Конституційний суд розпочав розгляд справи про конституційність штрафів Нацради

Конституційний суд розпочав розгляд справи про конституційність штрафів Нацради

8 Червня 2016
2414
8 Червня 2016
14:33

Конституційний суд розпочав розгляд справи про конституційність штрафів Нацради

2414
7 червня Конституційний суд України на пленарному засіданні у формі усного слухання розпочав розгляд справи щодо відповідності Конституції України норми закону, за якою розміри штрафів встановлюються Національною радою з питань телебачення і радіомовлення за погодженням з Кабінетом Міністрів України.
Конституційний суд розпочав розгляд справи про конституційність штрафів Нацради
Конституційний суд розпочав розгляд справи про конституційність штрафів Нацради

Про це повідомляє прес-служба Конституційного суду.

Справа розглядається за конституційним поданням 49 народних депутатів. Вони звернулися до Конституційного суду з клопотанням визнати абзац 1 частини 10 статті 72 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним).

Народні депутати вважають, що «телерадіоорганізації є суб᾿єктами господарювання, до яких, у розумінні Господарського кодексу України, можуть застосовуватись адміністративно-господарські санкції», які «за своїми ознаками є нічим іншим як заходами адміністративної відповідальності».

Посилаючись на положення частини 2 статті 19 Конституції України, частини 6 статті 72 закону «Про телебачення і радіомовлення», автори клопотання зазначають, що «Національна рада може застосовувати до телерадіоорганізацій санкцію у вигляді стягнення штрафу“, який за своєю правовою природою є адміністративно-господарським штрафом». Таким чином, на їхню думку, «Національна рада наділена повноваженнями застосовувати до суб’єктів господарювання адміністративно-господарські санкції, які є видом адміністративної відповідальності телерадіоорганізацій за правопорушення, визначені законодавством про телебачення і радіомовлення».

На думку авторів клопотання, положення частини 10 статті 72 закону «Про телебачення і радіомовлення», яке фактично надає право встановлювати відповідальність телерадіоорганізацій за правопорушення не законом, а підзаконним нормативно-правовим актом Національної ради, є неконституційним, оскільки суперечить пункту 22 частини 1 статті 92 Конституції України.

У ході пленарного засідання Конституційний суд заслухав суддю-доповідача у справі Олександра Литвинова, який доповів присутнім матеріали справи.

Судді заслухали пояснення учасників конституційного провадження – представників суб’єкта права на конституційне подання – народного депутата Сергія Капліна, Василя Сметану (адвокат телеканалу «112 Україна»), Івана Войтовича, представника Верховної Ради України – постійного представника Верховної Ради України у Конституційному суді України Анатолія Селіванова, а також  пояснення залучених до участі у розгляді справи: представників Кабінету Міністрів України – заступника Міністра юстиції України – керівника апарату Ганну Онищенко, першого заступника голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Богдана Червака; представників Національної ради з питань телебачення і радіомовлення – заступника голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Уляну Фещук, начальника юридичного управління Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ганну Чумаченко; представника громадської організації «Центр демократії та верховенства права» – директора ГО «Центр демократії та верховенства права» Тараса Шевченка.

У цій справі Конституційний суд України завершив усне слухання і перейшов до закритої частини пленарного засідання для подальшого обговорення та прийняття рішення.

Згідно з чинним законом розміри штрафів встановлюються Нацрадою та погоджуються Кабміном. Але до 2015 року такий вид санкції не застосовувався, оскільки штрафи залишалися не затвердженими урядом. За останні кілька років Нацрада неодноразово розробляла проекти розмірів штрафів, але Кабмін їх так і не погоджував, у тому числі – через блокування з блоку індустрії.

Розміри штрафів нарешті з’явилися влітку 2015 року. 17 липня 2015 року після офіційного опублікування набули чинності розміри штрафів, затверджені Нацрадою 11 червня та погоджені урядом 30 червня строком на два місяці. Розміри штрафів становили 15%, 10% і 5% розміру ліцензійного збору, але Кабмін запропонував Нацраді збільшити їх.

22 грудня 2015 року після офіційного опублікування набули чинності нові розміри штрафів, затверджені Нацрадою 8 жовтня та погоджені урядом 4 листопада. Порівняно з попередньою версією розмірів штрафів, збільшився розмір максимального штрафу з 15% до 25% ліцензійного збору. Також залишилися штрафи розміром 10% і 5% розміру ліцензійного збору.

У 2015 році група із 49 народних депутатів, у тому числі Сергій Каплін, звернулася до Конституційного суду з поданням, чи відповідають основному закону повноваження Нацради накладати штрафи. Наприкінці грудня колегія суддів Конституційного суду відкрила провадження.

26 лютого 2016 року на круглому столі «Детектора медіа» «Доцільність розширення повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення» народний депутат Григорій Шверк повідомив, що штрафи, встановлені у 2015 році Кабінетом Міністрів, розглядаються в Конституційному суді. На його думку, якщо не будуть прийняті зміни до закону, згідно з якими розміри штрафів визначаються безпосередньо в законі, а не підзаконному акті, у Конституційного суду достатньо підстав визнати проблемними рішення Кабміну з цього питання.

Однак 12 квітня Верховна Рада відхилила законопроект № 3562 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту інформаційного простору України)», який передбачав визначити розміри штрафів безпосередньо в тексті закону «Про телебачення і радіомовлення».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2414
Читайте також
30.11.2016 15:30
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
4 549
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду