Аркадій Бабченко живий – «вбивство» було спецоперацією СБУ

Аркадій Бабченко живий – «вбивство» було спецоперацією СБУ

30 Травня 2018
10219

Аркадій Бабченко живий – «вбивство» було спецоперацією СБУ

10219
Про деталі спецоперації стало відомо на брифінгу голови Служби безпеки України Василя Грицака, під час якої до зали увійшов Аркадій Бабченко разом з генеральним прокурором України Юрієм Луценком.
Аркадій Бабченко живий – «вбивство» було спецоперацією СБУ
Аркадій Бабченко живий – «вбивство» було спецоперацією СБУ

«СБУ мала інформацію, що готується теракт і вбивство громадянина РФ Аркадія Бабченка. Ми вийшли на людей, які володіли цією інформацією, встановили конфіденційне співробітництво, вони допомогли попередити це вбивство, цей теракт. Були зібрані беззаперечні докази діяльності спецслужб РФ на території України. Дякую Бабченку та його родині. Аркадій був попереджений завчасно, він був під контролем, родина знала і була попереджена. Дану операцію СБУ проводила з дотриманням максимальних заходів конспірації, про неї знали лише ті, хто мали знати», – повідомив голова СБУ Василь Грицак.

Василь Грицак розповів про деталі підготовки операції:

«За отриманими СБУ даними, вбивство Аркадія Бабченка замовили російські спецслужби – принаймні такі дані є на сьогодні в СБУ. Цинізм російських чекістів дійшов до того, що через годину після першого повідомлення про замах Слідчий комітет РФ порушив справу та став вимагати від України розслідування. Цю тезу підтримав на засіданні Радбезу ООН представник РФ.

СБУ встановлено, що готування терористичного акту щодо громадянина РФ Бабченка є лише елементом операції спецслужб, спрямованих на знищення громадян РФ, які через політичні переконання змушені покинути РФ і проживати в Україні та країнах ЄС саме через те, що вони надають об’єктивну картину того, що відбувається в РФ. Насамперед це стосується журналістів, громадських діячів, публіцистів.

СБУ встановлено, що спецслужбами РФ був завербований громадянин України Г., який отримав завдання знайти за грошову винагороду виконавців цього зухвалого вбивства. На виконання завдання російських спецслужб громадянин Г. запропонував своєму знайомому з числа колишніх АТОвців за 30 тис. доларів США здійснити теракти – зокрема вбивство російського журналіста Бабаченка. В якості завдатку йому було передано 15 тис. доларів США. Усього Г. отримав від російських спецслужб 40 тис. доларів, з яких 10 тис. залишив собі як посереднику та організатору.

Нам відомо, що після вчинення теракту – вбивства Бабченка – Г. планував покинути Україну, в нього був придбаний квиток, планував через третю країну виїхати до РФ.

Крім грошей Г. передав через телефонний месенджер досьє на Бабченка. Копію цього досьє з замальованими персональними даними ми розмістимо на сайті. У цьому досьє є дані щодо Аркадія Бабченка особисто, його банківських даних, даних його сім’ї та багато інших даних, які мали б посприяти виконавцю вбивця в пошуку слідів, місць проживання та перебування Бабченка в Україні.

Російськими спецслужбами було поставлено ще одне завдання для Г. – нелегальна закупівля зброї та боєприпасів з метою закладення їх на території центральної частини України. Замовлення на 30 автоматів Калашникова, сотень кілограмів вибухівки, мінометні міни, боєкомплекти. Це все задокументовано в рамках негласних слідчо-розшукових дій.

Чому ми не повідомляли вчора? Бо сьогодні протягом дня слідчі та оперативники проводили велику роботу, слідчі та оперативні заходи тривають зараз.

Близько трьох годин тому організатор злочину був затриманий у Києві. Прямо зараз тривають слідчі дії з цим громадянином, проводяться обшуки за місцями його проживання та перебування. Слідчими СБУ громадянину Г підготовлена підозра у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 14, ч. 5 ст. 27, ч 3 ст. 258 Кримінального кодексу України».

Стопкадр з відео затримання громадянина Г.

Аркадій Бабченко, який прийшов на брифінг, додав: «Операція готувалася два місяці, мене увели в курс справ місяць тому. Ми думали, проробляли, діяли. Результатом стала спецоперація, за результатами якої людину взято, вона перебуває під вартою. Головне, що ми запобігли більш серйозним і масштабним терактам».

Журналіст подякував спецслужбам України, перепросив перед родиною, колегами та друзями за те, що їм довелося пережити. Хоча деякі члени його родини знали про підготовку цієї спецоперації.

«Мені сказали, що на мене є замовлення, що передано гроші – 40 тисяч доларів. Мені показали документи, моє фото, яке є тільки в моєму паспорті, який я отримував у 25 років, та в паспортному столі. Стало зрозуміло, що інформація йде з Росії, з державних служб, добути її могли тільки спецслужби. Мені запропонували взяти участь в операції, я погодився. Місяць ми готували операцію, хлопці рили, працювали як буйволи. З того боку дуже сильно давили, на виконання замовлення дали три тижні, підганяли, очевидно, до фіналу Ліги чемпіонів. Усе мало бути не вчора», – розповів деталі операції Аркадій Бабченко.

«Учора все закінчилося, я свою частину справи виконав, я поки що живий, не дочекаються», – резюмував він.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко подякував усім друзям Аркадія Бабченка, які з учора висловлювали свої емоції. Генпрокурор повідомив, що він підписував постанову про створення спеціальних підрозділів, які займалися цією справою. Похвалив працівників СБУ і Нацполіції.

«Ні, це неправда, що в Україні не розкриваються теракти, що Україна стала місцем, де безкарно вбивають громадян Росії. Були розкриті вбивство Вороненкова, замах на Мосійчука, теракт, де загинув офіцер спецслужб Хараберюш, вбивство Бузини», – повідомив Юрій Луценко.

Юрій Луценко розповів, що коли надійшла інформація про підготовку закупівлі зброї для здійснення терактів, СБУ негайно розпочала кримінальне провадження. В ході нього стало відомо, що «люди заграницей заинтересованы в убийстве журналиста». Після цього СБУ провела всі дії щодо встановлення організатора теракту, фіксації його дій.

За словами пана Луценка, в результаті спецоперації 29 травня організатору вбивства стало відомо, що вбивство відбулося. Зараз відбуваються дії на встановлення замовників запланованого, але не здійсненого злочину. У СБУ та ГПУ, зі слів генпрокурора, є достатньо фактів, які свідчать про російського замовника.

«Вчорашня операція включала інформування, а також фото, яке мало привести до переконання замовника в реалізації замовлення. Вся вчорашня операція мала на меті дуже прості речі: не допустити злочин, закріпити вину того, хто організовував злочин, і постаратися вийти на того, хто замовив злочин. Це все ще в активній фазі, тому інші деталі ми розголошувати не можемо», – розповів генпрокурор.

Юрій Луценко уточнив, що виконавець убивства (АТОвець) співпрацював зі слідством і буде проходити у справі як свідок: «У момент, коли СБУ дізналася про заплановане вбивство, через роботу з людиною, якій запропонували дані дії, вдалося домогтися співпраці зі слідством. Тобто вчорашній виконавець був частиною оперативної комбінації».

Підозрюваний в організації вбивства громадянин Г. затриманий, протягом трьох діб йому буде визначено запобіжний захід (арешт або інший вид).

Василь Грицак додав, що організатор злочину говорив про необхідність усунення 30 осіб на території України. «Це замовлення було пробним. Нам відомі прізвища деяких потенційних жертв», – сказав він.

Крім брифінгу по суті справи, Юрій Луценко виступив з низкою політичних заяв. Зокрема, він засудив українських політиків і громадських діячів, які критикували українську владу, правоохоронні органи та спецслужби, покладаючи на них провину у вбивстві журналіста. Він процитував заяви Валентина Наливайченка, Amnesty International, Михеїла Саакашвілі, Єгора Соболєва, Віктора Балоги, Семена Семенченка. Він зажадав, щоб автори тисяч дописів у соцмережах і сотень заяв спростували «весь бруд і всю брехню, яка була вилита за неповну добу на правоохоронну систему України».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10219
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду