Парламент не підтримав законопроект про розширення повноважень Нацради

Парламент не підтримав законопроект про розширення повноважень Нацради

12 Квітня 2016
2276
12 Квітня 2016
16:21

Парламент не підтримав законопроект про розширення повноважень Нацради

2276
Верховна Рада відхилила законопроект № 3562 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту інформаційного простору України)», внесений народними депутатами від «Блоку Петра Порошенка» Григорієм Шверком, Владиславом Севрюковим і Богданом Онуфриком, і підтриманий Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики.
Парламент не підтримав законопроект про розширення повноважень Нацради
Парламент не підтримав законопроект про розширення повноважень Нацради

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Для прийняття законопроекту в першому читанні не вистачило голосів. За проект віддали голоси лише 177 народних депутатів.

Нагадаємо, законопроект № 3562 передбачав розширення наглядових повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та визначення розмірів штрафів за порушення законодавства у сфері телебачення і радіомовлення.

Зокрема законопроектом пропонувалося:

- додати до підстав для переоформлення ліцензії відомості про структуру власності заявника та наміри ліцензіата змінити програмну концепцію мовлення;

- позбавити мовників права переоформити ліцензії у зв’язку з переходом від аналогового до цифрового мовлення (це право мовників було проігноровано Національною радою минулого скликання, яка ліцензувала цифрових мовників шляхом проведення конкурсу на місця в цифрових мультиплексах, а не шляхом переоформлення ліцензій аналогових мовників на цифрові ліцензії);

- зобов’язати телерадіоорганізації зберігати записи не лише своїх передач, а й інших елементів програм, протягом 30 днів (замість 14 днів, як це передбачено чинним законом) від дати їх розповсюдження, якщо в цей строк не надійшло скарги щодо їхнього змісту або вимоги Нацради про їх збереження;

- встановити, що підставою для розгляду Нацрадою питань про порушення ліцензіатом законодавства або умов ліцензії, а також застосування санкцій стали не лише акти перевірки, а й акти моніторингу Нацради;

- впровадити чітку процедуру застосування штрафних санкцій Національною радою і визначити розміри штрафів у тексті закону;

- вилучити із закону «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» норму, що «Національна рада має право приймати регуляторні акти виключно у випадках, передбачених законом», яка, на думку законодавців, обмежує регуляторні повноваження Нацради як єдиного органу державного регулювання діяльності у сфері телебачення і радіомовлення;

- вилучити державний нагляд у сфері телебачення і радіомовлення з-під дії закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Ключові зміни, запропоновані авторами законопроекту, стосувались застосування Нацрадою такої санкції, як штрафи.

У грудні 2015 року Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував авторам законопроекту № 3562 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інформаційного простору України» доопрацювати його разом з громадською радою при Комітеті і повторно перереєструвати.

У лютому Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні доопрацьований проект Закону № 3562 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту інформаційного простору України)», внесений народними депутатами України Григорієм Шверком, Владиславом Севрюковим і Богданом Онуфриком.

Фото: vru.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2276
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду