У квітні в Україні зафіксовано 19 випадків порушень свободи слова, — ІМІ

У квітні в Україні зафіксовано 19 випадків порушень свободи слова, — ІМІ

3 Травня 2024
470
3 Травня 2024
15:31

У квітні в Україні зафіксовано 19 випадків порушень свободи слова, — ІМІ

470
Серед них за п’ять випадків відповідальні громадяни України.
У квітні в Україні зафіксовано 19 випадків порушень свободи слова, — ІМІ
У квітні в Україні зафіксовано 19 випадків порушень свободи слова, — ІМІ

У квітні експерти Інституту масової інформації зафіксували в Україні 19 випадків порушень свободи слова. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу ІМІ «Барометр свободи слова».

Зокрема, з-поміж зафіксованих випадків 14 є російськими злочинами. Це викрадення, поранення та погрози журналістам, обстріли телевежі і, як наслідок, зникнення українського мовлення, пошкодження редакцій медіа, кібератаки.

На фронті внаслідок російської агресії загинули чотири медійники, які захищали Україну від російської окупації. Про загибель одного з них стало відомо лише у квітні, оскільки він вважався зниклим безвісти. Це Олег ШемчукАндрій ТопчійАлла Пушкарчук та Юрій Сілюк.

Станом на 3 травня, за даними ІМІ, загалом 79 медійників загинули внаслідок російської агресії, 10 з них – під час виконання професійних завдань.

У квітні щонайменше четверо журналістів отримали поранення внаслідок російських обстрілів Харкова та Запоріжжя. Всі вони потрапили під повторний обстріл, коли знімали наслідки попереднього удару по містах. Це Віктор Пічугін, Юлія Бойко, Кіра Овес та Ольга Звонарьова.

Крім того, внаслідок атаки росіян по Запоріжжю частково було зруйновано редакцію релокованого з Мелітополя «РІА Південь» (РІА Мелітополь). Водночас російські окупанти вимагали від адміністраторів видання здатися в полон. Крім того, у квітні стало відомо про перебування вже восьмий місяць у російському полоні журналістки «РІА Мелітополь» Анастасії Глуховської, яку окупанти затримали разом з адміністраторами телеграм-каналів «РІА Мелітополь» та «Мелітополь – це Україна» ще в серпні 2023 року. 

У Харкові росіяни 22 квітня вдарили по телевежі й зруйнували її. Внаслідок обстрілу телевежі в місті та найближчих населених пунктах зникло цифрове ефірне мовлення.

Впродовж квітня ІМІ зафіксував щонайменше чотири російські кібератаки на українські медіа. Ворог атакував українські телеканали на супутниках Astra4A та Hot Bird 13G, глушив їхні сигнали, втручався в ефіри, транслював свою пропаганду. Під кібератаки потрапили телеканали «1+1 медіа», Freedom, групи Starlight та низка інших. Крім того, росіяни атакували декілька днів сайт полтавського видання «Зміст».

Також ІМІ зафіксував п’ять порушень свободи словаза які відповідальні громадяни України. Це випадки обмеження доступу до публічної інформації, політичний та юридичний тиск, стеження за журналістами.

Серед політичного тиску  — випади щодо Суспільного мовника з боку народної депутатки Мар’яни Безуглої, а також прагнення вилучити Суспільне з праймтайм-ефірів Єдиного марафону.

Також ІМІ зафіксував випадок стеження за журналістом Слідства.Інфо Євгенієм Шульгатом, коли йому співробітники ТЦК намагалися вручити повістку. напередодні публікації його розслідування про статки дружини та матері начальника Департаменту з інформаційної безпеки СБУ Іллі Вітюка. 

Ілюстрація: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
470
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду