У конфлікт між співробітниками УДО та журналістами «Схем» втрутився Комітет ВР з питань свободи слова

У конфлікт між співробітниками УДО та журналістами «Схем» втрутився Комітет ВР з питань свободи слова

20 Вересня 2017
3594
20 Вересня 2017
13:13

У конфлікт між співробітниками УДО та журналістами «Схем» втрутився Комітет ВР з питань свободи слова

3594
Сьогодні, 20 вересня, Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова і інформаційної політики на своєму засіданні розгляне обставини і наслідки інциденту, який стався між знімальною групою програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») та співробітниками Управління державної охорони в ніч на 16 вересня біля одного з ресторанних комплексів під Києвом
У конфлікт між співробітниками УДО та журналістами «Схем» втрутився Комітет ВР з питань свободи слова
У конфлікт між співробітниками УДО та журналістами «Схем» втрутився Комітет ВР з питань свободи слова

Як стало відомо «Детектору Медіа», на засіданні має бути присутній начальник УДО Валерій Гелетей. Напередодні він зустрівся із журналістами «Схем», а також із представниками ще кількох ЗМІ, і виклав їм своє бачення конфлікту.

«Військовослужбовець упав. Там який горб! У темряві, пісок. Спіткнувся, впав і зачепився за оператора», – зазначив пан Гелетей, коментуючи напад на знімальну групу програми.

За його словами, співробітники УДО мали право попросити журналістів перейти з «режимної зони» в інше місце: «Режимна зона – це не обов’язково турнікети. Це може просто людина стояти і сказати «вибачте, проводяться охоронні заходи». Вас ніхто не обшукував, вам ніхто не забороняв знімати. Вас попросили перейти в інше місце і дати можливість працювати».

Водночас, за словами журналіста «Схем» Михайла Ткача, працівники УДО не повідомляли про те, що ресторан, біля якого вели зйомки журналісти, - це режимний об’єкт.

«По-перше, для того, щоб журналіст знав і не порушував ці межі, вони повинні бути чітко визначені на місцевості, - зазначила медіа-юрист Віра Крат. - А оскільки цього не було зроблено, більше того, на мою думку, для встановлення такої охоронної зони не було підстав, то ніяких порушень з боку журналістів не було. Журналісти перебували у публічному місці. Навіть якби журналісти порушили межі охоронної зони, то це не дає підстав завдавати неспівмірної шкоди журналістам. На мою думку, діяльність журналістів була законною».

«Озвучені Валерієм Гелетеєм результати цієї внутрішньої перевірки не відповідають тому, що ми бачимо на відео, оприлюдненому журналістами програми «Схеми». Більше того, відео повністю спростовує заяву начальника УДО. Тому ми будемо намагатися з’ясовувати обставини і доводити провину співробітників УДО у кримінальному проваджені про перешкоджання журналістській діяльності», – додала пані Крат.

Михайло Ткач також висловив подив тим, що прес-служба не пустила на зустріч із Валерієм Гелетеєм його колегу Максима Савчука, пославшись на замалий кабінет начальника УДО, зате, зайшовши у цей кабінет, Михайло Ткач виявив там представників УНН, Главкому і телеканалу Прямий, яким місця, вочевидь, вистачило.    

Журналіст зауважив, що пан Гелетей не запитав «що сталося», а «наче на брифінгу почав з результатів службової перевірки, яку провели за три дні. З того, що ми порушували, а не співробітники УДО. Коли я намагався донести нашу позицію, Валерій Вікторович починав перебивати, тому повністю ситуацію я так і не розповів».

На запитання Михайла Ткача, чому не запросили інших журналістів, наприклад, Українську правду, прес-секретар УДО Олег Остапець відповів: «Так, звичайно, інші ЗМІ також були запрошені – і Україна, і 1+1, і 112…  Прийшли ті, хто мав змогу і бажання».

В «Українській правді» в свою чергу заявили, що жодних запрошень від УДО не отримували.

Як писав «Детектор Медіа», журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач повідомив, що в Конча-Заспі (Київська область) на знімальну групу програми «Схеми:корупція в деталях» напали співробітники Управління державної охорони (УДО). Інцидент відбувся біля одного з ресторанів, де в цей час перебував президент Петро Порошенко та інші високопосадовці.

Управління державної охорони розпочало за цим фактом службове розслідування

Начальник Управління державної охорони (УДО) Валерій Гелетей зателефонував до журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача і вибачився за інцидент, який стався за участю співробітників УДО в ніч на 16 вересня біля одного з ресторанних комплексів під Києвом.

Про обставини нападу співробітників Управління державної охорони (УДО) на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях (проект «Радіо Свобода і «UA:Першого») журналісти пообіцяли розказати у сюжеті, який вийде 21 вересня в ефірі «UA:Першого».

«Детектор Медіа» слідкує за перебігом подій і сподівається отримати коментарі представників усіх сторін цього конфлікту.  

На фото: Валерій Гелетей

Фото: rt.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3594
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Василь
2371 дн. тому
Якщо чесно, то журналюги дістають більше аніж правоохоронці. А брехні з їхніх репортажів і необєктивності навіть більше ніж у поліціянтів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду