«Шкода, але в цій ситуації постраждав імідж президента» - Сюмар

«Шкода, але в цій ситуації постраждав імідж президента» - Сюмар

20 Вересня 2017
1631
20 Вересня 2017
16:36

«Шкода, але в цій ситуації постраждав імідж президента» - Сюмар

1631
У середу, 20 вересня, Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова і інформаційної політики на своєму засіданні розглянув обставини і наслідки інциденту, який стався в ніч на 16 вересня біля одного з ресторанних комплексів під Києвом між знімальною групою програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») та співробітниками Управління державної охорони
«Шкода, але в цій ситуації постраждав імідж президента» - Сюмар
«Шкода, але в цій ситуації постраждав імідж президента» - Сюмар

Про інцидент, який трапився зі співробітниками УДО, на засіданні комітету розповів журналіст «Схем» Михайло Ткач.

«Я стояв з двома посвідченнями, а на моє прохання показати їхні посвідчення нам жоден співробітник УДО не показав документи. Ми знімали в громадському місці, нам перешкоджали, повалили оператора на землю, ми подзвонили 102, написали заяву, але, наскільки мені відомо, на сьогодні провадження не розпочато», - сказав журналіст.

Присутній на засіданні начальник УДО Валерій Гелетей нагадав, що вибачився перед Ткачем, і просив не сприймати це як слабку позицію.

«На жаль, журналісти не знають або погано знають законодавство про УДО. Ткач знімав кілька годин і тим постійно відволікав представників УДО, які відповідали за безпеку Президента України. Особлива увага до пересування перших осіб кортежем, бо, за статистикою, 75% нападів відбуваються саме на шляху пересування», - наголосив Гелетей.

За його словами, в УДО провели службове розслідування і з’ясували деталі інциденту.

«Усі, хто був там, готові разом з Михайлом пройти детектор брехні. Ми не можемо все, ліс і трасу, огородити. Але є вимоги охороняти перших осіб і на державних і на приватних заходах, навіть в магазині», - зазначив Гелетей.

За словами членів Комітету свободи слова, те, що трапилося, можна назвати нападом на журналістів.

Перша заступниця голови комітету Ольга Червакова зазначила, що в УДО проводилися тренінги щодо того, як виконувати свою роботу і водночас не перешкоджати журналістам, і поцікавилася, чим ще допомогти, щоб таких інцидентів не траплялося.

Гелетей пообіцяв, якщо депутати внесуть зміни до закону і розширять права журналістів, щоб іх  пускали до осіб, які охороняються, виконувати такий закон.

Народний депутат, член Комітету Федір Бендюженко запитав, чи показували посвідчення представники УДО, однак ствердних відповідей не отримав.

Заступник голови комітету Сергій Висоцький зазначив, що він на боці журналістів.

«Люди мають право знати, з ким зустрічається президент, це суспільно-важлива інформація», - сказав він.

Член комітету Юрій Павленко поцікавився, чи є у внутрішніх інструкціях УДО норми щодо взаємодії з журналістами, і чи повинен представник служби на вимогу будь-кого пред'являти посвідчення. Гелетей переконував, що вони показували посвідчення, проте Ткач це заперечив.

Олександр Опанасенко розповів, що на конгресі закордонних українців журналісти вільно спілкувалися з президентом, то чому, мовляв, така різниця в ставленні? Гелетей уточнив, що різниця в тому, що це був захід державний, а захід, який сьогодні обговорюється, був для них спонтанним, і зауважив, що службова перевірка триває.

На думку голови комітету Вікторії Сюмар, у цьому конфлікті є ознаки перешкоджання журналістській діяльності.

«Я розумію, що країна в стані війни. І тут питання в адекватності застосування сили до журналістів. Мені шкода, але в цій ситуації постраждав імідж президента. Якщо за підсумками службової перевірки ви покараєте винних, то поліпшиться імідж і УДО, і президента. Очевидно, потрібні і тренінги, і рекомендації, які потрібно напрацювати», - сказала пані Сюмар. Пан Гелетей із цим погодився.

Нагадаємо, напередодні начальтник УДО зустрівся із журналістами «Схем», а також із представниками ще кількох ЗМІ, і виклав їм своє бачення конфлікту.

«Військовослужбовець упав. Там який горб! У темряві, пісок. Спіткнувся, впав і зачепився за оператора», – зазначив пан Гелетей.

Своєю чергою медіа-юрист Віра Крат вважає, що «озвучені Валерієм Гелетеєм результати внутрішньої перевірки не відповідають тому, що ми бачимо на відео, оприлюдненому журналістами програми «Схеми». Більше того, відео повністю спростовує заяву начальника УДО».

«Тому ми будемо намагатися з’ясовувати обставини і доводити провину співробітників УДО у кримінальному проваджені про перешкоджання журналістській діяльності», - зазначила медіа-юристка. 

Фото: скрін відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1631
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду