«Євробачення»: Хай буде цирк, світло і кохання

«Євробачення»: Хай буде цирк, світло і кохання

10 Травня 2014
12407
10 Травня 2014
10:26

«Євробачення»: Хай буде цирк, світло і кохання

12407
Трендом першого півфіналу конкурсу стали циркові номери. Україна та освистана Копенгагеном Росія зустрінуться у фіналі
«Євробачення»: Хай буде цирк, світло і кохання
«Євробачення»: Хай буде цирк, світло і кохання

Під час першого півфіналу «Євробачення-2014» без політики не обійшлося. Хоча й організатори розважального телешоу вкотре підкреслювали, що ця подія аполітична, проте публіка, яка зібралася у залі B&W, думала інакше. Їх не зачепили за живе артисти, які будь-яким способом хотіли сподобатися Європі. Поза увагою залишилися естонка, яка під час співу примудрялася виконувати неймовірні акробатичні трюки, албанка, яка виступала в образі феї на п'єдесталі, жінка-воїн у сукні-обладунках із Молдови, яка рвала на собі накладне волосся, та португальці, які влаштували запальні бразильські танці з грою на величезних барабанах і карнавалом на моніторах.

Вміння не почути «Фу»

Фанів «Євробачення» цікавила політика, а точніше, чи пройдуть у фінал 17-річні сестри-близнючки з Росії Анастасія та Марія Толмачови з піснею Shine Філіпа Кіркорова. У дівчат був чи не найскладніший технічно номер у цьому році. На початку номера волосся близнючок сплетене в одну косу, яка потім розривається. Потім сестри катаються на гойдалках. Номер закінчується лазерним шоу, а на гойдалках з'являється сонце.

 

Під час онлайн-трансляцій на російських порталах Толмачовим давали один шанс із десяти, щоб пройти у фінал. Ні в кого з росіян не було ілюзій щодо того, як у цілому Європа налаштована по відношенню до їхньої країни. Всі без винятку любителі Путіна були переконані, що на Толмачових чекає суворе випробування. Але й мали надію, що наймолодших учасниць телешоу не залишать поза бортом. Адже якщо близнючки не потраплять у фінал, це означатиме втрату велетенської телеаудиторії.

 

Коли трійка ведучих оголошували 10 фіналістів, яких вибрали з 16 виконавців, глядачі зустрічали гучними оплесками та скандуванням назв країн: Чорногорія, Угорщина, Вірменія, Азербайджан, Сан-Марино, Україна, Швеція, Нідерланди, Ісландія... доки не дійшла черга до Росії. Почувши, що наступним фіналістом конкурсу стає Росія, глядачі у залі, яких було понад 11 тисяч, зашуміли, засвистіли і закричали «Фу». При тому представники Росії вдали, що нічого не чули, і на прес-конференції відразу після закінчення першого півфіналу дівчата мило усміхалися на камери і розказували, що задоволені виступом і результатом.

 

Що ж до головної суперниці Росії - українки Марії Яремчук - у Копенгагені її зустріли як найжаданішу гостю. І якою б банальною не була її англомовна пісенька про солодке кохання Tick-Tock, виступ Марії на тлі гігантського годинника з танцюристом всередині, що бігав як білка в колесі, сприймався на ура. Українських виконавців на «Євробаченні» не раз звинувачували у прихованих антиросійських закликах. Згадаймо хоча б Вєрку Сердючку з її Dancing Lasha Tumbai, в тексті якої почулося «Раша гудбай». Так само у пісні Яремчук примудрилися побачити політичний підтекст. Британський учений Пол Джордан, палкий прихильник «Євробачення», зауважив, що «пісня від України майже іронічно називається «Тік-Ток». Враховуючи, що зараз відбувається в Україні, це як цокання годинникової бомби».

 

Може, для Європи тендітно-вродлива Марія Яремчук здалася великою патріоткою, якій болить доля України, та на Батьківщині до співачки ставляться критично. Українці пам'ятають, як вона назвала знайомство з Ахметовим подарунком долі і підтримала політику Азарова. У свою чергу співачка Анастасія Приходько, яка раніше представляла на конкурсі Росію, у «Фейсбуці» назвала Марію Яремчук зрадницею. «Сьогодні Україна може отримати дуже високий бал і посісти хороше місце, але дуже шкода, що це отримає людина, яка свого часу підтримала Азарова і зрадила народ України! Це я про М. Яремчук! - заявила Приходько і додала: - Це несправедливо, що вона триматиме прапор України! Нехай у Донецьк їде на референдум співати! Я знаю, що від неї нічого не залежить, просто зараз усі дуже люблять нашу країну!». Пісню Марії розкритикували і музичні продюсери. Юрій Фальоса взагалі заявив, що Tick-Tock настільки нецікава, слабка і не запам'ятовується, що співачка за інших умов навряд чи ввійшла б у десятку.

І все-таки вони співають

До циркових трюків, акробатів, фігуристки і 3D екранів вдалися майже всі фіналісти першого півфіналу. Навіть вірменин Aram МP3 і шведка Санна Нільсен, єдині, які зробили ставки на вокал, під час виступів використовували монітори зi сніжною бурею і промені білого світла з ліхтариками мобільних телефонів глядачів у залі.

 

На те й «Євробачення» проводиться у форматі телешоу, щоб була вражаюча картинка, а голос - уже як Бог дасть. Тому звинувачувати артистів у надмірній театральності прирівнюється до простого нерозуміння суті конкурсу. Тож найяскравішими стали виступи ісландського гурту Pollapnоnk (перекладається як «Хлопчаки, які грають панк») і дуету з Нідерландів The Common Linnets. Перші розвеселили костюмами майже всіх кольорів веселки. Чоловіки перетворили сцену на гру кольору, світла, кубиків і ромбів. Кажуть, що у панк-гурту на підспівці був депутат ісландського парламенту. Кантрі-співаки Ільзе ДеЛанжа та Уйєлон вирішили об'єднатися для конкурсу в чорно-білий дует. І не прогадали. Їхня пісня індивідуальним стилем припала багатьом до вподоби. Та найбільше «Євробаченню» у цьому році радіє представниця Сан-Марино Валентина Монетта. Вона вже втретє бере участь у конкурсі. В 2011 і 2012 роках співачка обмежилася півфіналом. Тепер доля їй усміхнулася.

 

Побачимо, чи вдасться Валентині з Сан-Марино велетенською мушлею вразити Європу у фіналі 10 травня. Адже на неї чекають гідні суперники, бодай такі як 25-річний гламурний бородатий трансвестит у розкішному облягаючому платті Кончіта Вюрст.

 

НА ЗАМІТКУ

Переможця визначатимуть професійне журі та СМС-голосування телеглядачів. До складу журі від України увійшли: Олександр Злотник (голова журі) - композитор, народний артист України; Олена Яловик - співачка; Костянтин Мішуков - музичний продюсер; Катерина Комар - співачка, композитор, продюсер; Алла Попова - співачка, народна артистка України. Одне повідомлення телеглядачам коштуватиме 3,90 грн. Голосувати за свою країну заборонено.

 

Ольга Жук, «Україна молода»

Фото - http://umoloda.kiev.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12407
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду