Російські хакери атакували ефір телеканалів групи «Starlight media»

Російські хакери атакували ефір телеканалів групи «Starlight media»

24 Квітня 2024
2447
24 Квітня 2024
12:23

Російські хакери атакували ефір телеканалів групи «Starlight media»

2447
Зранку 24 квітня ефір каналів групи на 26 хвилин підмінили трансляцією каналу «ZA Жизнь!». В ефір потрапили російська реклама та фрагмент балету «Лебедине озеро».
Російські хакери атакували ефір телеканалів групи «Starlight media»
Російські хакери атакували ефір телеканалів групи «Starlight media»

У різних регіонах України повідомляють про хакерську атаку на ефір каналів медіагрупи «Starlight media».

Як свідчить відео, оприлюднене в соцмережах, ефір каналів групи підмінили трансляцією каналу з логотипом «ZA Жизнь!». В ефір потрапили російська реклама та фрагмент балету «Лебедине озеро».

Член Нацради з питань телебачення та радіомовлення Максим Онопрієнко підтвердив «Детектору медіа» інформацію про атаку. Він повідомив, що підміна супутникового сигналу тривала 26 хвилин, до 10:56.

За словами Онопрієнка, це було чергове втручання в супутник, аналогічно як під час нещодавньої атаки на «1+1 media».

Повідомляється, що медіагрупа і провайдери в регіонах відразу реагували на атаку та вимикали трансляцію. «Вже є розроблений протокол, як тільки відбувається втручання, всі знають, що робити», — сказав Онопрієнко.

 Нагадаємо, 17 квітня через спроби заглушити супутникове мовлення України з боку Росії на транспондері Astra 4A 11766 H призупинена трансляція 39 телеканалів. Серед них канали «1+1». Того ж дня зловмисники глушили сигнал і тимчасово підмінили контент телеканалу українського іномовлення «FreeДом» на супутнику Hot Bird 13G.

У березні були зафіксовані принаймні чотири російські атаки на ефір українських каналів. Так, 13 березня Суспільне зафіксувало другу спробу заглушити з Росії сигнал низки каналів мовника, а також радіостанції на супутнику Astra. Сигнал глушили з центру космічного зв’язку «Медвежі озера» у Підмосков’ї.

Уранці 16 березня також було зафіксовано відсутність сигналу мовлення телеканалів «FreeДом» та «Дім» на супутнику Hot Bird 13G. 19 березня телеканал «Еспресо» повідомив, що впродовж двох тижнів зазнає умисних завад супутниковій трансляції. За даними мовника, джерелом глушіння сигналу можуть бути стаціонарні або пересувні станції супутникового зв’язку на території Росії. 28 березня відбулося зовнішнє втручання в мовлення українського телебачення на супутнику Astra4A.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2447
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду