Російська інсталяція бажань

Російська інсталяція бажань

26 Червня 2014
11656
26 Червня 2014
21:21

Російська інсталяція бажань

11656
Доки пересічний росіянин житиме "свідомістю телевізора", ТБ-реальність його турбуватиме дужче, ніж справжня
Російська інсталяція бажань
Російська інсталяція бажань

Кремль дедалі активніше утверджує термін "нова телевізійна реальність", і це вже ні для кого не таємниця. Новиною є те, що за прополіскування свого мозку середній росіянин розплачується власним здоров'ям, брудним довкіллям, погіршенням освіти та бездуховністю. Не вірите - подивіться бюджет РФ.

 

Візьмемо найбільшого державного монстра, так званий медіа-холдинг ВГТРК, до складу якого входять сумнозвісні "Россия 1", "Россия 2", "Россия 24", "РТР Планета" та ще пригорща інших. Лише державні субсидії на цей холдинг 2013-го року склали 19,980 млрд рублів (або 625 млн. дол.), і особисто глава держави Володимир Путін стежить, аби Міністерство фінансів РФ не обділило компанію бодай на копійку. Коли російські скарбники намагалися скоротити субсидії компанії на 9%, то вибухнув грандіозний скандал.

 

Далі. Приблизно 3,5 млрд руб. усім мегапропагандистам видаються для трансляції в депресивних районах, а це ще 109 млн дол. - у бюджет ВГТРК. Водночас медіа-група є комерційною структурою і заробляє кошти. Її доля зборів на рекламному ринкові складає приблизно приблизно 20% від 154 млрд. рублів - тобто 30,8 млрд. руб. або 962 млн дол. Російській владі значно цікавіше впливати на свідомість громадян напряму Що ми маємо в сухому залишку: 1696,5 млн дол., фактично 1,7 млрд дол.

 

Це йдеться лише про офіційний бюджет лише однієї медіа-групи, тоді як російські експерти стверджують, що в подібних структурах є й неофіційні доходи на рівні 20-30%, пов'язані з тіньовою діяльністю медіа, наприклад, це хабарі за появу в ефірі так званого продакт-плейсменту у вигляді певних політиків, партій чи комерційних рекламних продуктів.

 

І якщо йдеться про тіньову бухгалтерію, то як же обійтися без бонусів від політичних кураторів за ретельне виконання усіх ідеологічних нормативів. Тому реальний бюджет ВГТРК можна сміливо формулювати на рівні 2,1 млрд дол. Йдеться лише про одну групу. Тепер порахуємо всю пропагандистську індустрію.

 

Загалом лише офіційно російський федеральний бюджет виділяє на підтримку придворних медіа 0,6% річного бюджету, а це 2,7 млрд дол. Інша стаття видатків - так звана субсидія на покриття вартості поширення сигналу в малих містах з населенням менше 100 тис. - за орієнтованими підрахунками, це ще близько 380 млн дол. 2,7 млрд дол. + 0,38 млрд дол. = 3,08 млрд дол. Ще приблизно 3 млрд дол. складають рекламні збори (детальнішу цифру вичленити важко, оскільки достеменно невідома частка посередників на ринку). Маємо 6,08 млрд дол.

 

Окремий телерядок у скарбниці російської держави - це регіональні бюджети, які виділяють кошти на місцеві ЗМІ. За підрахунками медіа-лабораторії РИА Новости, це ще близько 100 млрд руб. або 3,13 млрд дол. На коло виходить 9,21 млрд. дол. Зважаючи на те, що Росія є взірцем тіньової економіки, сміливо додаємо ще 25% на тіньовий обіг, і отримуємо 11,5 млрд дол.

 

Тут не пораховані закамуфльовані державні видатки, як то фінансування державною монополією "Газпром" каналу НТВ чи паном Романом Абрамовичем "Первого канала" і т.д. Також у цифрі "11,5" немає видатків на радіо, не пораховані сотні мільйонів доларів на різні піарівські структури та піарівські проекти, слухняними ретрансляторами яких виступають російські мас-медіа.

 

Якщо вважати, що федеральний бюджет Росії - це прояв турботи російської влади про свій народ, то домінуючою формою піклування влади про свою націю є зомбування. Судіть самі, ось деякі цифри з головного казначейського документу РФ, зокрема, видатки 2013 року на: охорону здоров'я - 503,3 млрд руб. (15 млрд. дол.); культуру - 84,6 млрд руб. (2,6 млрд. дол.); охорону довкілля - 22,6 млрд. руб. (0,7 млрд. дол.); фізкультуру і спорт - 40,3 млрд. руб. (1,26 млрд. дол.); житлово-комунальну галузь - 104,4 млрд. руб. (3,25 млрд. дол.).

 

Порівняйте, так би мовити, самі. Навіть якщо відкинути із бюджету придворних ТБ-медіа комерційні заробітки, то однаково - державні видатки на викривлення свідомості громадян дуже великі. Вони співвимірні із видатками на охорону здоров'я і значно випереджають фінансування культури, спорту, охорони довкілля і ЖКХ. Це означає, що російській владі значно цікавіше впливати на свідомість громадян напряму, аніж створювати комфортні умови життя, дбати про екологію чи якісну медицину. Уявивши, скільки по Росії лікарень, поліклінік, їх стан, варто припустити необхідність збільшення видатків на медицину у 4-5 разів.

 

Але доки пересічний росіянин житиме "свідомістю телевізора", телевізійна реальність його турбуватиме значно більше, ніж справжня. Читайте також: Геракл Олексійович Порошенко? Чудовий приклад - нещодавній похорон одного з російських бойовиків, який загинув у Луганську. Він жив у замизканому багатоквартирному будинку у місті Балашов Саратовської області, під під'їздом якого розкинулася велика баюра, що тече далі вулицею. На його похороні говорили буквально наступне: "Игорь был очень добрым человеком. Его все любили. Он занимался ремонтом машин и всем помогал в этом... Игорь был очень честным человеком и не мог оставаться в стороне, когда у братского народа такая беда... Если юго-восток потерпит поражение, то "Майдан" может случиться в России, а он этого не хотел. Мы хороним народного героя. Он погиб за нас, за наших детей и внуков". Завіса.

 

Путін з Медведєвим плачуть. Їм вдалося. Вдалося ментально-генетичним шляхом сформувати націю, що готова гинути за імперські та комерційні інтереси свого вождя, а не за свої особисто. Воно мо' і правильно, бо дай людям добру медицину, освіту, забезпеч їм добре життя, хіба вони проголосують за карликового ботоксіана?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Орест Сохар, для ТСН.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11656
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду