Тетяна Попова: «Багато іноземних ЗМІ, за баченням “ДНР” — русофобські»

Тетяна Попова: «Багато іноземних ЗМІ, за баченням “ДНР” — русофобські»

5 Серпня 2016
3941

Тетяна Попова: «Багато іноземних ЗМІ, за баченням “ДНР” — русофобські»

3941
Колишня заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова — про листування, яке нібито відбувалося між співробітницею Міністерства інформації так званої ДНР із представниками українських каналів, роль іноземних журналістів, а також свою відставку
Тетяна Попова: «Багато іноземних ЗМІ, за баченням “ДНР” — русофобські»
Тетяна Попова: «Багато іноземних ЗМІ, за баченням “ДНР” — русофобські»

Нагадаємо, 3 серпня в інтернеті з'явилося листування, яке начебто відбувалося між співробітницею Міністерства інформації так званої ДНР Тетяною Єгоровою з представниками українських телеканалів у 2015 році. Листування демонструє, що співробітники деяких українських каналів не лише намагалися акредитувати своїх журналістів у так званій ДНР, що, на погляд «Детектора медіа», є припустимим. Але й погоджували тексти своїх сюжетів. «ДМ» займається подальшим аналізом матеріалів.

Водночас ми запитали в екс-заступниці міністра інформаційної політики Тетяни Попової про її оцінку матеріалів, що потрапили в мережу, та можливих наслідків цього зливу для українського медіапростору. Також ми поговорили з пані Поповою про поточний стан свободи слова в Україні та причини відставки, в яку вона подала вранці того ж дня — 3 серпня.

— Тетяно, як ви оцінюєте публікацію в соціальних мережах листування, яке начебто мало місце між представниками багатьох ЗМІ, зокрема телеканалів «Інтер» та «Донбас», зі співробітницею Міністерства державної безпеки так званої ДНР, де нібито відбувалося узгодження майбутніх сюжетів і «розбір» тих, що вже вийшли?

— Я не бачила всього масиву. А з того, що я встигла прочитати, добре видно, хто й чим займався в так званих міністерствах інформації «ДНР». Наскільки я розумію, журналісти з телеканалу «Інтер» і телерадіокомпанії «Донбас», вказані в цих листах, уже не працюють на згаданих телеканалах.

В той же час, у листуванні є дуже цікавий момент, що показує ставлення до багатьох міжнародних ЗМІ «міністерства інформації “ДНР”»: «Русофоби, працюють чітко на ЗСУ, прибрати з Донецька терміново», «Працює на ЗСУ та АТО, терміново прибрати з Донецька», «Працює на українські ЗМІ», — такі коментарі там щодо британської The Independent, The Daily Beast, DailyTelegraph.

Навпроти прізвища кореспондента агентства Associated Press трохи більш розгорнутий коментар: «Натовський пропагандист. Дуже грамотний. Рейтерс і АП — основні ідеологічні вороги Росії в інформаційній війні». В окремому стовпці — посилання на матеріали, які повинні підтвердити ці оцінки.

Мені здається, ця інформація — привід для всіх, хто звинувачував подібні ЗМІ в «співпраці з “ДНР”», вибачитися перед ними.

— Чи може це бути правдою, і якщо так, якими будуть наслідки такого викриття?

— Наслідком такого викриття є розуміння того, що СБУ працює позитивно і правильно. Добре, що вони вислали цих співробітників телеканалу «Інтер» і телерадіокомпанії «Донбас» за межі України. З іншого боку, видно, що багато іноземних ЗМІ, за баченням «ДНР», русофобські ЗМІ.

— Повертаючись до теми вашої відставки. Ваша заява суголосна з нещодавніми публікаціями в західних ЗМІ про погіршення свободи слова в Україні, цензуру й тиск влади (зокрема, стаття Катерини Горчинської в The Guardian). Чи справді ці події взаємопов’язані?

— Я не згідна з Катериною Горчинською в тому, що це тиск усього уряду. Я в своїй заяві акцентую увагу на тому, що це тиск окремих політиків та окремих організацій на журналістів, через такі публікації списків, як зробив «Миротворець». Але точно не всього уряду. Я вважаю, що взагалі залишається лише одне «вікно» для журналістів, щоби прискорити якісь розслідування, поговорити з владою тощо — це Робоча група з питань захисту прав журналістів при Адміністрації Президента.

— Ви казали про те, що у владі існує група, в якій, зокрема, Арсен Аваков, Антон Геращенко та інші, й вона виступає за жорстку позицію щодо свободи слова. Також існує думка, що є інша група, в якій, зокрема, Президент та його команда, й вони стоять на іншому. Чи означає ваша відставка, що «жорстка група» перемагає?

— Я не думаю, що «жорстка група» перемагає. Радше моя відставка — це спроба голосно сказати про те, що такі речі небезпечні й мають бути припинені. І поки вони не припинені — я не буду працювати в уряді.

Чи, на вашу думку, існує зв'язок між убивством Павла Шеремета та ситуацією з «Миротворцем»?

— Я не думаю, що існує прямий зв’язок між цим злочином та «Миротворцем». З іншого боку, якщо є люди, які погрожують журналістам, і ці погрози викликані публікацією їхніх персональних даних «Миротворцем», то хто б не був замовником цього жахливого теракту щодо журналіста, завжди будуть повертатися і згадувати тих, хто першим наразив журналістів на небезпеку. Зовнішні сили будуть використовувати таку необачливість окремих груп та політиків у своїх цілях.

— А з іншими нападами на журналістів?

— Радше з погрозами журналістам. Постійно під загрозами, під тиском різних «бот-ферм» та «фабрик тролів» є журналісти-розслідувачі. Навіть «Радіо Свобода» вони називають «агентами ФСБ», а охоронці олігархів заклеюють скло в машині журналістів. І нацполіція каже, що це не було перешкоджанням?

Вочевидь, ця історія зі злиттям листування стане черговим приводом для дискусій щодо того, чи мають українські та іноземні журналісти отримувати акредитацію в «ДНР» та «ЛНР» і чи не визнають вони цим легітимності так званих республік. Ваша позиція щодо цього (озвучена після публікації списків «Миротворця») нам відома, але чи не могли б ви ще раз її артикулювати у зв'язку з останніми подіями?

— Моя позиція така: українським журналістам працювати там небезпечно. Іноземні ЗМІ мають змогу (і — з мого боку — прохання) працювати для того, щоб доносити інформацію до суспільства про тамтешні події.

Фото - Олексій Темченко, Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3941
Читайте також
05.08.2016 13:47
Роман Гривінський, «День»
1 290
29.07.2016 01:11
Наталія Лигачова
2 409
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Наталія, Київ
2782 дн. тому
Як могли взяти працювати в уряд таку пусту тітку? Від'ємний результат за підсумком пари років. Та найбільші фабрики тролів в Україні - це факультет журналістики київського університету і те невідоме ПТУ, яке навчало Попову.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду