Микола Вересень: «Семченко був не в собі. І я став парамедиком»

Микола Вересень: «Семченко був не в собі. І я став парамедиком»

5 Серпня 2017
8917

Микола Вересень: «Семченко був не в собі. І я став парамедиком»

8917
Аби гість прямого ефіру NewsOne Олександр Семченко не довів себе до інфаркту, телеведучий дав йому «терапевтичного ляпаса» – плеснув в обличчя водою зі склянки. Так коментує скандал під час його програми Вересень. Він припускає, що власник каналу Євген Мураєв, можливо, передумає розривати з ним контракт.
Микола Вересень: «Семченко був не в собі. І я став парамедиком»
Микола Вересень: «Семченко був не в собі. І я став парамедиком»

«Я їхав на авто з «ворожими» номерами – у машині мого друга з Росії поета Орлуши – і якраз отримав повідомлення від друзів: у фейсбуці пана Мураєва написано, що менеджмент каналу NewsOne припиняє зі мною контракт», –  сказав Микола Вересень у бліц-інтерв’ю «Детектор медіа», коментуючи вчора рішення керівництва NewsOne і саму ситуацію, яка виникла в ефірі програми «Люди Вересня» 3 серпня.

- Йдучи працювати на NewsOne, ви відмовилися коментувати, з ким домовлялися і хто вас, так би мовити, привів на канал. Зараз вже можете сказати?

- Коли кажуть «привів», складається враження, що я десь жебракував на вокзалі, а мене раптом хтось побачив, не знаючи, що я журналіст, і зробив з мене журналіста. Так от це неправда. Я сам себе привів.

Є принаймні дві особи, які досі між собою конкурують, хто мене немовби привів. Це Євген Червоненко і Юлія Литвиненко. У них було опосередковане сперечання через мене про цю першість. Але насправді хто привів, я не знаю. Юля мене зустріла вже на каналі і сказала: «Ви тепер тут, і я радію, що цьому сприяла». А я сказав: «Це Женя Червоненко – він ніби сприяв». Тоді вона написала мені гнівне смс, мовляв, «це не він, а я».

А в принципі переговори я вів з Мураєвим. І він мені сподобався, скажу відверто. Навіть сказав: «А ви розумієте, що я ватник – в тому сенсі, кого ви називаєте ватником. Тобто я вважаю, що Росія невинна, стан Криму, в якому він зараз перебуває, природній» – і  перерахував все, про що розповідає програма «Время». А мені імпонує, якщо людина має свої переконання, але додержується балансу в журналістиці, мене це абсолютно задовольняє.

- Ви вважаєте, що канал NewsOne, власником якого є пан Мураєв, дотримується балансу?

- На його канал приходять, умовно, і ліві, і праві, і ті, що за, і ті, що проти, і ті, що утримались, – різні абсолютно люди. І я вважаю, мало, які у кого переконання. Якщо слово можуть мати і ліві-праві, і центристи, і націоналісти, й інтернаціоналісти, і капіталісти, то дай боже їм здоров’я всілякого і всеосяжного.

- Пан Червоненко вибачився за вашу поведінку в ефірі, зазначивши, що він привів вас на NewsOne

- Мені байдуже – це його особиста історія. Я його не вповноважував вибачатися, я взагалі з ним про це не говорив. Він вважав, що необхідне вибачення, – я так не вважав і не вважаю. Ніхто нічого не зробив такого, щоб треба було вибачатися.

- Що відбувалося одразу після ефіру?

- Я знімав грим. Прийшов Поярков – ми поговорили. Потім мені подзвонили мої знайомі і спитали, чи не думаю я, що це провокація. Я уточнив, що вони мають на увазі під словом провокація. І почув у відповідь: «Ну, дивись. Семченко настільки себе поводив неадекватно, що було враження, що він це робить спеціально. Тобто це не його переконання, а це його така футбольна гра». І в той момент я подумав, що треба дати глядачам пояснення хвилини на півтори-дві.

Директор каналу Олена Рудик, чудова дівчина, покликала оператора і звукорежисера, вони повісили мені петлицю, і я сказав те, що сказав. А саме: якщо це є елемент гри, провокації, на яку я піддався, то це неправильно. Якщо це природнє явище, тоді все правильно: «Пані і панове, ви можете думати так, можете так, але от така ситуація».

- Ви знали, хто до вас прийде на ефір?

- Я ніколи цього не знаю. Це принцип.

- А хто визначає редакційну політику NewsOne?

- Навіть не знаю. Є гостьові редактори, а хто ними керує, не можу вам сказати.

- Ви разом з Олександром Семченком працювали на «Радио Вести». Які у вас були стосунки?

- Я  не мав з паном Семченком жодних стосунків. Ми бачились разів п’ять-сім, бо у нас не перетинався робочий графік. Але я знав про нього багато: все на рівні спекуляцій, але достатньо переконливих. Він – колишній чоловік  дружини Клименка Ольги Семченко. Начебто Клименко не розлучився зі своєю першою дружиною, бо багато рухомого і нерухомого майна переписав на неї, а вона не давала йому розлучення. Тому вони з Ольгою узяли лише церковний шлюб.

Більше того, оскільки з командою «Радио Вести» не до кінця розрахувалися, я перед ефіром спитав, чи не знає пан Олександр, яка доля грошей колективу? Він сказав, що його гроші не цікавлять.

- Можливо, пан Семченко ситуацію провокував. Проте в суперечку з ним вступив і Сергій Поярков. Чому ви облили водою тільки Семченка?

- Ну що ви! Це були абсолютно різні емоційні обставини. Поярков був свідомий, йому можна було сказати: «Припини кричати», і він би припинив. Але ж ви знаєте, що я гуманіст? Я побачив, що Семченко зараз ось-ось потрапить під вплив хвороби під назвою інфаркт чи інсульт, або ще якась трагедія станеться. Людина несвідома, не контролює себе. А всім відомо, якщо людина себе не контролює і перебуває в істериці, її треба бити по обличчю. Знаєте такий спосіб виведення людини із стану афекту? Але там був великий і широкий стіл, я не дістав би. Тому я вирішив просто плеснути холодну воду на нього, аби привести в більш здоровий стан. Тобто я став парамедиком.

- А якби могли фізично дістатися пана Семченка, дали б йому ляпаса?

- Ні, я ж кажу: я – парамедик. Ляпас не в сенсі, що я його не люблю, а ляпас – терапевтичний. Я би, може, попросив для нього ліки на каналі, якесь заспокійливе. Адже людина була не в собі. Ми не можемо його сварити і на нього сердитися.

- Але варіант провокації ви теж не відкидаєте?

- У мене є друг – журналіст, продюсер канадської компанії CBC Алекс Шпринцен. Його дружина – українка, батьки якої живуть в Росії у Смоленську. І ця дівчина, теж журналістка, летіла до батьків через Київ, залишила у нас свої речі. А коли приїхала у Смоленськ (4 серпня 2017 року. – Ред.), тобто на територію РФ, зв’язалася з моєю дружиною і повідомила: перше, що вона побачила, це був телевізор, а на екрані був скандал, про який ви мене питаєте.

І тоді вірогідність того, що це була провокація, значно збільшується. І навпаки: вірогідність природної поведінки значно зменшується. Тобто російські канали вже все-все розповідають. І я не виключаю, що це було абсолютно свідомо зроблено у такий спосіб. Відтак я тепер не лише фігурант фільму «Тринадцать друзей хунты» – знаменитого російського фільму про російську опозицію, – а ще й людина, яка запроваджує цензуру проти російськомовних людей в Україні.

- Чи навязували вам коли-небудь гостей вашого ефіру?

- Я ніколи не сперечаюся щодо гостей. Ані щодо своєї программи, ані щодо ефірів на каналах, де я не маю права голосу або маю маленьке право. І це мене дуже дисциплінує. Коли я не знаю, хто прийде, мені треба готуватися до будь-якого варіанту. Я так повожуся вже 20 років, і тут я теж сказав: «Кого хочете, того й запрошуйте».

Щоправда, було декілька моментів, коли людина була у мене минулого чи позаминулого тижня. Через те, що я поважаю канал і не хочу, щоб потім говорили: «Він вам платить, що ви його кожного тижня запрошуєте?», я просив запросити іншого гостя.

- Це стосувалося ще програми «Дуель»?

- Так-так. Цього разу теж була робоча ситуація – нічого надзвичайного.

- У цьому скандальному ефірі пан Семченко закинув вам, що ви часто не готуєтеся до програми і що таке було ще на «Радио Вести». А як можна належним чином підготуватися, якщо не знаєш, хто буде у тебе в студії?

- Я до ефіру готуюся – ось-ось буде 28 років. Думаю, що за цей час на території України можна підготуватися до будь-якого ефіру. І я точно знаю, будь-якій людині, якій нема чого дорікнути по суті, можна сказати лише одне: «Ви не готуєтесь до ефіру». Спробуй доведи протилежне!

Приміром, я можу сказати вам: «Ви не готові у запитаннях до мене». І у вас немає жодного способу відповісти мені якось логічно. Якщо вам дуже хочеться поставити людину у незручне становище, скажіть їй, що вона не підготувалася. Це так просто!

Хоча мені подзвонив вранці Сашко Мартиненко і зі сміхом сказав: «Слухай, може, в чомусь Семченко правий, що ти не готовий до ефіру?». Я кажу: «А ну скажи мені правду?» – у нас дуже дружні стосунки. Він говорить: «Розумієш, в чому питання: 2015 року цей пан, який сказав, що ненавидить українську злочинну владу, подавався на посаду голови фіскальної служби України, тобто він хотів бути частиною цієї злочинної влади». І я подумав: «Так, це можна було б передбачити». Але, знаєте, ти ніколи не проведеш ідеальне інтерв’ю. Готуйся – не готуйся, потім передивишся і скажеш собі: «Можна було б краще зробити».

- Журналіст, крім підготовки, під час інтерв’ю притягує весь свій контекст…

- Ні! Скажімо, я вам довіряю просто емоційно. Як я можу перевірити, готувалися ви чи ні, є контекст чи немає? Якщо я вам довіряю, я кажу: «Окей, молодець!». Якщо я вас не люблю, то кажу: «Ви не готувалися до ефіру чи інтерв’ю!» І все! І у вас немає жодного варіанту відповіді…

- …і жодного шансу взяти інтервю… Пане Миколо, скажіть, будь ласка, як ви почувалися в колі колег, яких не запрошують на деякі  медійні майданчики? Таких, як В’ячеслав Піховшек, Ігор Гужва, Світлана Крюкова, Євген Червоненко – останній не журналіст, але дає, наприклад,  коментарі російським каналам?

- Ви перераховуєте людей, які ставлять під сумнів, я би сказав, той варіант України, який зараз існує. Так, є на каналі такі люди. Але я люблю слово плюралізм. В цій країні дуже багато різних людей. Дуже багато ідей цих людей мені не подобаються. І я інколи їх критикую, інколи – ні.

Мені не подобається в цілому влада Російської Федерації і сліпе підкорення їй багатьох росіян. Але це не означає, що за півгодини я не вип’ю чарку з Орлушею. І не означає, що годину тому ми не розмовляли з російським музикантом Професором Лебединським. Ці люди теж, мабуть, мають російські паспорти – так що мені тепер робити? Я відстоюю плюралізм. Мені здається, що в українській журналістиці плюралізму зараз не вистачає.

- Що ви плануєте робити далі?

- Я подзвонив на деякі красиві номери і почав переговори.

- Про нове співробітництво?

- Я сподіваюся в понеділок зустрітися з паном Мураєвим. Ми з ним не так часто розмовляли – пару разів по телефону, пару разів особисто. А наразі хочу зрозуміти, що буде з моїми гонорарами, нашою співпрацею. Може, він передумає – все може бути.

А стосовно підготовки до ефіру мені дещо підказав Орлуша: «Інтерв’ю як секс: готуєшся до одного – отримуєш інше».

Від редакції "ДМ":

Поки готувався матеріал…

Якщо доля програми «Люди Вересня» на каналі  NewsOne й імовірність співпраці з її ведучим вирішиться в понеділок, то, судячи з усього, один з учасників інциденту робить конкретні кроки вже зараз.

Сьогодні вранці Микола Вересень отримав два смс-повідомлення і припускається, що вони надійшли від Олександра Семченка. У будь-якому разі журналіст назвав їх «проявом сентиментальності» і дозволив опублікувати (текст смс-повідомлень приводиться із збереженням орфографії адресанта):

«Добрый день. Считаю, нам надо пообщаться лицом к лицу»

«Понимаю, что вы были поставлены в неудобное положение по вине канала, хотел бы обсудить эту ситуацию и максимально найти точки понимания. Если мы с вами их не найдём, то никому не покажем пример подобного Надеюсь на ваше понимание и вы точно заслуживаема уважения за ваш огромный опыт в СМИ».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8917
Читайте також
07.08.2017 13:46
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
8 020
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
2426 дн. тому
Защитникам Вэрэсня стоит посмотреть, как работают телеведущие на западных телеканалах. Хотя, судя по вашим комментариям, вы – хуторские и поэтому готовы поглощать такое же низкопробное хуторское ТВ
Андрій
2426 дн. тому
Щось я не помітив у Вересня істерики.Ну води трохе плюхнув у пику, не склянку ж кинув.Реакція при відхилу у Миколи чудова +
Олександра
2426 дн. тому
Для Ольги: сама істеричка. Тобі до Вересня як до неба рачки, і таким як ти взагалі не місце в цивілізованому світі.
Ольга
2426 дн. тому
Посмотрите видео: Вэрэсень повёл себя как непрофессионал. Он - не ведущий, а обычная истеричка. Таким не место на телевидении
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду