Юрчишин: Телеграм руйнує довіру до медіа

Юрчишин: Телеграм руйнує довіру до медіа

27 Лютого 2024
1581
27 Лютого 2024
11:45

Юрчишин: Телеграм руйнує довіру до медіа

1581
Голова Комітету Верховної Ради зі свободи слова назвав три можливі способи боротьби з поширенням дезінформації анонімами в соцмережах.
Юрчишин: Телеграм руйнує довіру до медіа
Юрчишин: Телеграм руйнує довіру до медіа

Телеграм-канали руйнують довіру до медіа як до механізму забезпечення права на висловлення власної позиції і конкурентність збалансованого доступу до інформації. Таку думку висловив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин в інтерв’ю NV.

«Свобода слова — це завжди похідна від відповідальності. Якщо йти за логікою відсутності якихось самоусвідомлених чи етичних рамок, дуже легко стати механізмом дезінформації чи пропаганди. Зараз це помітно на прикладі телеграм-каналів, коли в гонитві за якимись хайповими, екстраактуальними речами дуже легко запускати дезінформаційні кампанії. Вони руйнують довіру до медіа як до механізму забезпечення права на висловлення власної позиції і конкурентність збалансованого доступу до інформації», — сказав Юрчишин.

На його думку, існують три способи, якими Україна може і повинна боротися з поширенням дезінформації в соцмережах, зокрема анонімними користувачами.

Перший — це посилення відповідальності за дезінформацію і штучне накручування пропагандивних кампаній та опосередкований вплив на тих, хто бере в цьому участь, у телеграмі. Зокрема, йдеться про вдосконалення закону «Про протидію дезінформації».

Юрчишин розповів, що недавно мав робочу зустріч з  медіаекспертами і переважна більшість із них погодилася, що потрібно знайти механізм, як фіксувати синтетику поширення меседжів.

«Російська пропаганда натомість, як і китайська, дуже часто користується синтетикою. Вкидається меседж через боти, через анонімні акаунти, які нерідко створюються і вирощуються спеціально для цього. Він моментально отримує максимальне поширення, а потім опиняється в вустах пропагандистів а-ля [Маргарита] Симоньян. […] Телеграм найширше використовується, власне, для синтетиків», — пояснив Юрчишин.

«Насправді тими чи іншими регуляторними актами ми можемо зобов’язати телеграм-канали або реєструватися, або дати механізми нашим спецслужбам впливати [на них]», — сказав голова комітету.

Другий спосіб — більш системний і стратегічний, за його словами, це входження в єдиний регуляторний європейський простір.

«Якщо ми стаємо простором, на який поширюється європейське регулювання, то Телеграм, в принципі, не зможе існувати без верифікації. Ну і тут питання до Дурова, чи хто там стоїть за Телеграмом: чи готові вони будуть пройти хоча б певний механізм верифікації?» — пояснює Юрчишин.

Третій спосіб — «найбільш ефективний, але максимально складний в реалізації, який досить часто йде проти людської природи», — це підвищення в суспільства навичок фактчекінгу і критичного мислення.

«Найймовірніше, нам треба йти всіма трьома шляхами», — підсумував Юрчишин.

Читайте також:

Фото: пресслужба ВРУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1581
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр
96 дн. тому
Агенту козирю все важче створювати для нашого недофараона Херпіду першого видимість всенародного обожнювання. Народ зовсім від рук відбився, лайномарафон не дивиться, альтернативні точки зору у всіляких телеграмах шукає... Заборонити!!! І всіх зобов'язати через дію дивитися лайномарафон (щоб контролювати легше було) і мінімум 5 разів на день возносити хвалу гунявому янетряпці
Ігор
96 дн. тому
Telegram канали руйнують ті краплі довіри до брехломарафону і корумпованого Фюрера який прийшов до влади на брехні і продовжує брехати і красти. Тому нацисти терміново прагнуть навести лад зі своєю монополією на інформацію.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду