Подія і антиподія року на телеринку та у виробництві телеконтенту

26 Грудня 2007
8577
26 Грудня 2007
12:26

Подія і антиподія року на телеринку та у виробництві телеконтенту

8577
Підсумки 2007 року підбивають Роман Андрейко, Юрій Мінзянов, Ірина Милиневська, Максим Лазебник, Оксана Соколова, Юрій Громницький, Олександр Мельничук, Ігор Чабан, Людмила Король, Володимир Бородянський, Антон Нікітін, Ірина Гордійчук та інші.
Подія і антиподія року на телеринку та у виробництві телеконтенту
2007 рік добігає кінця, і «Детектор медіа» вже розпочала підбивати його підсумки. Своїми власними висновками щодо телевізійного року, який минає, із читачами поділилась шеф-редактор «ТК» Наталія Лигачова. Підсумкову картину медіаринку за рік представила компанія MediaResourcesManagement. Черга за експертним опитуванням, яке традиційно проводиться наприкінці сезону та календарного року. Цього разу «ТК» поставила відомим фахівцям-медійникам такі запитання:
 
1. Яку подію ви назвали би подією року у виробництві телеконтенту? Чому?
 
2. Яку подію ви назвали б антиподією року у виробництві контенту? Чому?
 
3. Яку подію ви назвали би подією на телеринку? Чому?
 
4. Яку подію ви назвали б антиподією року на телеринку? Чому?
 
Відповідають Роман Андрейко, Григорій Тичина, Оксана Соколова, Юрій Громницький, Катерина Котенко, Юрій Мінзянов, Ірина Костюк, Василь Самохвалов, Ірина Милиневська, Максим Лазебник, Олександр Мельничук, Ірина Гордійчук, Ігор Чабан, Людмила Король, Володимир Бородянський, Андрій Колесник, Антон Нікітін, Кирило Лукеренко,  Олексій Мустафін.
 
 
Роман Андрейко, генеральний директор каналу «24»:
1. Вважаю, що поява нових нішевих телеканалів заслуговує на звання події року. Не хочу виглядати надто нескромним, але поява на медіаринку телеканалу новин «24» – це також подія. Ми на практиці доводимо, що комерційні проекти в нішевому телебаченні мають право на життя і розвиток
 
2. Антиподією року вважаю запуск ще однієї «Свободи...». Не хотів би потрапити в подібну ситуацію, як це сталося з ICTV. Це патова ситуація – її неможливо вирішити юридичним шляхом (звісно, немає нічого неможливого, але дуже складно), а ринок ще не доріс до належного рівня цивілізованих стосунків (на відміну від технологій, де ми досить часто вже обігнали своїх західних колег).
 
3. Початок цифрової ери в телебаченні України, розподіл каналів у мультиплексах. Нам лише років через 5-7 вдасться усвідомити значення рішень, які були прийняті в цьому році (на мою думку, далеко не ідеальні технології і пріоритети були розставлені, але на значимість події це не впливає).
 
4. Нова модель вимірювань. Вона серйозно спотворить картину телеперегляду в Україні. Саме спотворить, а не уточнить чи вдосконалить. Але поживемо – побачимо. Зрештою, остаточне рішення за рекламодавцями – саме за їх гроші цей «банкет».
 
 
Григорій Тичина, голова правління ЗАТ «Телекомпанія ТЕТ»:
1. Телесеріал «Ліквідація» на телеканалі «Інтер». Це дуже добротний, дуже якісний – і за режисурою, і за акторською роботою – продукт, який отримав одні з найвищих рейтингів у 2007 році. І, що важливо, – абсолютна прем’єра «Ліквідації» відбулася саме в Україні, а не в тій же Росії.
 
Взагалі, якщо за підсумками 2006-го відповісти на запитання про подію року було вкрай легко – це, однозначно, був вихід перших «Танців із зірками», то в 2007-му таких яскравих подій не було. Телеканали переважно розвивали попередні досягнення, а якісь принципово нові проекти, на жаль, успішними не стали.
 
2. Той факт, що майже весь вітчизняний продукт, вироблений за міжнародними форматами, не виправдав очікувань, а іноді – відверто провалився. Причому, йдеться саме про вітчизняне виробництво, оскільки російський продукт за міжнародними форматами в Україні минулого року був досить успішним.
 
3,4. Консолідацію значного ресурсу в руках однієї групи – групи «Інтер». Причому, йдеться як про телевізійний, так і про рекламний ресурс. Наслідки цієї концентрації відчув на собі весь вітчизняний телевізійний ринок, який, з одного боку, страждає через завищену ціну контенту, а з іншого – через занижені ціни на рекламу. Тому дану концентрацію я б назвав, швидше, не подією, а явищем, яке об’єднало в собі і подію, і антиподію.
 
 
Юрій Мінзянов, головний продюсер «Стар медиа»:
1. Во-первых, несмотря на то, что я могу показаться нескромным, я считаю, что по-прежнему «Танцы со звездами» – лучший проект на украинском телевидении. Это по-прежнему революционное событие, потому что до «Танцев» не было такого яркого праздничного шоу. На этом шоу сработали все компоненты, и «Танцы» стали событием, которым, к сожалению, не стала «Фабрика зірок». Думаю, что там креативно плохо сработали, мне это было неинтересно. В российском проекте, например, все гораздо интересней и креативней. Во всяком случае, лично для меня событием «Фабрика зірок» не стала. А «Танцы» еще раз доказали, что замечательная задумка с международной версией тоже сыграла хорошо. Может быть, рейтинги уже не те, что были в первом сезоне, но все равно это затребованный украинскими зрителями продукт.
 
И еще одно событие, которое прошло со знаком «+» – это новости СТБ. Я считаю, что на сегодня это лучшие новости. Блестящие ведущие, чего не скажешь о новостях «Интера» – безумно скучных, неинтересных и еще с бездарными ведущими.
 
2. Сюда я бы отнес очень сильно и громко распиаренный проект «Великие украинцы». Хоть убейте меня, хоть казните, но я не могу понять, в чем фишка этого проекта, в чем смысл программы. В итоге я увидел обычное заполитизированное шоу, ничего нового и интересного – ни как шоу, ни как политическая программа. По-моему, это самый громкий провал, по крайней мене я не понял смысла этой программы, зачем надо было покупать это формат. Я понимаю, что формат покупался под Шустера, но он ничего не сделал, чтобы он (формат) стал интересным для зрителя и чем-то отличался от «Свободы слова». Получилось, что это третья «Свобода слова».
 
3. Я не знаю, событие это или антисобытие – переход «Караоке на майдане» на «1+1». Для меня это было большой неожиданностью. Кто от этого выиграл, я не знаю. Во всяком случае, думаю, от этого не потерял канал «1+1», а на «Интере» так и не нашлось подходящей замены и сейчас там ставятся случайные вещи.
 
4. Самое главное антисобытие – это последний «Телетриумф». Он был самым позорным и бездарным. И если с этим не начинать что-то делать, то в ближайшее время для нашего сообщества это станет просто позором. Когда нет интересного продукта, то начинают раздавать всем сестрам по серьгам. Это скорее беда не организаторов «Телетриумфа», а беда нашего телевидения, потому что под номинации подгоняются существующие программы и создается впечатление такого ужасного зрелища.
 
 
Ірина Костюк, директор медіаконсалтингової компанії Media Resources Management:
1. Я бы назвала не конкретное событие, а целую тенденцию – если построить топ-20 продукта за весь прошедший год, то окажется, что почти половину позиций занимает телепродукт местного производства. Если конкретнее, то это выпуски обоих сезонов «Танцев со звездами», интеровские «Подробности» и фильм «Доярка из Хацапетовки» продюсера Александра Ткаченко (хоть он и сделан по заказу канала «Россия»).
 
2. Антисобытиями можно было бы назвать какие-то конкретные продукты, но это довольно сложно, так как факт провала основывается или на показателях, или на субъективной оценке качества производства экспертами. Я же назову антисобытием не продукт, а стратегию, выбранную некогда каналом НТН, который, начав делать первые шаги в собственном производстве (что всегда можно назвать показателем прогресса для любого канала, принимая во внимание сам факт наличия собственного производства, а не судя о качестве), потом от него полностью отказался (вследствие смены менеджмента).
 
3. Можно, конечно, снова вернуться к теме собственного производства :), но попробую от нее абстрагироваться. Наверное, это тот факт, что участники рынка начали делать первые шаги к пониманию, что такое цифровое телевидение и с чем его едят. Пока никаких значимых шагов в самом внедрении «цифры» еще не сделано, но событие уже то, что ИТК организовал конференцию на эту тему, и рынок стал обучаться.
 
4. Принцип «цель оправдывает любые средства», выбранный телеканалом «Интер» в осеннем сезоне: контрпрограммирование «Караоке» и ситуация со «Свободой слова».
 
Василь Самохвалов, директор із розвитку «Центру суспільних медіа»:
1. Я би назвав «Великих українців» на «Інтері» та «Фабрику зірок» на Новому каналі. Але, на жаль, вони поки лишаються подіями лише з огляду на їхні бюджети. Тому що очікувань вони не виправдали. І знову ж таки професійно відпрацювали «Танці з зірками», але тут нічого нового не було. Тобто, телевізійний рік пройшов спокійно та тихо.
 
2. До антиподій у телеконтенті можна віднести весь пропагандистський продукт ТРК «Київ», який нагадав найгірші часи радянського союзу, де люди в односторонньому порядку мають доносити думку партії.
 
3. Назву перспективну подію, яка може стати подією року, – це укладання контракту групою компаній «Інтер» та промовтерською компанією K2 East Promotions. Також до подій минулого року відношу створення групи «Інтер». Адже це означає, що український телевізійний ринок готовий для реалізації масштабних нішевих проектів. Інших вдалих знахідок на телевізійному ринку немає.
 
4. До антиподій на телеринку я би відніс наявність на українських телеканалах продукту, зробленого за зарубіжними ліцензіями, але ми бачимо, що після кількох виходів ці програми розносили по сітці. Також програма «Знак якості» на «Інтері» не принесла того результату, на який розраховували. Хоча важко назвати це антиподією. Якихось сильних провалів не було, лише дрібні випадки, бо український медіабізнес постійно збільшує свої прибутки, а загалом медіаринок зростає, і досить успішно.
 
 
Максим Лазебник, виконавчий директор Всеукраїнської рекламної коаліції:
1. Событием года по телеконтенту можно назвать те проекты, которые продолжались с прошлого года: «Танцы со звездами» (второй и третий сезон) из развлекательных программ, а из политических – проекты Савика Шустера на «Интере», как «Свобода Савика Шустера», так и «Великие украинцы». Мне кажется, что робота Савика Шустера на телеканале «Интер» – это самое интересное в телеконтенте.
 
2. Антисобытие, на мой взгляд, тоже связано со «Свободой». Я бы назвал антисобытием контрпрограммирование канала «Интер» и ICTV в части «Свободы слова». На мой взгляд, это совсем не комильфо, неправильно так делать, нужно находить другие способы для конкурентной борьбы.
 
3. Событием на телерынке можно назвать укрупнение каналов «Интер» и вообще структурные преобразования каналов. Поскольку в каждой из групп каналов что-то происходило, начались глобальные медийные преобразования. С другой стороны, следует отметить приход на украинские телеканалы западных менеджеров (например, на телеканал «Украина»). Какое-то усиление менеджерского начала на рынке говорит о его взрослении. Я еще не могу назвать это событием года, поскольку не знаю о результатах, но по крайней мере заявлено о новом сейлз-хаусе в холдинге Пинчука. И это позитив. Я не знаю, позитивом или негативом станет ввод Коломойского в управления СМЕ.
 
4. Антисобытием можно назвать обострившиеся отношения между крупнейшими сейлз-хаусами «Интер-реклама» и «Приоритет». Это выражалось по-разному. И с другой стороны, «1+1» или «Приоритет» потеряли определенные деньги, что вызвано не только субъективными причинами (плохими продажами), но и конфликтными действиями, маркетинговыми войнами со стороны другого сейлз-хауса. То есть, маркетинговые войны между «Интер-рекламой» и «Приоритетом», на мой взгляд, не пошли на пользу всему рекламному рынку. Украинский рекламный рынок нуждается в более спокойных вещах, прогнозированных, и подобные действия на молодых растущих рынках не несут позитива.
 
 
Олександр Мельничук, ведучий програми «Дуель», телеканал «Україна»:
1. Без жодних застережень, хоча й із великим авансом, назву спробу створення інформаційного проекту «Час країни» на базі «Першого громадського». Попри все, намагання зав’язати новини державних регіональних ТРК в один вузол вимагало титанічної роботи. Перші кроки зроблено значною мірою завдяки ентузіазму колективу. За умови, що це комусь буде потрібно й далі, можна було б говорити про великі перспективи.
 
2. Важко сказати. Я б говорив про надмірне та безсистемне захоплення вітчизняних мовників придбаними закордонними форматами і продуктами. Зрозуміло, що глобалізація диктує свої умови, але розписуватися у власній меншовартості нам рано. Приклад СТБ свідчить, що своє робити вміємо і можемо.
 
3, 4. Бурхливі події довкола «Інтера». З одного боку, створення потужного холдингу з чіткою структурою, неперевершеними можливостями та впливом. З іншого – скандали та відкрите питання прозорості власників.
 
 
Ірина Гордійчук, заступник головного редактора журналу «Телесіті»:
1. Меня очень поразил проект (к сожалению, российский) «Танцы на льду. Ледниковый период». Я недавно была в Германии, там тоже адаптирован этот проект, но он даже близко не стоит рядом с «Ледниковым периодом» и «Танцами на льду». Также я бы хотела отметить проект «1+1» «Танцы со звездами».
 
2. Антисобытие для меня – это появление двух «Свобод». Причем Савик Шустер абсолютно ничего не выиграл, в том числе и в имидже. ICTV, конечно, потерял, а «Интер», на мой взгляд, ничего не приобрел – просто брендовое имя Шустера сделало свое дело. Программу смотрят только потому, что наше общество слишком заполитизировано.
 
3. События на телерынке могут показать продукт, сделанный у нас и успешно проданный за рубеж, – это документальный телесериал «Война и мир» («Профи-ТВ», группа «Интер»).
 
4. Антисобытие – это, естественно, массовое увольнение интеровцев. Конечно, проводить свою политику – это право продюсера. Но мне кажется, что если прошлого у «Интера» были звезды, то у теперешнего канала, хоть прошло уже много времени, кроме пришедшего Савика Шустера нет медийных лиц. И никто не прикладывает к этому усилий. Как ни пытаются промоутировать замечательную Анну Гомонай, но, по-моему, ей предлагают проекты, которые категорически противопоказаны. Она вполне могла бы проявит себя в чем-то другом, но я даже не знаю, как она соглашается на то, что ей предлагают, поскольку оно служит ей плохую службу.
 
Также я бы отметила нивелирование канала К1 в новообразовавшейся медиагруппе. К1 стартовал замечательно, а теперь – картинка хорошая, и кино пока еще хорошее, но мне не понятно, что происходит с каналом.
 
 
Ігор Чабан, радник голови Держкомтелерадіо:
3. Событие на телерынке – это назначение Сергея Созановского главой правления «Интера». Это самое правильное решение в украинском телевидении. Потому что это тот человек, который является автором идеи построения в Украине  глобализированного, холдингового телевидения,  перехода от одного канала к к группе каналов и целой системы индустрии вокруг них. Он к этому шел с 1999 года, нарабатывал связи, правильно их соединял и, будучи стратегически мыслящим человеком, это все построил.
 
Также я считаю, что удачей стало объединение в единую технологическую систему областных телекомпаний и создание «Першого громадського». Это позволило регионам показать свои достижения и недостатки на общеукраинском рынке, всколыхнуло наметившийся в некоторых областных телекомпаниях творческий застой и, как ни странно, дало больше возможностей для забытого в старой жизни обмена опытом. Событием я бы назвал и отсутствие во время досрочной парламентской кампании административного давления на систему государственного телевидения. И подписание совместных документов между Гостелерадио, Нацсоветом, парламентским Комитетом и Секретариатом о создании общественного телевидения. И я верю, что общественное телевидение рано или поздно (лучше раньше) будет.
 
Также в этом году могу отметить системную робота комитета по телевидению и радиовещанию. Он перестал быть «мальчиком для битья», заработал системно на решение глобальных задач, стоящих перед страной в третьем тысячелетии (информационная безопасность, разгосударствление печатных СМИ).
 
Кроме этого, я бы отметил изменение лица «Детектор медіа» (к тому же, у меня обновленный сайт стал грузиться значительно лучше). Я считаю, что это тоже событие медиарынка, поскольку «ТК» – это тот сайт, на который профессионалы заглядывают каждый день (даже если нам там не все нравится).
 
4. Антисобытием можно назвать конфликт на ТОНИСе и в газете «24». Я думаю, что это событие очень навредило медиарынку. Также я считаю антисобытием устоявшуюся тенденцию, когда производство украинского кино, не зацепившись за наш телеэфир, транзитом уходит в российское телевидение. Возможно, было бы хорошо, если бы в первую очередь таким продуктом насыщалось наше телевидение, а потом российскими, американскими и т.д. поделками. Подчеркну, вижу проблему не в том, что мы им даем, а в том, что у нас мало остается, хотя, возможно, это можно рассматривать как ответ книжной экспансии России.
 
Также антисобытием считаю возвращение к активному использованию в избирательной кампании наружной рекламы. Это неэффективная, грязная, теневая технология, не приносящая ее использующим никакой пользы.
 
Отмечу также начавшуюся борьбу уже не между разными политическими силами, а между группами в одной и той же политической силе. Это характерно и для НУ-НС, и для ПР – и такая «групповщина» может иметь непредсказуемые последствия. 
 
 
Людмила Король, керівник проекту «Перший громадський»:
1. Для мене як керівника «Першого громадського» старт цього проекту став подією року. Це проект, який об’єднав усі обласні державні телерадіомовні компанії. Насправді це було дуже непросто, тому вихід проекту і програми «Час країни» для мене став справжньою подією. Також до подій контенту я би віднесла вихід проекту СТБ «За вікнами». Це дуже вдалий проект, до того ж не куплений, а зроблений власними силами.
 
2. Антиподією телеконтенту стала поява двох «Свобод» – на ICTV та «Інтері». Фактично не стало жодної «Свободи». По-перше, розсіявся глядач, а по-друге – копія завжди гірша від оригіналу. Тому й на «Інтері» Савік зі своєю «Свободою» став менш виразним, дещо аморфним і розмитим, у програмі більше пафосу і менше суті. Тому мені здається, що втратив як один, так і другий проект.
 
3. Подія на телеринку – це переформатування медіахолдингів. Приміром, новий власник НТН і приєднання каналу до «Інтер-холдингу». Тут справді відбулося створення такого мегахолдингу і перерозподіл медійного ринку.
 
4. Антиподією можна назвати старт великої кількості дрібних, нішевих, супутникових каналів. Я не знаю, на кого вони розраховані, вони не мають доступу до широкої глядацької аудиторії, це «підгризання» та «відкушування» від серйозних телевізійних проектів якогось штучного глядача.
 
 
Володимир Бородянський, голова правління каналу СТБ:
1. Событие года в производстве контента – построение телеканалом СТБ собственного телевизионного продакшна с объемом производства более 500 часов в год различного телепродукта; создание 9-ти премьерных проектов собственного производства осенью 2007 года.
 
3. Формирование телевизионного холдинга Inter Media Group – телеканалы «Интер», К1, К2, «Мегаспорт», НТН, Enter-Music, Enter-Film, сопровождающие структуры (продакшн-студии, дистрибуторская компания, структуры по технической поддержке, дизайн-оформлению, медийному консалтингу).
 
4. «Антисобытия» как такового я не вижу, но есть плохая тенденция: в последние 3 года на украинском телевидении перестали рождаться новые телевизионные звезды (не считая приезда Савика Шустера).
 
 
Андрій Колесник, директор компанії Cortex (Publicis Groupe Media):
3. Рост доли канала НТН +50%. Смогли нарастить долю, когда остальные каналы то получали ее, то теряли («Интер» не в счет; а «1+1» выступил слишком слабо), смогли перепозиционировать канал в мужской. НТН – единственный канал, который ушел из масс в нишевый сегмент, и его потом смогли продать.
 
4. Переход «Шанса» и «Караоке» на «1+1». Одни из самых рейтинговых программ «Интера» не смогли влиться в канал «1+1». Зрители отклонили эти программы, им не хватило части зрителей «Интера» женского пола 55+, которые смотрят все на канале «Интер». Как по мне, уровень «Шанса» и «Караоке» не соответствует профессиональному и художественному уровню канала «1+1».
 
 
Ірина Милиневська, шеф-редактор НТН:
1. На мою думку, претендувати на подію року у виробництві телеконтенту може проект «Великі українці» («Інтер»), «Танці з зірками-3» («1+1») і, безумовно, дві «Свободи», які дали глядачам можливість дивитись справжній марафон із гостями, які доволі спритно переміщуються з одного майданчика на інший. Якщо серйозно, є дві головні складові: рейтинг (як ми бачимо, глядачам ці проекти сподобались) і бізнес (чи виправдали себе фінансові витрати), але це питання до інших людей. Хотілося б зауважити, що всі ці формати – запозичені. Цього року на українському телебаченні так і не з’явилося значущого власного продукту. Не можна також не згадати програми «Дуель» («Україна»), «Пупсню» (ТЕТ) та «ДомКом» (ТРК «Київ»). «Дуель», знов-таки, запозичений формат, та й часу пройшло не досить багато для детальнішого аналізу. «Пупсня» і «Домком» – непогано, але подібне вже було. На СТБ заслуговує на увагу спроба зробити тележурнал «За вікнами». До антиконтенту – «Фабрика зірок» на Новому каналі. Але також потрібно аналізувати чому. Затрати, певно, значні, а рейтинг...
 
2. Антиподія у виробництві телеконтенту – безперечно, трансляції засідань Верховної Ради.
 
3, 4. Серед подій на телеринку відзначу появу українського MTV та «Часу країни» («Перший громадський»). Останній – за вдалу реалізацію телевізійних технологій. Можливо, багато чого не сталося саме тому, що впродовж усього року медіаринок «штормило», і до творчого будівництва справа так і не дійшла.
 
Хочу зазначити, що це – суб’єктивні враження, адже передивитись усе просто не було фізичної можливості, і щось цікаве у медійному просторі України я могла пропустити.
 
 
Антон Нікітін, головний редактор ТОВ «НІС»:
1. «Великие украинцы» – это единственный проект, в котором всем зрителям задали по-настоящему важные вопросы.
 
3. Изменения, произошедшие на «Интере». Более масштабного события просто не было.
 
 
Катерина Котенко, виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету:
1. Я дуже довго думала про подію контенту і мушу визнати, що топової події у виробництві контенту цього року не було. Ні серіали, ні шоу, ні інші проекти не стали подією, яка би справді вразила, була якісною і такою, якою б можна було пишатися.
 
2. Антиподія контенту – це «Фабрика зірок». Це проект, який при музикальному та співочому хисті українського народу мав би посісти перші місця серед перегляду, але проект навіть не став український. До того ж, як на мене, він зроблений, ніби,  у тестовому режимі. Тому шкода, що ця подія не стала топовою.
 
3. З індустріальних явищ топовою подією індустрії стало утворення груп каналів (я говорю про «Інтер» та групу ICTV, Новий, СТБ). Ці процеси роблять індустрію більш цивілізованою.
 
4. Антиподією є копіювання телеформатів, яке широко і яскраво було продемонстровано всім набором каналів першої п’ятірки (це всім відома ситуація зі «Свободою Савіка Шустера», коли ми зіткнулися з подібним форматом – ми ж не говоримо, що програма «Я так думаю» або «Дуель» схожа на «Свободу слова»). Також до антиподій на телеринку я б віднесла нецивілізований підхід до контрпрограмування деяких каналів. Звісно, це боротьба за конкуренцію, але вбити свого конкурента тільки тому, що ти є сильнішим, в тебе тяжча біта, це не засіб цивілізованого ринку. З точки зору індустрії, це негативне явище, яке не призводить до прозорого ринку, що прагне заробляти більше грошей.
 
 
Кирило Лукеренко, випусковий редактор «НІС», теледокументаліст:
1. Що би не казали критики і що би не подобалось мені особисто, судячи з рейтингів, глядачі найбільше дивилися зроблені в Україні, наповнені власне українською тематикою продукти - «Танці з зірками», ток-шоу Савіка Шустера «Свобода» і «Великі українці». Перші два успіхи можна було очікувати, виходячи з передісторій цих проектів. Але «Великі українці» – це добре хоча б тому, що звичайний глядач задумався над речами, від яких йому в його щоденному житті «не холодно і не жарко».
 
А от власні документальні проекти на кількох телеканалах, незважаючи на мої попередні прогнози, так і не стали подією сезону. Це не антиподія, але і не подія. Дещо з документальних фільмів сподобалося критикам і окремим сегментам аудиторії. Отже, треба працювати ще. Хоча багато що залежить від об’єктивних обставин – масова публіка очікує від телебачення розваг і спрощення. Міцного середнього класу, який в ідеалі хоче включити телевізор, щоби в тому числі і подумати, в країні ще не сформовано.
 
3. Подія телеринку – зміни на телеканалі «Інтер», на які інші телеканали вже мали зреагувати, або ще шукають свої відповіді.

 

Оксана Соколова, продюсер відділу тижневих програм ICTV:

1. Подією у нашому телевізійному просторі я назвала б справедливий «Телетріумф». І справа не лише в тому, що наша програма («Факти тижня») його отримала. Просто вперше за останні роки «Телетріумф» отримали саме ті, хто найбільше на це заслуговував. Також я б відзначила зростання кількості власного виробництва на українських каналах.
 
2. Антиподією я назвала б крадіжки форматів. Перш за все я маю на увазі «Свободу Савіка Шустера». Я працювала над цією програмою, і згадую ті часи, коли ми працювали з паном Шустером, як дуже цікаві й пізнавальні. Але ця ситуація подібна до такої, коли ти купив квартиру, а туди приїхали невідомі люди, забрали її і запропонували купити іншу. Я вважаю,  що випустити програму з аналогічним форматом, як це зробив Савік, не є етичним, і цей вчинок не прикрасив український ефір.
 
 
Юрій Громницький, ведучий програм «Один за всіх» і «Точка зору», Перший Національний:
1. Я абсолютно не побоюсь звинувачень у нескромності і скажу, що поява  повноцінного політичного ток-шоу на Першому Національному «Один за всіх» є досить важливою подією у сфері телеконтенту. По-перше, хоч що там кажуть про невисокі рейтинги Першого каналу, я не вважаю, що вони відповідають дійсності. По-друге, важливо, що на Першому Національному з’явилась незаангажована політична програма, в якій висловлюють усі точки зору, намагаються глибоко проаналізувати події, а не перетворюють ток-шоу на чергову політичну виставу, як це вже стало традицією на інших, впливовіших українських телеканалах.
 
2. Антиподією, – нехай мене вибачають колеги з телеканалу «Інтер», – я вважаю провал широко розрекламованого і надзвичайно очікуваного проекту «Великі українці». Свого часу я бачив оригінал – Greatest Britons на Бі-Бі-Сі – коли перебував у Британії, і пам’ятаю, яким загальнонаціональним явищем не лише для телебачення став цей проект. На жаль, в Україні цю ідею, на мій погляд, було провалено. І це велике розчарування, адже великих українців дуже багато, а в нас це перетворилось невідомо на що. Бо фактично суспільство дуже пасивно відреагувало на це шоу, хоча воно мало досить непогані рейтинги. Серед українців не було жвавої дискусії. Саме подання матеріалу не відрізнялось від політичних ток-шоу – нудна балаканина, яка не торкає емоційні струни телеглядачів.
 
3. Мені дуже важко говорити про події на телеринку, бо, на мій погляд, не було нічого яскравого. До виробництва програм або серіалів треба ставитись професійно, аби вони вийшли хорошими. І приклад чергового проекту «Танці з зірками» засвідчив, що за участі фахівців, вклавши великі кошти, можна отримати справді гарний проект, відмінний від низькоякісної телепродукції, на яку мляво реагує глядач.
 

4. Антиподією року на телеринку я назвав би те, що в українських журналістів з’явилось ставлення до явища джинси, як до чогось прийнятного. Помаранчева революція та сплеск незалежного подання інформації - вже забуті, і знову журналісти погоджуються бути покірними рабами телеменеджерів.

Також це відсутність поштовху у створенні суспільного телебачення, відсутність просвітлених українських політиків, які зрозуміли б, що створення СМ – це справа рук самих медійних фахівців, а не політикуму. У нас політики збираються й надалі керувати цим процесом, аби контролювати улюблену іграшку та засіб задоволення їхніх політичних амбіцій – телебачення.

Олексій Мустафін, заступник голови Правління СТБ:
1. Швидше тенденція року – поява проектів документальних розслідувань одразу на кількох каналах («За вікнами» на СТБ, «Критичної точки» на «Україні», «Програми Максимум» на ICTV) і планування запуску аналогічних форматів на інших каналах. Урок року – успіх каналів насамперед залежить від грамотної програмової політики і чітко вибудованої «лінійки»; в цьому році це підтвердив досвід «Інтера», СТБ і ICTV.
 
2. Новини на більшості українських каналів, які під час виборчої кампанії перетворилися на супермаркет, якщо судити за кількістю «джинси», і радянське сільпо, якщо оцінювати якість замовних матеріалів. Не надто вдалий запуск «Фабрики зірок», невиправдані (принаймні поки що) сподівання на «Великих Українців», роздвоєння «Свободи слова».
 
3. Повернення Сергія Созановського на «Інтер» і спроба створення на базі каналу справжнього холдингу. Боротьба Ігора Коломийського за «1+1», яка завершилася доволі несподівано для його засновників. Початок реструктуризації «умовного холдингу» з ICTV, Нового каналу і СТБ.
 
4. Небезпечні прецеденти, створені масовим звільненням працівників «Інтера» і з’ясуванням стосунків навколо формату «Свободи слова»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8577
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Знайка
5954 дн. тому
Антон Никитин - вы на правильном пути - лижите тщательней!!!
rrrr
5969 дн. тому
кожна жаба своє болото хвалить)
Условно-досрочно освобожденный
5969 дн. тому
Антисобытие - это банда "Созановского-Грановского-Безлюдной" на бывшем телеканале Интер. Три поросенка в зоопарке оказались, Одного загрыз медведь, и вдвоем остались. Два поросенка легли на солнцепеке, Один перегорел, остался одинокий. Последний просенок посмотрел устало, Повесился, и никого не стало. Если не принимать во внимание то, что эти трое - не поросята а стадо грязных свиней. Грановскую убрали. Осталось двое. Подождем.
ламбада
5969 дн. тому
а мне кажется, как раз хорошо, что у людей диаметрально противоположные взгляды на одни и те же события.
Телекритик
5969 дн. тому
Да... Такой концентрации благоглупостей в одном материале давно не читал. И люди вроде как при должностях, а такое несут. В результате, такой и телеэфир.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду