Голова Держкомтелерадіо закликав редакції в період реформування виважено підходити до пошуку інвесторів

Голова Держкомтелерадіо закликав редакції в період реформування виважено підходити до пошуку інвесторів

13 Червня 2017
1610

Голова Держкомтелерадіо закликав редакції в період реформування виважено підходити до пошуку інвесторів

1610
Зберегти незалежність в умовах реформування, не втративши професійного підходу і журналістських стандартів – один з головних викликів для газет, які роздержавлюються.
Голова Держкомтелерадіо закликав редакції в період реформування виважено підходити до пошуку інвесторів
Голова Держкомтелерадіо закликав редакції в період реформування виважено підходити до пошуку інвесторів

Про це ішлося під час міжнародної конференції «Реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ: перші підсумки реформи», повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

«Не так легко реалізувати реформу, коли немає коштів. І треба шукати можливості, як це робити, щоб і журналісти були більш професійними, і стандарти були дотримані, навіть коли зарплати у них невисокі. Це непросто, і саме тому і Рада Європи, і Євросоюз намагаються підтримати реформу в Україні», – зазначила Коломб де Мерсей, керівниця сектору громадянського суспільства та ЗМІ Представництва Європейського союзу в Україні.

Експертка наголосила: дуже важливо, щоб зберігалися медіа, які подають різні точки зору. Також попри те, що зараз весь процес реформування пройшла лише частина редакцій – 57, вона закликала їх ділитися досвідом.

Про підтримку реформування запевнив і представник офісу Ради Європи в Україні Шаїн Аббасов. Зокрема, за його словами, передбачене онлайн-навчання та регіональні тренінги для редакторів.

На тому, що в пошуках фінансової підтримки головне не втратити свободу, наголосив і голова Національної спілки журналісті України Сергій Томіленко, відповідаючи на репліку головного редактора газети «Вісті» зі Слов’янська (Донецька область)  Олександра Кульбаки. Редактор зазначив, що в умовах відсутності фінансової підтримки газетам буде важко вижити і треба шукати варіанти залучення сторонніх інвесторів.

«Все ж таки Закон про реформування, який відстоювала в тому числі і Національна спілка журналістів України, говорить про те, що саме трудовий колектив отримує право на своє видання. Нові підприємства будуть створені не шляхом банкрутства, не тому, що через аукціон хтось сторонній прийде і купить бідних журналістів.

Отже, цей пріоритет на власність, на пільги і особливий статус даються працівникам газет не з думкою про майбутнє залучення політиків чи інших «сірих» інвесторів. Так, у газети можуть бути певні партнери, які через цивілізовані методи, наприклад, висвітлення діяльності, можуть підтримати видання. Але в редакцій повинна бути чітка незалежна позиція», – зазначив Сергій Томіленко.

Сформувати корпоративну силу для спільних рекламних та інвестиційних можливостей закликав представників редакцій та медіаорганізацій голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко.

«Нам треба вчитися, як працювати з профільним інвестором і непрофільним інвестором. У нас відбулося декілька перемовин з партнерами з Польщі, Угорщини, які цікавляться ходом реформування, показниками наших друкованих ЗМІ. Так само є звернення від деяких народних депутатів, економічних груп. Тому наступний крок – нам треба виважено і уважно працювати з інвесторами, залучати на газетний регіональний ринок рекламодавцівname="_GoBack">», – наголосив Олег Наливайко.    

Нагадаємо, раніше під час міжнародної конференції «Реформування державних і комунальних ЗМІ: перші підсумки реформи», що проходить 13 червня у Києві, йшлося, що недосконалість чинного закону про реформування та протидія з боку місцевих чиновників, яким не потрібна вільна преса – ключові перешкоди на шляху роздержавлення газет. Напрацьовані зміни до законодавства, за умови їх прийняття у Верховній Раді, покликані зняти головні ризики і проблемні моменти. Але і вони не гарантують ідеальних умов роботи для редакцій.

На фото - під час конференції

Фото: НСЖУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1610
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду