмакіна і ведучий «Свободи слова» на ICTV Андрій Куликов

 

А головний редактор газети «Известия в Украине» Яніна Соколовська описала свої враження від побаченого так: «Немає нічого яскравішого за чорно-білу фотографію. Приємно згадувати, як все починалося, страшно подумати, чим закінчиться».

 

Яніна Соколовська

 

Виставка проходитиме до 4 квітня за адресою: м. Київ, вул. Ігорівська, 11-а (Російський центр науки і культури).

 

Син фотографа - Валерій Милосердов-молодший: «Мій тато дуже сильний, добродушний і справедливий»

 

«Детектор медіа»

Фото Яни Новоселової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22591
Коментарі
0
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду