Холдинг «Вести»: Сергій Курченко та мільйони готівки

Холдинг «Вести»: Сергій Курченко та мільйони готівки

25 Червня 2014
9058
25 Червня 2014
12:58

Холдинг «Вести»: Сергій Курченко та мільйони готівки

9058
Холдинг «Вести»: Сергій Курченко та мільйони готівки
Холдинг «Вести»: Сергій Курченко та мільйони готівки

Меідахолдінг "Вісті" виник в українському медіпросторі дивовижно швидко восени минулого року. На той момент умов для створення нового ЗМІ не було. Цьому не сприяли ані політична атмосфера в країні, ані різке падіння економіки, ані тотальний тиск на бізнес з боку контролюючих органів. 

 

Після покупки UMH Сергієм Курченком вихід на ринок ще одного холдінгу виглядав майже дивом.

 

Ще важче було в це повірити, з огляду на те, що в публічній площині за новою газетою, журналом та радіо відкрито не стояв жоден з тих, кого прийнято було відносити до Сім’ї або хоча б когось з крупних чиновників. 

 

Формально єдиним власником всього холдінгу був і є колишній головний редактор газети "Сегодня" Ігор Гужва. І це зовсім збивало з пантелику, адже пан Гужва ніколи не мав власного бізнесу – ані медійного, ані іншого – який би дозволив починати такий масштабний стартап.

 

Медіа-матрьошка Ігоря Гужви розкрилась лише після втечі Віктора Януковича.

 

ТАЄМНИЙ ДОБРОЧИНЕЦЬ

Скандал навколо медіахолдінгу "Вісті" виник наприкінці травня цього року. 22 травня банківські рахунки компанії та його директора були заблоковані, і в той же день у головному офісі холдінгу пройшов обшук. 

 

Розголос в пресі змусив коментувати ситуацію керівників Міністерства доходів та зборів. Заступник міністра Володимир Хоменко заявив, що обшук проводився в рамках розслідування незаконної конвертаційної діяльності деяких підприємств, пов’язаних з медіхолдінгом.

 

За словами Хоменка, під час обшуку в офісі було знайдено 1,5 млн. гривень готівкою. Пізніше Ігор Гужва заявив, що ці гроші належать одному з співробітників компанії і не мають стосунку до господарської діяльності холдінгу.

 

"Українській правді" вдалося зібрати майже весь пакет документів щодо цього розслідування і вибудувати схему оборудок, які викликали сумніви у правоохоронних органів. 

 

Розслідування справи щодо холдінгу "Вісті" було ініційовано головним управлінням Міндоходів у Сумській області ще 28 квітня 2014 року. Через три тижні після початку розслідування представники Міндоходів направили Державній службі фінансового моніторінгу України звернення з проханням заблокувати всі рахунки ТОВ "Вісті Мас-Медіа" та особисті банківські рахунки його директора Ігоря Гужви.

 

Причиною таких вимог стали два епізоди.

 

ПЕРШИЙ мав місце восени 2013 року. В листопаді невідоме мале приватне підприємство "Ледіс" перерахувала на рахунки медіахолдінгу "Вісті" та його директора Ігоря Гужви 96 млн 634 тис гривень. Ця компанія зареєстрована у Сумські області і заснована невідомими фізичними особами. 

 

У подальшому усі кошти від "Ледіс" були частково перераховані на рахунки самого пана Гужви і використані у фінансово-господарській діяльності холдінгу, а частково були зняті готівкою з рахунків "Вістей" довіреною особою Гужви – Євгеном Кононенком. 

 

Що цікаво, три з чотирьох поточних рахунків ТОВ "Вісті Мас-Медіа" і два з трьох особистих рахунків Ігоря Гужви на той момент були зареєстровані у російському "ВТБ Банк". Окрім того, директор холдінгу використовував для цих операцій ще один свій власний рахунок у "Укрбізнесбанку" Олександра Януковича.

 

Втім, можливо, самі по собі ці операції могли і не привернути увагу правоохоронців. Якби не одна деталь – їх походження на рахунках самої "Ледіс".

 

За даними слідства, ці 96,6 млн гривень надходили на рахунки "Ледіс" протягом восьми місяців (березень-листопад 2013 року) у вигляді зворотно-безвідсоткової фінансової допомоги від компанії "Торггазстрім ЛТД".

 

Між тим, згідно з офіційними даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України, компанія ТОВ "Торггазстрім ЛТД" є одним з засновників страхової компанії "Перлина страхування", яка входила в імперію Сергія Курченка і була активом у портфелі сумнозвісної компанії "Газ України-2009".

 

Окрім сумнівного походження цих грошей, вони не потрапили у офіційну декларацію "Ледіс", уникнувши таким чином сплати 18 млн гривень податків.

 

ДРУГИЙ ЕПІЗОД стосується особистих фінансів Ігоря Гужви. 

 

З грудня 2013 по квітень 2014 року на особистому рахунку директора медіахолдінгу в "Укрбізнесбанку" були проведено принаймні три операції, які здалися правоохоронцям сумнівними. 

 

В якості оплати за цінні папери Ігор Гужва виплатив низці компаній наступні суми (у дужках - дати перерахунку): 

 

- 45,97 млн. грн. компанії "Укргазтрейд" (12.12.2013)

- 76,57 млн. грн. компанії "Новьюенерго" (12.03.2014)

- 94,99 млн. грн. компанії "Альтера фінанс" (з 12.12.2013 по 12.03.2014)

І майже в ті самі дати на його рахунки були перераховані:

- 76,57 млн. грн. від компанії "Укргазтрейд" (13.12.2013)

- 49,97 млн. грн. від компанії "Новьюенерго" (12.12.2013)

- 59,26 млн. грн.. від компанії "Альтера фінанс" (з 12.12.2013 по 12.03.2014)

 

Окрім того, за інші операції з цінними паперами Ігор Гужа отримав ще 92,00 млн. гривень від компанії "Альтера Ессет Менеджмент".

 

І найголовніше. В той самий період з того самого рахунку Ігоря Гужви його довіреною особою готівкою (!) було знято 54,06 млн. грн. 

 

У довідці, яка була надана Держфінмоніторінгу зазначалося, що фінансові операції на рахунках Гужви та ТОВ "Вісті Мас-Медіа" мають "заплутаний або незвичний характер" та "не мають очевидного економічного сенсу та законної мети". Таким чином, вважають у Міндоходів, дані операції підпадають під визначення закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму".

 

З усіма документами, які вдалося зібрати "Українській правді", ми звернулись до самого Ігоря Гужви. Ознайомившись з нашою інформацією, пан Гужва погодився надати свій коментар.

 

- Игорь, скажите, вам знакома фирма "Ледис"?

- Мы имели с ними отношения только как получатели от них финансовой помощи на возвратной основе. С кем эта компания контактировала до того, от кого получала деньги, я не знаю.

 

Почему появилась эта компания? Мы запускали холдинг достаточно быстро, поэтому не все схемы финансирования, которые изначально планировались, были запущены вовремя. И нам нужно было быстро получить финансовые ресурсы на выгодных условиях, которые бы позволили развивать проект на старте.

 

Самой простой формой было получение финансовой помощи.

 

- То есть это был инвестор?

- Нет.

 

- А кто это был?

- Эта компания не была связана ни с кем из моих партнеров. Порекомендовали ее люди, которые занимаются организацией привлечения финансовых ресурсов на внутреннем украинском рынке и мнению которых я доверял.

 

- Правильно ли я понимаю, что вы фактически одолжили деньги у неизвестной вам компании?

- Мы эту компанию доступными нам средствами проверили. На тот момент мы не обнаружили ее связей с сомнительными фирмами. Она не фигурировала в каких-то уголовных производствах. По крайней мере нам этого обнаружить не удалось.

 

- А вы проверяли, кто ее учредители?

- Там были, если я не ошибаюсь, физлица, их фамилии ни о чем никому не говорили. Я попросил юристов, финансистов и независимых экспертов тщательно проверить и договор с "Ледисом", и саму схему финансирования, на предмет соответствия требованиям украинского законодательства.

 

Нам сказали, что если речь идет о возвратной финансовой помощи, то никаких рисков нет. Мы берем деньги, потом возвращаем. Поэтому, с кем еще эта фирма контактировала за всю свою историю, к нам никакого отношения иметь не может. И потому даже теоретически к этой схеме у контролирующих органов не должны возникать вопросы.

 

- Если верить вам, у вашей компании есть проблемы со средствами. Как в таком случае объяснить тот факт, что газета "Вести", обладая высоким качеством полиграфии и плотным наполнением, распространяется бесплатно?

- Во-первых, я не говорил, что у нашей компании есть проблемы со средствами. Наше финансовое положение сейчас стабильное, мы имеем необходимый инвестиционный ресурс для развития.

 

Во-вторых, что касается бесплатной прессы. Сейчас в мире это считается одной из наиболее эффективных моделей развития печатных СМИ. Бесплатные газеты существуют практически во всех европейских столицах. И они, в отличие от платной прессы, вполне успешны.

 

Я давно изучал этот опыт. Например, Evening Standard Александра Лебедева в Лондоне в 2012 году стала прибыльной, после того как в 2009 голу перешла на бесплатное распространение - нарастив аудиторию и получив приток рекламы. Такая же ситуация с газетой Метро в Москве.

 

В этом плане Киев как раз и отличался от других крупных европейских мегаполисов тем, что в нем с 2008 года не было полноценной бесплатной ежедневной газеты. И мы заняли свободную нишу.

 

Сейчас ситуация на рынке рекламы тяжелая в целом в стране, но рекламодатели к нам, несмотря на это идут, и со временем, когда ситуация на рынке стабилизируется и начнется рост, то мы станем прибыльным изданием.

 

- Знакома ли вам компания "Торггазстрим ЛТД", которая, как утверждают следственные органы, и перечисляла деньги на счета "Ледис"?

- Нет. О ее существовании я узнал только, когда эту информацию в конце мая озвучили налоговики. Насколько я знаю, следствие сейчас меня пытается привязать к "Торггазстриму", мол это была связанная со мной фирма. Но это ложь.

 

Хотя понятно, почему она появилась. Ведь без этого, само по себе получение финансово-возвратной помощи от фирмы "Ледис" не может считаться легализацией денежных средств. Мы взяли деньги у "Ледис" на возвратной основе. Взяли и возвращаем. Чтобы говорить об отмывании денег, надо доказать, что я имел какие-то отношения с этим "Торггазстримом", хотя никаких отношений с ним у меня на самом деле не было.

 

Другой вопрос, меня беспокоит с какой безапелляционностью налоговики говорят о том, что я якобы причастен к каким то схемам, беспокоят меня и подходы к следствию - маски-шоу, блокирование деятельности редакции, хотя мы никогда не отказывались давать любую информацию контролирующим органам, мы ни от кого не скрывались.

 

Если речь идет о том, что одна из фирм, с которой мы имели отношения, попала в разработку налоговых органов и, соответственно, возникли и к нам вопросы, то ради бога - мы готовы на любые вопросы ответить.

 

Но когда речь идет о захвате редакции, что ставит под вопрос выход издания за несколько дней до выборов, когда блокируется наша деятельность, а мне приписывают отношения с фирмами, о существовании которых я вообще не знал, то тут уже возникают вопросы - действительно ли это чисто фискальный интерес, либо интерес политический с целью давления на наш холдинг.

 

- Знакомы ли вы лично с Сергеем Курченко?

- Нет.

 

- А с Александром Клименко?

- С Александром и его братом Антоном я знаком уже лет 15. Когда я начинал бизнес в прошлом году, и он в то время был министром доходов и сборов, я консультировался с ним по ряду проблемных вопросов. Он дал совет как их решить. Этим, собственно, наши отношения и ограничивались.

 

А когда после революции его обвинили в финансировании терроризма, он мне позвонил и сказал, что готов лично прокомментировать эту ситуацию. Это был эксклюзив, поэтому я передал телефон редакции радио, они его набрали и он прокомментировал в прямом эфире.

 

- В документах, которые есть в нашем распоряжении, также говорится, что в схеме легализации средств использовались ваши счета в ВТБ Банк и Укрбизнесбанке Александра Януковича. Каким образом были использованы эти счета?

- Да, в этих банках у меня и у компаний моего холдинга были счета. И не только в этих. Но эти счета никогда не использовались для легализации средств или иной противоправной деятельности.

 

- В аналитической записке также говорится, что вы снимали крупные суммы наличными. Это правда?

- Это было уже после того как мы закончили отношения с "Ледисом", перестали получать от него финпомощь, после чего финансирование начало осуществляться через мои счета.

 

При этом все средства, которые принадлежали мне, я вкладывал в развитие медиа-холдинга. То есть эти деньги не уводились куда либо в неизвестном направлении. Это легко проверить по всем финансовым документам.

 

- Откуда появлялись деньги на ваших счетах?

- Это был мой личный доход, который я использовал для финансирования деятельности холдинга. Он образовывался от различных операций, в первую очередь - от операций с ценными бумагами.

 

- Были ли отражены эти операции с ценными бумагами в вашей декларации? 

- Все операции осуществлялись в рамках украинского законодательства и отражены в моей декларации, которую я подал в установленные законом сроки.

 

- Что это были за операции? О каких ценных бумагах идет речь?

- Это была купля-продажа инвестиционных сертификатов и акций, а также получение дивидендов.

 

- Сложно поверить у вас были ценные бумаги почти на 200 млн гривен…

- Это общий оборот по всем моим счетам за всю историю. Но, повторюсь, весь мой доход совершенно легален и отражен в декларации. С него уплачены все налоги.

 

- То есть вы и далее продолжаете утверждать, что весь это бизнес принадлежит единолично вам?

- Так это совершенно открытая информация, вы ее можете посмотреть в реестре. Я собственник. Но при этом, как ты понимаешь, я не самоубийца, чтобы входить в какие то сомнительные с точки зрения закона схемы. Поэтому изначально я строил бизнес как "белый" бизнес.

 

Мы тщательно проверяли все наши операции на предмет их соответствия законодательству. Мы платим белую зарплату, я декларирую все свои доходы. Да, у меня есть люди, которые дают заемные средства по определенным финансовым механизмам. Но опять же схемы эти совершенно легальны.

 

- Кто эти инвесторы?

- Наши договоренности с ними предусматривают конфиденциальность данной информации. Но там нет ничего необычного. Я уже более 10 лет возглавляю крупные издательские проекты в Украине и России - газета "Сегодня", "Московские новости", сейчас "Вести". Естественно, у меня есть связи в инвестиционной среде, в бизнес-кругах.

 

У меня была бизнес-идея создания мультимедийного холдина в Украине. Я ее достаточно давно предлагал различным инвесторам. В конце концов я нашел несколько групп людей, которые этим заинтересовались и они согласились мне помочь запустить стартап.

 

- Эти люди из различных стран - ЕС, Казахстан и другие.- Есть ли у кого-либо опцион или какие-либо другие документы, позволяющие кому-либо претендовать на долю в медиахолдинге?

- Нет.

 

ПІСЛЯМОВА

Приблизно восени минулого року автор цих рядків мав розмову одразу з двома відомими московськими медіаменеджерами, які з інтервалом в декілька тижнів прибули в Україну аби надати консультаційні послуги медійним активам Сергія Курченка. 

 

На той момент перспективний олігарх, якого прийнято асоціювати з т.з. Сім’єю Віктора Януковича, вже офіційно був оголошений власником "Українського меідахолдінгу" (UMH). 

 

Втім обидва російські медійники стверджували, що під час зустрічі з Сергієм Курченком мова йшла не лише про активи UMH, але й ще про два проекти – щоденну газету "Вести" та однойменну розмовну радіостанцію, очолюваних Ігорем Гужвою.

 

Це було досить дивно з огляду на те, що сам пан Гужва в усіх свої коментарях стверджував і продовжує стверджувати, що він є одноосібним власником всього медіхолдінгу "Вісті". 

 

Більше того, під час неодноразових зустрічей навіть на прямі запитання про причетність до холдінгу Сергія Курченка або кого-небудь з правлячої верхівки, Ігор Гужва завжди відповідав: "Ні, українських інвесторів в цьому проекті немає".

 

Очевидним було й те, що новий потужний медіахолдинг неможливо було створити без протекції зверху і домовленостей з державними органами влади.

 

Єдиним високопоставленим чиновником, з яким пан Гужва теоретично міг би мати прямий зв'язок – був Міністр доходів та зборів Олександр Кліменко. За інформацією "Української правди", Ігор Гужва вже більше п’ятнадцяти років був знайомий з братом колишнього міністра – Антоном Кліменком. Виявилось, що під час президентських виборів 1999 року Антон Кліменко очолював передвиборчий штаб Олександра Мороза в донецькій області, а Ігор Гужва на той момент керував випуском партійного видання для Соціалістичної партії України. 

 

Отже принаймні в Міндоходів Ігор Гужва міг поручитись у підтримці свого нового медійного дітища. Іронія долі в тому, що після втечі Януковича саме це міністерство почало розслідування діяльності холдінга "Вісті".

 

Мустафа Найєм, «Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Мустафа Найєм, «Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9058
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду