Соня Кошкіна: «Коли журналіста лише побили – вважай, що пощастило»

Соня Кошкіна: «Коли журналіста лише побили – вважай, що пощастило»

28 Жовтня 2014
9139
28 Жовтня 2014
15:19

Соня Кошкіна: «Коли журналіста лише побили – вважай, що пощастило»

9139
Шеф-редакторка LB.ua пише книгу про Майдан, не дозволяє істерик у блогах і не шкодує, що відключила на сайті коментарі
Соня Кошкіна: «Коли журналіста лише побили – вважай, що пощастило»
Соня Кошкіна: «Коли журналіста лише побили – вважай, що пощастило»

На відміну від більшості шеф-редакторів українських онлайн-видань, Соня Кошкіна встигає, окрім управлінської роботи та вичитування чужих текстів, доволі часто писати власні. Деякі з них чималі – наприклад, нещодавній розлогий аналіз кандидатів від Блоку Петра Порошенка на всіх мажоритарних округах країни. Соня каже, що працює над власними текстами переважно ввечері, адже вдень у редакції завжди є інша робота.

 

- Ми маємо доволі компактний колектив. Моїм напарником і головним редактором LB.ua є Олег Базар. Злагоджено працюємо в парі: підміняємо одне одного на час відсутності, розподіляємо функції між собою. Заступник головного редактора Вікторія Герасимчук курує розділ «Суспільство» і талановито пише на соціальні теми. Особливі її пріоритети – медицина та освіта. Дарія Бадьйор займається культурою і водночас є редактором розділу «Блоги». В неї розкішні культурні огляди, вона прекрасний кінокритик. Андрій Яницький веде «Економіку». Розділ «Спорт» – Женя Швець, який, окрім безпосередньо спорту, зараз сконцентрувався на воєнних репортажах (має до них талант)і політичних інтерв’ю.

 

Головне – ми взаємодіємо єдиним організмом. Особливо чітко це стало зрозуміло під час Майдану. Нікому в голову не приходило сказати: «це не моя тема». Робота знаходилася для кожного, незалежно від «штатного розкладу». Чергували цілодобово, часто ночували в редакції. Якщо один пішов на Майдан, інший страхував на стрічці.

 

Наша редакція розташована в центрі – між Майданом і Михайлівською – в одному з провулків, де збирались тітушки. 18 лютого пізно ввечері було зрозуміло, що от-от почнеться зачистка. Пам’ятаю, як прийшла в редакцію і сказала, щоб через п’ять хвилин тут нікого не було. Ми з Максом Левіним залишились, купили продуктів і жили в редакції декілька днів. Ті журналісти, чиї редакції розташовані далеко, приходили з Майдану до нас, щоб зарядити техніку і чаю попити. Хоч вікна будівлі виходять не на вулицю, а у двір, я забороняла вмикати світло на поверхах, щоб із вулиці тітушкам не було видно, що в приміщенні хтось є. Допоки не минула фаза загострення і не відкрилося метро, новинарі працювали з дому. Для онлайн-видання це цілком прийнятно. Важливо лише постійно всім бути в скайпі.

 

За статистикою bigmir.net, за день на LB.uaзаходить близько двохсот тисяч відвідувачів, понад дві третини з них – з України. Понад половина української аудиторії – з Києва. Але Соня наполягає, що ця статистика не зовсім коректна:

- Насправді аудиторія дуже широка: це вся територія України. Більш того, нас знають в Росії. Ми охоплюємо 19% російської аудиторії, яка читає українські електронні ЗМІ. Я вважаю, що зараз це дуже важливо й цінно, тому що ми таким чином щось доносимо й до російського суспільства.

 

Можливості коментувати матеріали на LB.uaнемає віддавна. На запитання, як редакція спілкується з читачами, Соня Кошкіна відповідає: «Прекрасно спілкуємось».

- Справа в тому, що за часів Януковича було абсолютно нормальною практикою, коли Служба безпеки України запускала коментар на кшталт «Богословську потрібно повісити на гачку», а потім викликала вас у справі за фактом організації замаху на Богословську. В той період ми вимикали коментарі декілька разів. Робили це абсолютно свідомо.

 

Був іще один фактор – коментарі перестали бути майданчиком для комунікації з читачем і стали місцем, де заробляють боти. Коли ми зрозуміли, що хвороба українських політиків – «мірятись ботами», вирішили не засмічувати свій сайт. Тим більше, коли почався Майдан, різко підвищився градус ненависті. В цьому сенсі ми маємо бути відповідальними перед читачами. IT-шники казали, звичайно, що це впливає на глибину відвідуваності. Але не страшно: показники трохи впали, а потім знову вирівнялись.

 

У фейсбуку LB.uaз 2010 року, й за цей час сторінка видання заробила майже 60 тисяч лайків. Плюс тридцять тисяч фоловерів у твітері.

- Займатися просуванням електронного видання повинні спеціально навчені люди. Вони роблять пости, стежать за поширенням інформації, реакцією людей, їхніми потребами, обговорюють, коментують. Раніше був цілий напрям, який цим займався. Але в якийсь момент, з огляду на фінансові проблеми, ми розподілили обов’язки між собою: хтось веде фейсбук, хтось твіттер, хтось вконтакті. Враховуючи те, що наші журналісти в цій сфері не спеціалісти, я вважаю, що в них виходить дуже добре - зростання аудиторії за останній період очевидне.

 

«Почерк» журналістів, що ведуть офіційні сторінки видання у соцмережах, доволі впізнаваний – наприклад, за фейсбук відповідає Вікторія Герасимчук. Однак, за словами Соні, з розрізненням редакційної та персональної позиції немає ніяких проблем:

- Якщо пишу, що захворіла і всіх ненавиджу, до LB.ua це стосунку не має. Але загалом у нас спільне розуміння добра і зла. Ми можемо не погоджуватися, але в цілому поділяємо позицію одне одного. Неможливо, щоб я чи хтось із наших написав: «Луганськ – це не Україна». У нас такого не буває. Ми вже стільки всього пройшли, стільки пережили.

 

Соня Кошкіна каже, що режим у редакції LB.ua, без сумніву, демократичний. Але деякі речі вона авторам усе ж таки не дозволяє:

- Дуже не люблю, коли пишуть «Все пропало!» Це дуже тонкі моменти, які кожен раз регулюються вручну. Універсальних правил тут бути не може. Головний критерій – не розпалювати ненависть. Наприклад, тема біженців. Газета «Сегодня» любить про таке писати: «Нехороші біженці з Донбасу поселились в санаторії Закарпаття і вивісили російський триколор». У принципі, це журналістська історія і, мабуть, потрібно про неї написати. Але в якій тональності, з якими акцентами? Вочевидь, це треба зробити так, аби додатково не нагнітати, не розпалювати ненависть в суспільстві. В будь-якому випадку градус треба знижувати. Це питання соціальної відповідальності.

 

Ми не будемо істерити, бо в нас респектабельне видання. Читачі цінують, що в нас нема фейкових новин, що ми намагаємося фільтрувати інформацію. Ми не перекручуємо заголовки і не ставимо таких, що взагалі не відповідають тексту новини. Ми намагаємося працювати за стандартом: перевірена, зважена і відповідальна інформація. Поки самі не побачимо – не напишемо.

 

З блогерами дещо інша ситуація. Нам пишуть багато авторитетних людей: депутатів (нинішніх і колишніх), активістів. У нас є редакція блогів. Людина надсилає текст, його читають і заливають на сайт. Тут є технічна сторона – пост треба пролінкувати, проілюструвати, а сам блогер цього зробити не може. Тексти ми не редагуємо, звичайно, але якщо виникає спірний момент, то редактор обговорює це з автором допису, й вони спільно приймають якесь рішення. Такі випадки бувають дуже рідко, але трапляються. Приміром, є автор блогу, який пише кваліфіковані тексти. Аж раптом щось трапилось – він починає піднімати істерику: «наша армія пропала», «наша армія бездіяльна», «люди помирають». На рівні персональної комунікації редактор пояснює людині, що не варто в такій тональності висловлюватись. Що про проблеми, звісно, потрібно говорити, але тон варто змінити. Крім того, за правилами блогів ми не дозволяємо ніякої реклами – ні явної, на прихованої. Просто не публікуємо такі тексти.

 

Проект починався навесні 2008 року з друкованого видання – газети «Левый берег», де Соня Кошкіна була редактором відділу політики. Випуск газети припинили 2011-го; про те, щоб його відновити, в редакції думають, але поки що не мають на це коштів. Зараз LB.ua, який тяжів до класичного текстового формату, планує розвиватися в бік мультимедійності:

- Ми вже давно почали робити відеовставки в тексти, фотоісторії Макса Левіна. Це зараз на фоні стрімів і всього іншого виглядає нормальним. Раніше, коли цього не було, ми приходили з мобільною камерою на суд по Тимошенко і робили пряму трансляцію з нікудишнім зображенням, з середньої якістю звуку, і вона набирала божевільні показники відвідуваності.

 

До походу політичних журналістів у депутати Соня Кошкіна не долучилась. Каже, що їй пропонували, але не схотіла, бо любить свою роботу. Крім журналістської та редакторської, зараз вона має ще одну – пише документальну книгу про Майдан, яку сподівається завершити, видати й презентувати до 20 лютого.

- Писати книгу про Майдан – це об’єктивна необхідність, потреба. За всіма останніми подіями те, що нас вражало взимку, відійшло на другий план. Цей процес можна відстежити на прикладі трьох місяців зими. Наприклад, у грудні б’ють журналістів – це величезна подія. А у лютому вже були смерті, і коли журналіста лише побили – вважай, що пощастило.

 

Почну з 21 листопада, а закінчувати буду Кримом. Ні, навіть не з 21-го, раніше. З того, як політтусовка дізналася, що ми не йдемо в Європу. Дізнались не з телевізора – Янукович розповів про це на дні народження Ігоря Суркіса у вузькому колі олігархів. Першим мені про це сказав Коломойський, потім іще декілька людей підтвердили.

 

Дуже важливо пам’ятати і розуміти, що тоді відбулося. Щоб осмислити те, що відбувається сьогодні, потрібно знати, як це усе почалося. Був етап побудови системи, яка потім завалилася. З усім цим потрібно розбиратися – це кропітка робота, яка вимагає часу, вдумливості, ретельного, точкового підходу, який неможливо поєднувати зі щоденною журналістською діяльністю. А халтурити я не хочу. Зробити книгу про Майдан, просто зібравши публікації LB.ua за той період – це халтура і неповага. Так само як і зібрати свої пости у соцмережах за півроку і видати, але це буде не книга, а макулатура.

 

Вікторія Ільченко, Мар’яна Мазурак, «Редакторський портал»

Фото Альони Савчук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вікторія Ільченко, Мар’яна Мазурак, «Редакторський портал»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9139
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду