СБУ використала військкомат для переслідування журналіста та вручення йому повістки, — «Слідство.Інфо»

СБУ використала військкомат для переслідування журналіста та вручення йому повістки, — «Слідство.Інфо»

6 Квітня 2024
5604
6 Квітня 2024
10:31

СБУ використала військкомат для переслідування журналіста та вручення йому повістки, — «Слідство.Інфо»

5604
Увечері 1 квітня в супермаркеті в Оболонському районі Києва журналістові «Слідства.Інфо» Євгенію Шульгату намагалися вручити повістку після того, як він викрив елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка.
СБУ використала військкомат для переслідування журналіста та вручення йому повістки, — «Слідство.Інфо»
СБУ використала військкомат для переслідування журналіста та вручення йому повістки, — «Слідство.Інфо»

Працівник Служби безпеки України міг давати вказівки представникам військкомату щодо вручення повістки журналісту «Слідства.Інфо» Євгенію Шульгату після того, як він викрив елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка. Про це йдеться в розслідуванні «Слідства.Інфо» на основі відео з камер спостереження.

У понеділок, 1 квітня, в супермаркеті торгового центру «Дрім» в Оболонському районі Києва о 21:15 до журналіста «Слідства.Інфо» Євгенія Шульгата підійшли співробітники Солом’янського ТЦК, щоб вручити повістку. Журналіста здивувало, що вони звернулися на імʼя-прізвище і до того ж очевидно знали його в обличчя. Спілкування з військовими вдалося зняти на камеру.

Військовослужбовці сказали, що нещодавно Євгенію виповнилося 27 років і він не прийшов до ТЦК оновити дані. Журналіст почав на камеру запитувати про зв'язок цієї ситуації з його роботою над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ, однак представники ТЦК відповіли, що це пов'язано з його обов'язком як громадянина України. Невдовзі представники зазначили, що фіксують відмову від повістки, та пішли з торгового центру.

Представники Соломʼянського ТЦК, які намагалися вручити повістку журналісту / «Слідство.Інфо»

Євгеній Шульгат підозрює, що його зупинили в супермаркеті через розслідування про Іллю Вітюка «Заможні жінки та королівська нерухомість генерала СБУ», що вийшло 4 квітня. У матеріалі йшлося про те, що його дружина у грудні 2023 року придбала квартиру в житловому комплексі преміумкласу на столичному Печерську. У декларації посадовця зазначено, що за квартиру сплачено 12,8 млн гривень, проте його офіційної зарплати на таке житло не вистачило б.

Журналісти «Слідства.Інфо» отримали відео з камер спостереження торгового центру «Дрім», на якому видно, що о 21:08 Євгеній Шульгат зайшов до будівлі, а вже за кілька хвилин туди ж зайшли двоє співробітників ТЦК з чоловіком у цивільному одязі, який давав їм вказівки. 

Журналіст Євгеній Шульгат заходить у торговельний центр / «Слідство.Інфо»

Співробітники ТЦК разом чоловіком у цивільному заходять у ТЦ слідом за журналістом / «Слідство.Інфо»

Поки журналіст перебував у супермаркеті, чоловік у цивільному ходив біля кас, а потім швидко повернувся до військових, показав їм у різні боки і після цього вийшов з ТЦ. Менш ніж за хвилину співробітники ТЦК підійшли до Євгена. З побаченого на відео можна зробити висновок, що цей чоловік вказав військовим саме на журналіста.

«Слідство.Інфо» ідентифікувало представників Соломʼянського ТЦК. Один з них, Олександр, підтвердив, що працює саме в цьому ТЦК, однак не відповів на запитання про події в торговому центрі з посиланням на те, що такі запитання — «лише через командування». Аналогічно відреагував і його колега Сергій. Військовослужбовці також не назвали особу, яка вказувала їм, кому саме треба вручити повістку.

Журналісти «Слідства.Інфо» відправили запит з детальними запитаннями щодо інциденту до Генштабу ЗСУ, щоб з'ясувати, на яких підставах ця людина давала вказівки військовим. 

За даними джерел журналістів, керувати представниками ТЦК того вечора міг Олексій Володимирович Біленко — людина, близька до Іллі Вітюка. Після пошуків у базах даних журналісти знайшли інформацію, що Біленко нині працює в департаменті кібербезпеки СБУ. Розслідувачі також отримали його номер телефону, який деякі користувачі раніше підписували як «Льоша СБ».

Співробітник Служби безпеки України Олексій Біленко / «Слідство.Інфо»

Олексій Біленко не відповів на дзвінки журналістів, а після повідомлень у месенджерах заблокував їх.

Агенція «Слідство.Інфо» планує передати отриману інформацію до правоохоронних органів разом із заявою про переслідування та перешкоджання журналістській діяльності.

Фото: «Слідство.Інфо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5604
Читайте також
09.04.2024 20:46
Валерія Буняк
Гала Скляревська
«Детектор медіа»
1 145
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
німак
56 дн. тому
Зате всім олігархам, президентам, депутатам та їх бандитам у погонах у цій країні живеться чудово, вони тут жирують. Довели країну до війни, поламали людям життя...
юбра
56 дн. тому
А чого він бігає не на фронті у селах. всіх виловили
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду