47-ма «Молодість». Що дивитися і чому

47-ма «Молодість». Що дивитися і чому

27 Травня 2018
4275
27 Травня 2018
09:00

47-ма «Молодість». Що дивитися і чому

4275
Фільми цьогорічного фестивалю, які рекомендують до перегляду представники української кіноспільноти.
47-ма «Молодість». Що дивитися і чому
47-ма «Молодість». Що дивитися і чому

Сьогодні, 27 травня, у Києві на Поштовій площі урочисто відкриється 47-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість».

У 6 конкурсних і 10 позаконкурсних програмах цьогорічного фестивалю представлено понад 200 фільмів. Про те, які з них варті уваги в першу чергу й чому, «Детектор медіа» запитав у представників української кіноспільноти та виокремив стрічки, які називали найчастіше.

В опитуванні взяли участь кінознавець Сергій Васильєв, кінокритик, журналіст газети «День» Дмитро Десятерик, редакторка розділу «Культура» онлайн-видання «Лівий берег» Дар’я Бадьор, арт-оглядачка телеканалу «Еспресо» Лєна Чиченіна, кінокритик Ігор Грабович, режисери Антоніна Ноябрьова та Аркадій Непиталюк, генеральний директор дистриб’юторської компанії Kinove Ярослав Юшков.

Отже, фільми 47-ї «Молодості», які не варто пропустити.

«Обличчя/Рило» / Twarz

Реж. Малгожата Шумовська (Польща, 2018).

Фільм-відкриття фестивалю.

27 травня. Поштова площа – 20:30, кінотеатр «Київ» – 21:30 (у двох залах паралельно).

Головний герой стрічки Яцек працює на будівництві найбільшої статуї Ісуса в світі. На виробництві хлопець зазнає травми, що спотворює його, і стає першою людиною в країні, якій роблять пересадку обличчя.

Фільм здобув головний приз журі Берлінського кінофестивалю – «Срібного ведмедя».

Стрічка виявилася найбільш очікуваною серед кінокритиків, які взяли участь в нашому опитуванні.

«Сатирична трагікомедія про лицемірство польської провінції, яка, на перший погляд, сповідує християнські цінності, а насправді не готова любити ближнього, який виглядає не так, як люди звикли», – розповідає Дар’я Бадьор.

«Це доволі простий фільм, але зачіпає емоційну сторону. Як жити людині, яка раптом отримала спотворене обличчя, як їй пробиватися в світі упереджень. Цей фільм і гіркий, і смішний. Він знайде своїх глядачів», – упевнений Дмитро Десятерик.

Лєна Чиченіна вважає, що найкраще стрічку дивитися під відкритим небом на Поштовій площі під час відкриття фестивалю.

«Думаю, що це вибір для глядачів, яким важлива іронія – тут вона мусить бути. До того ж, багато питань, які піднімає режисерка, близькі й для України. Я так розумію, що вона критикує певні тенденції у польському суспільстві, і хочеться її методи якось перенести на наш кінематограф. Приміром, якби у нас задумали зняти таку історію, то чи можна було б з нею подаватися в Мінкульт на програму патріотичного кіно. Такі передчуття, що навряд», – пояснює вона.

Ярослав Юшков радить потрапити на показ стрічки «Обличчя/Рило» не в останню чергу й через те, що його режисерка Малгоржата Шумовська є багаторічною учасницею «Молодості», а її стрічка «В ім’я» кілька років тому перемогла в секції фестивалю «Сонячний зайчик».

«У цьому фільмі є моменти, за які його критикують, якісь авторські речі. Але, крім іншого, це те кіно, коли можна прийти і півтори години дивитися на красиву картинку та просто відпочивати. При всій своїй складності та інформативності, стрічка є дуже зрозумілою для пересічного глядача. Я раджу побачити цей фільм, гарно провести час, отримати задоволення, відпочити», – додає він.

Стрічку рекомендує до перегляду і режисерка Антоніна Ноябрьова: «Цей фільм порадив мені мій друг кінокритик Олексій Тарасов, а оскільки він – мій маяк у кіноокеані, я завжди дослухаюся до його порад».

«(Не) торкайся» /Touch me not

Реж. Адіна Пінтіліє (Румунія, Німеччина, Чехія, Болгарія, Франція, 2018).

Позаконкурсна програма «Спеціальні події».

29 травня, кінотеатр «Україна» – 20:00.

 

У центрі сюжету – історії трьох людей, що бояться фізичної близькості, їм доводиться «ламати» себе, щоби подолати власні страхи.

Стрічка викликала бурхливі обговорення на цьогорічному Берлінському кінофестивалі й отримала «Золотого ведмедя» як найкращий фільм.

Ярослав Юшков вважає її найважливішою на «Молодості» цього року.

«Цей фільм – розмова на тему, яка не піднімається в нашому суспільстві, бо прийнято вважати, що теми телесності та сексуальності є соромливими. Це нестандартне кіно, експеримент. Його корисно подивитися. Я дуже раджу», – говорить він.

І додає, що бонусом до фільму буде присутність на показі в Києві режисерки та виконавиці головної ролі.

«Здається, думки про цей фільм страшенно розділилися, а це теж інтрига. Якщо мають місце якісь палкі суперечки і кардинально різні погляди, то це значить, що треба дивитися. Зазвичай перед такими переглядами я перечитую усі думки і потім вирішую, до кого пристати. Не стверджую, що це порада для усіх, але багатьох такий бекграунд фільму теж приваблює», – коментує Лєна Чиченіна.

«Фантастична жінка» / Una Mujer Fantástica

Реж. Себастіан Леліо (Чілі, США, Німеччина, Іспанія, 2017 рік).

Позаконкурсна програма «Фестиваль фестивалів».

27 травня, кінотеатр «Київ» – 19:00; 29 травня, кінотеатр «Кив» – 21:30.

Стрічка розповідає про трансґендерну жінку Марину, офіціантку та співачку з нічного клубу, яка важко переживає смерть коханця.

Фільм отримав «Срібного ведмедя» за найкращий сценарій на Берлінському фестивалі минуло року. А в цьому році завоював «Оскар» як найкращий фільм іноземною мовою.

«Це ще один фільм про драматичне відторгнення іншої людини, блискуча та пронизлива історія про перевинахід себе та власну ідентичність», – пояснює Дар’я Бадьор.  

«Стрічка отримала "Оскар", але не це важливо, важливо те, що це хороше кіно. Не можу сказати, що там багато ЛГБТ-сцен абощо, це просте кіно, про простих людей», – додає Ярослав Юшков.

«Фабрика нічого» / A Fábrica de Nada

Реж. Педро Піньо (Португалія, 2018).

Позаконкурсна програма «Фестиваль фестивалів».

28 травня, кінотеатр «Київ» – 14:15.

За сюжетом стрічки, кілька робітників фабрики в Португалії дізнаються, що керівництво краде обладнання (а значить, скоро розпочнуться скорочення) і влаштовують страйк.

Фільм має нагороду FIPRESCI Двотижневика режисерів Каннського кінофестивалю минулого року.

«Я його ще не бачив, але сама форма приваблює, – розповідає Дмитро Десятерик. – Це стрічка, яка являє собою безумну суміш мюзиклу і соціальної драми. Там страйк робітників на фабриці, і все це – класовий конфлікт, боротьба за свої права – проспівується і протанцьовується так само, як проговорюється і проживається у кадрі».

«Мене завжди інтригує, коли фільм характеризують як оригінальний. Тут якраз ця історія. Плюс – я люблю оповіді про якісь протести, а ще – ситуації, коли люди мусять проявляти свій справжній характер. Здається, тут про це і буде мова», – коментує Лєна Чиченіна.

 «Аматори» / Amatörer

Реж. Габріела Пічлер (Швеція, 2018 рік).

Позаконкурсна програма «Скандинавська панорама».

31 травня, кінотеатр «Сінема сіті» – 19:00, 1 червня, Поштова площа – 18:15.

Шведська провінція сподівається заманити до себе мережу дешевих магазинів і наймає визнаного режисера реклами, аби створити місту гідний імідж. Але дві сміливі дівчини з іммігрантських родин за допомогою смартфонів і селфі-палиць розповідають, як усе насправді.

Фільм визнано найкращим скандинавським фільмом Гетеборзького фестивалю 2018 року – приз Dragon Award.

«Це актуальна для українців історія про низову ініціативу та несподівані перетворення, до яких вона може призвести», – вважає Дар’я Бадьор.

«На жаль, я ще не бачив цю стрічку, але обов’язково подивлюся, бо дебют Габріели Пічлер був дуже вдалим, і, безумовно, для тих, хто стежить за фестивалем «Молодість» і знає імена, буде цікаво подивитися цю історію», – упевнений Ярослав Юшков.  

«Спадкоємиці» / The Heiresses

Реж. Марчелло Мартінессі (Парагвай, Уругвай, Німеччина, Бразилія, Норвегія, Франція, 2018).

Міжнародна конкурсна програма повного метру.

1 червня, кінотеатр «Київ – 17:00, 2 червня, кінотеатр «Київ – 12:00.

Історія жінки із благополучної родини, яка успадкувала достатньо грошей для комфортного життя, але їх вистачило лише до 60-ліття героїні. У її життя раптом відбувається те, що повністю перевертає його з ніг на голову.

«Перший парагвайський фільм, який побував в основному конкурсі Берлінале, щемка історія про складні стосунки в непростих соціальних умовах», – розповідає Дар’я Бадьор.

А Дмитро Десятерик вважає фільм одним з головних претендентів на перемогу в міжнародному конкурсі цьогорічної «Молодості».

«Це один із фільмів конкурсу, який я вже бачив. Це скромна, стримана сімейна психологічна драма про подружжя лесбійок, яка, тим не менш, у цій скромності і стриманості має дуже потужну мистецьку якість. Фільм, який явно випадає з загального кола фестивального кіно, що створюється саме для того, щоб бути поміченим на фестивалях.

Недарма ця драма на останньому Берлінському фестивалі здобула цілих 5 призів, у тому числі приз Альфреда Бауера за відкриття нових перспектив у кіномистецтві, а також "Срібного ведмедя" найкращій акторці.

Те, що цей фільм перебуває в конкурсі, створює загрозу іншим конкурсантам, бо це заявка на перемогу», – говорить він.

«Свавілля: остання глава» / Outrage Coda

Реж. Такеші Кітано (Японія, 2018).

Позаконкурсна програма «Спеціальні події».

27 травня, кінотеатр «Київ» – 17:00, 2  червня, Поштова площа, 20:45.

Остання частина трилогії «Свавілля». Це історія про бандитські розборки між злочинними угрупуваннями в кращих традиціях Такеші Кітано. 

«Це завершення трилогії Кітано, де він сам грає досвідченого якудзу, котрий намагається перемогти в гангстерський війнах. Як ми знаємо, в цього режисера дуже добре виходить жанр кримінальної драми», – пояснює Дмитро Десятерик.

«Я прихильник Такеші Кітано. Для мене це буде винятковий вечір», – зізнається Ярослав Юшков.

«Шалений Макс. Дорога гніву» / Mad Max: Fury Road

Реж. Джордж Міллер (Австралія, США, 2018).

Позаконкурсна програма «Спеціальні події».

29 травня, Поштова площа – 20:45; 30 травня, кінотеатр «Київ» – 21:30.

На «Молодості» відомий блокбастер буде показано в монохромній версій (тобто в чорно-білому варіанті).

За сюжетом, головна героїня повстає проти тирана-правителя постапокаліптичної Австралії та вирушає на пошуки рідної землі разом із кількома жінками-в’язнями, божевільним фанатиком і блукачем на ім’я Макс.

«Аудиторія фестивалю різна і має бути різною: є естети, інтелектуали, і звичайні глядачі, які люблять кіно. Я обов’язково подивлюся цей фільм, я декілька разів дивився його в звичайній кольоровій версії і піду знову, бо це круте кіно. Круте кіно – це, мабуть, єдина фраза, яка може описати його», – коментує свій вибір Ярослав Юшков.

«Зараз буде крамола – терпіти не можу усіх попередніх "максів", але цей передивлялася разів зо три. Усе через візуальні ефекти. Міллер каже, що монохромна картинка значно цікавіша і я просто хочу перевірити, чи погоджуся з ним. Зараз мені здається, що ми з паном режисером у поглядах таки розійдемося», – зізнається Лєна Чиченіна.  

«Вівчарі» / Shepherds

Реж. Ігор Стрембицький (Україна, 2018).

Позаконкурсна програма «Українські прем’єри».

30 травня-3 червня, кінотеатр «Київ», кожні 15 хвилин з 12:00 до 21:00.

Фільм про карпатських вівчарів – у VR-форматі.

Режисер Ігор Стрембицький у 2005 році отримав «Золоту пальмову гілку» Каннського кінофестивалю за короткометражну стрічку «Подорожні».

«Треба дивитися фільм "Вівчарі", щоб бодай трохи розібратися, що сталося з Ігорем Стрембицьким, який колись здобув "Золоту пальмову гілку" Канн і пропав», – каже Сергій Васильєв.

І, здається, особа режисера і те, куди він зник після свого тріумфу, цікавить не лише цього кінокритика.

«Тут не буду оригінальною – багатьом, певне, цікаво, що ж нарешті цей Ігор Стрембицький зняв. 12 років, здається, після нагороди у Каннах його не було чути. Тому передчуваю, що буде аншлаг. Чи буде розчарування – подивимось», – коментує Лєна Чиченіна.

«З’явився у полі зору Ігор Стрембицький – той самий наш легендарний молодий режисер, який в 2005 році отримав "Золоту гілку" Каннського фестивалю. А зараз він зробив такий видовищний проект, це має бути цікаво хоча би з технічного погляду, не кажучи вже про те, що цей талановитий режисер знову себе проявив», – зазначає Дмитро Десятерик.

21 короткометражний фільм українських режисерів

Україна, 2018.

Конкурсна програма «Національний конкурс / Короткий метр»

29 травня, кінотеатр «Київ» – 12:00, 17:00 та 19:30; 30 травня, кінотеатр «Київ» – 12:00, 14:00 та 16:00.

Програму поділено на блоки, детальний розклад – тут.

Національну програму короткометражних фільмів виділяють і рекомендують до перегляду майже всі, з ким «Детектору медіа» вдалося поговорити про цьогорічну «Молодість».

«Обов’язково дивитися, бо ми маємо знати, хто буде формувати українську індустрію завтра. Мені здається, що дуже цікаво спостерігати за народженням нових зірок, можливо, міжнародного рівня, прямо тут і зараз. Я завжди дивлюся короткометражні роботи наших режисерів, не завжди залишаюся задоволена результатом і отримую задоволення від перегляду, але для мене це дуже важлива річ», – зізнається Антоніна Ноябрьова.

До неї приєднується Дар’я Бадьор: «Якщо хочете знати, де майбутнє нашого кіно і чим дихають наші сучасники-кінематографісти – дивіться цю програму».

Із ними погоджується режисер Аркадій Непиталюк: «Я би порадив подивитися всю національну програму короткого метру. Це завжди цікаво. Завжди коротко. Завжди нові люди».

А кінокритик Ігор Грабович ще й додає, цьогорічна національна програма короткого метру дуже розмаїта і відрізняється від попердніх: «Це перша на моїй пам’яті настільки розмаїта програма. Дотепер українське кіно було чимось більш-менш однорідним, а зараз у ньому наявні дуже різні підходи буквально до всього».

***

Також рекомендують:

Сергій Васильєв:

«Штангіст», реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук (Україна, 2018).

«Цей фільм треба подивитися для того, щоб переконатися, що в Україні ще можуть знімати на кіноплівку, і пошукати відповідь, чи воно того варте».

«Вина», реж. Гюстав Мюллер (Данія, 20018).

«Щоб послухати як поліцейський понад годину говорить датською по телефону, намагаючись врятувати викрадену жінку».

«Тиха ніч», реж. Пьотр Домалевський (Польща, 2018).

«Щоб зрозуміти, за що фільму дали дев’ять «Орлів» Польської кіноакадемії».

«Святий», реж. Андріус Блажевічус (Литва, Польща, 2017).

«Щоб побачити стрічку, яку Литва висунула б змагатися за «Оскар» найкращому іншомовному фільму, якби не «Іній» Шарунаса Бартаса».

Дмитро Десятерик:

«Місяць Юпітера», реж. Корнел Мундруцо (Угорщина, Німеччина, 2018).

«Для тих, хто хоче особливих авторський фільмів. Дуже неоднозначна історія, що зачіпає багато емоційний струн усіх, хто живе в Європі».

«Осіння соната», реж. Інгмар Бергман (Швеція, Німеччина, 2018).

« Усі, хто ще не бачили цю стрічку, мають скористатися унікальною можливістю побачити її на великому екрані. А ті, хто бачив, думаю, із задоволенням освіжать в пам’яті свої враження».

«Гарного дня», реж. Ліу Джан (Китай, 2018).

«По-своєму цікава анімація. Це намальований повнометражний фільм , який, тим не менш, має доволі закручений сюжет, дивнуватих героїв і дуже сильно відрізняється від того звичайного прокатного анімаційного кіно, яке в нас показують. Це анімація для дорослих, зроблена по-дорослому, і є цілком самостійним авторським висловлюванням».

Ярослав Юшков:

«Перевиховання Камерон Пост», реж. Дезір Агаван (США, 2018).

«Фільм-переможець кінофестивалю «Санденс». Стрічка, яка піднімає питання виховання дітей та тему гомосексуалізму. Про те, коли дитина в певному віці не розуміє, що з нею відбувається, боїться цього. І про те, як батькам ставитися до почуттів дитини в такий момент. Я вважаю, що це дуже важливий фільм програми «Сонячний зайчик». Цю тему рідко піднімають, особливо в такій формі, як у цій стрічці».

«Під деревом», реж Гундер Сігурдссон (Іландія, Данія, Польща, Німеччина, 2018).

«Молодість показувала всі фільми цього режисера, він приїзждав до Києва в 2012 році. Цю стрічку неможливо і небажано пропускати».

«Відпустка», реж. Ізабелла Еклоф (Данія, Голландія, Швеція, 2018).

«Я бачив цей фільм, рекомендую його до перегляду, бо він буде дуже близький нам за ментальністю та за манерою зйомки. Дуже гострий сюжет. Є багато вульгарних моментів, але ця вульгарність не сприймається як факт вульгарності, вона прийнятна. На це треба подивитися».

Нагадаємо, відтепер фестиваль «Молодість» проходитиме у травні замість традиційного жовтня.

Програма фестивалю – тут. Програма «Майстерні талантів», що пройде в рамках фестивалю, – тут.

Стежте за новинами кінофестивалю на «Детекторі медіа» за тегом Молодість.

На фото: кадр із фільму «Обличчя/Рило»

Фото: The Upcoming

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4275
Читайте також
05.06.2018 11:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 342
03.06.2018 11:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
3 006
01.06.2018 16:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
1 621
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду