“Репортери без кордонів” звернулися до генпрокурора Михайла Потебенька з проханням захистити головного редактора івано-франківського часопису «Тижневик Галичини» Ярослава Ткачівського. "Я не хочу стати 19-м на цій дошці при НСЖУ. Тоді мен

24 Вересня 2001
2185
24 Вересня 2001
13:07

“Репортери без кордонів” звернулися до генпрокурора Михайла Потебенька з проханням захистити головного редактора івано-франківського часопису «Тижневик Галичини» Ярослава Ткачівського. "Я не хочу стати 19-м на цій дошці при НСЖУ. Тоді мен

2185
“Репортери без кордонів” звернулися до генпрокурора Михайла Потебенька з проханням захистити головного редактора івано-франківського часопису «Тижневик Галичини» Ярослава Ткачівського. "Я не хочу стати 19-м на цій дошці при НСЖУ. Тоді мен
Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» звернулася до генерального прокурора України Михайла Потебенька з проханням взяти під захист головного редактора івано-франківського часопису «Тижневик Галичини» Ярослава Ткачівського.

Як зазначається у відкритому листі генпрокурору, представництво «Репортерів без кордонів» просить на підставі закону про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, від 23 грудня 1993 року прийняти відповідні рішення щодо захисту Я.Ткачівського і взяти цю справу під особистий контроль.

За повідомленням УНІАН, 7 липня та 11 вересня цього року «Репортери без кордонів» отримали від Я.Ткачівського офіційні звернення, де він скаржиться на шантаж, залякування і погрози розправою на його адресу. На думку Я.Ткачівського, тиск на нього спричинений тим, що він оскаржує у судовому порядку дії керівництва облради Івано-Франківська, а також дії правоохоронців щодо нього. "Я не хочу стати 19-м на цій дошці при НСЖУ. Тоді мені вже захист буде не потрібний,"- пише в листі на ім'я "Репортерів без кордонів" пан Ткачівський. Я.Ткачівський повідомив про брутальне поводження місцевої міліції з його дружиною Оленою, про стеження за ним, серію обшуків у його приватному помешканні, про примусові приводи на допити.

Проти Я.Ткачівського і співробітників часопису «Тижневик Галичини» було порушено кримінальну справу, спричинену перерозподілом майна видання на користь газети облради «Галичина». Всі намагання редакції "Тижневика Галичини" оскаржити дії облради в суді дотепер не дали результатів, справи не розглянуті.

Часопис "Тижневик Галичини" був заснований 17 листопада 1993 року редакцією газети обласної ради "Галичина", інформує www.imi.com.ua. При цьому, як стверджує головний редактор "Тижневика", засновник не вкладав жодних коштів в газету, яка від початку була на власному фінансуванні. За три роки "Тижневик Галичини" стає найпопулярнішим в області періодичним виданням. Його наклад складає 30000 примірників, в тому числі 6000 передплатників. 25 травня 2000 року газета публікує на першій сторінці звернення до молоді голів облдержадміністрації й облради Михайла Вишиванка і Зіновія Митника "Перед вами дорога життя". Під зверненням перших осіб області була надрукована світлина з фотоконкурсу "Природа-2000", де була зображена старенька бабця на полі, що тягне за собою борозну. У поєднанні із заголовком звернення, світлина однозначно сприймалася як іронічний підтекст. Під світлиною було розміщено матеріал про зникнення редактора місцевої газети "Світ молоді" Михайла Капуляка. Цей номер газети, за словами адвоката "Тижневика Галичини" Михайла Милитчука, став предметом жвавого обговорення в обласній адміністрації. 29 травня 2000 року колектив газети-засновника створив робочу групу для вивчення статутної діяльності і фінансового стану газети "Тижневик Галичини" і доцільності надання їй статусу юридичної особи. 20 червня, щоб розв'язати конфліктну ситуацію, обидві редакцію уклали угоду про передачу правонаступництва у засновництві "Тижневику Галичини". Проте, суперечка не була тим вичерпана. 27 грудня 2000 року голова облради Зіновій Митник видає розпорядження №583-р, згідно з яким майно "Тижневика" передавалися у розпорядження газеті облради "Галичина". Всі намагання редакції "Тижневика Галичини" оскаржити дії облради в суді дотепер не дали результатів - з 15 справ (3 з яких - у Вищому арбітражному, 2 - в Обласному арбітражному судах, решта - в судах загальної юрисдикції) жодна не розглянута. Головний редактор Ярослав Ткачівський, якому конфлікт коштував здоров'я (після перенесеного восени 2000 року інсульту він - інвалід ІІІ групи), понад рік не отримує зарплати. На вулиці опинився колектив газети. Відкритий лист Генеральному Прокуророві України пану Потебеньку М.М.

Шановний Генеральний прокуроре!

Інститут масової інформації, українське представництво міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів", звертається до Вас з проханням взяти під захист нашого колегу Ярослава Ткачівського - головного редактора Івано-Франківського часопису "Тижневик Галичини". Пам'ятаючи про Ваші неодноразові публічні заяви про необхідність з усією серйозністю реагувати на кожний факт погроз на адресу того чи іншого журналіста, просимо Вас, на підставі Закону про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві від 23 грудня 1993 р., прийняти відповідні рішення щодо захисту Ярослава Ткачівського і взяти цю справу під особистий контроль. 7 липня та 11 вересня 2001р. "Репортери без кордонів" отримали від пана Ткачівського офіційні звернення, де він скаржиться на шантаж, залякування та погрози розправою на його адресу. На думку пана Ткачівського, тиск на нього спричинений тим, що він оскаржує в судовому порядку дії керівництва обласної ради Івано-Франківська, а також дії правоохоронців щодо нього. Ярослав Ткачівський також повідомив нас про брутальне поводження місцевої міліції з його дружиною Олександрою, про стеження за ним, серію обшуків в його приватному помешканні, про примусові приводи на допити. "Я не хочу стати 19-м на цій дошці при НСЖУ. Тоді мені вже захист буде не потрібний,"- пише в листі на ім'я "Репортерів без кордонів" пан Ткачівський. Проти Ярослава Ткачівського та інших співробітників часопису "Тижневик Галичини" було порушено кримінальну справу, спричинену перерозподілом майна "Тижневика Галичини", найтиражнішого обласного видання, на користь газети облради "Галичина". Всі намагання редакції "Тижневика Галичини" оскаржити дії облради в суді дотепер не дали результатів, справи не розглянуті. Пан Ткачівський також повідомив нас, що він 7 разів офіційно звертався до Вас особисто з проханням розібратися у справі, але не отримав на ці звернення Вашої відповіді чи відповіді Генеральної прокуратури. "Репортери без кордонів" та Інститут масової інформації закликають Вас дотриматись публічно висловлених обіцянок та гарантувати безпеку журналістові.


З повагою, Юлія Сабрі Директор Інституту масової інформації
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2185
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду