Чи можна назвати відключення російського ТБ в Україні цензурою?

Чи можна назвати відключення російського ТБ в Україні цензурою?

24 Березня 2014
12758
24 Березня 2014
18:05

Чи можна назвати відключення російського ТБ в Україні цензурою?

12758
Свобода слова не передбачає брехні і маніпуляції, тим більше якщо це стає причиною сутичок між населенням. А забороняти брехати – це не цензура, це здоровий глузд
Чи можна назвати відключення російського ТБ в Україні цензурою?
Чи можна назвати відключення російського ТБ в Україні цензурою?

Працюючи в журналістській правозахисній організації часто доводиться стикатися з фактами цензури.

 

Збираємо дані про випадки цензури, спілкуємось з журналістами, які стали її жертвами і вирішили не мовчати, відслідковуємо це явище через моніторинг ЗМІ. Тому що таке цензура, знаю не з Вікіпедії.

 

Коли почали говорити про можливе відключення російських телеканалів на території України, деякі західні політики сприйняли це як цензуру. Якщо не вникати в суть, то спершу справді може здатися, що це буде натиском на свободу слова.

 

Але є одне але. АЄОА.

 

Свобода слова не передбачає брехні і маніпуляції, тим більше якщо це стає причиною сутичок між населенням. А забороняти брехати - це не цензура, це здоровий глузд.

 

Можна довго сперечатись про доцільність і ефективність такого кроку. На цю тему вже багато висловлювались, і обидві сторони - за чи проти відключення - мають вагомі аргументи.

 

Але цензурою чи тиском на ЗМІ такі дії вважати не можна. Їх просто потрібно перевести в правове поле, а не відключати канали "по бєспрєдєлу", як це зробили в Криму з українськими медіа.

 

Звичайно, вимога Нацради до провайдерів просто відімкнути телеканали фактично не має легальних механізмів для реалізації. Тому й виконали її не всі, зокрема на Донбасі лише один провайдер, на Луганщині і в Криму - жоден.

 

Але цій вимозі можна надати законних підстав, зокрема, обмеження свободи слова в певних випадках передбачає і Конституція України, і міжнародні документи.

 

"Служба безпеки України, виявивши випадки пропаганди та розпалювання ворожнечі в російських медіа, може подати в суд. І вже за рішенням суду провайдерів зобов'яжуть відключати певні ЗМІ", - вважає юрист Інституту масової інформації Роман Головенко.

 

Так, у Європейській конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, яку Україна ратифікувала у 1997 році, а Росія - у 1998, йдеться, що свобода вираження поглядів може бути обмежена, якщо такі обмеження чи санкції "встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадської безпеки, для запобігання заворушенням чи злочинам..." - з стаття 10, п. 2.

 

Таке право дає і Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, прийнятий 1966 року, що набув чинності в Україні і Росії 1976 року.

 

Документ передбачає обмеження вільного вираження поглядів, якщо це встановлено законом і є необхідним, зокрема, "для охорони державної безпеки, громадського порядку, здоров'я чи моральності населення" - стаття 19, п. 3.

 

Та ж Конституція України також передбачає обмеження вільного вираження думок "в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності..." - стаття 34.

 

Адже саме пряме грубе посягання на територіальну цілісність країни ми бачимо в Криму. А російські медіа його жваво виправдовують, використовуючи брехню та засоби маніпуляції.

 

Населення і України, і Росії страшать видуманими російськими спецслужбами "бойовиками Майдану", "бандерівцями", "неонацистами" та "фашистами", які нібито їдуть на схід змушувати російськомовних говорити українською, катують росіян, палять православні храми і синагоги.

 

Сіяння такої ворожнечі і стає причиною кривавих конфліктів, зокрема, на сході України.

 

Російські ЗМІ підміняють картинки, підтверджуючи свої слова про нібито хаос у Криму - відео з бойових дій на Грушевського в Києві.

 

Вони нахабно брешуть, що українці масово тікають до Росії і просять там притулку; постійно повідомляють про нібито переслідування російськомовних в Україні; брешуть про зречення присяги українськими солдатами у Криму.

 

Масово тиражувалась страшилка, що керівник "Правого сектору" Дмитро Ярош закликав чеченських терористів воювати проти росіян, хоча насправді це повідомлення було розміщено на зламаній сторінці організації в російській соціальній мережі "Вконтакте" і майже одразу спростоване самим Ярошем.

 

Щиро дивуюсь, чому Кисельов досі не з'їздив у Львівське метро і не показав, як там варять борщ з російських немовлят.

 

Інформаційно "просунуті" українці та росіяни вже давно насміхаються над сюжетами "Первого каналу", роблять демотиватори з його ведучим Дмитром Кисельовим.

 

І це було би весело, якби не було так сумно. Адже немала частина українців цій дезінфоормації довіряє. За результатами опитування Фонду "Демократичні ініціативи", 35-40% мешканців півдня і сходу України дізнаються новини саме з російського телебачення.

 

Ця цифра показує, наскільки загрозливою насправді є російська пропаганда.

 

Про те, що новини більшості російських ЗМІ про Україну просякнуті брехнею і навмисними маніпуляціями вже неодноразово наголошували як українські, так і російські медіаексперти.

 

Наприклад, Громадська колегія Росії зі скарг на пресу визнала Дмитра Кисельова дезінформатором. Такі висновки російські експерти зробили, проаналізувавши лише один випуск програми "Вести" ще на початку протестів в Україні - 8 грудня 2013 року.

 

Вони назвали цей випуск "дезінформацією, адресованою російському телеглядачеві".

 

Водночас рівень брехні і маніпуляції постійно наростає. А нова українська влада очікувано виявилась неготовою до такої масштабної інформаційної війни.

 

Зараз цю брехню намагається відстежувати та спростовувати команда з Могилянської школи журналістики, які заснували ресурс "StopFake".

 

Вражаючі результати аналізу випусків новин російських телеканалів можна прочитати на "Детектор медіа".

 

Кілька днів тому схожий моніторинг розпочали робити і російські експерти, публікуючи його в соцмережах "Антипропаганда - анализ выпусков новостей". За аналізом останніх деякі випуски новин містять до 90% маніпуляції.

 

Те, що російська брехня, на жаль, реально впливає на людей, доводять результати незалежних опитувань.

 

Зокрема, дані російської недержавної дослідницької організацією Левада-Центр показують, що відносна більшість мешканців Росії переконані, що "росіянам в Україні реально загрожують націоналісти і бандити і тільки російські війська можуть захистити їх від загрози насильства".

 

Це при тому, що ні українські, ні російські журналісти за весь цей час так і не змогли знайти і довести хоча б один випадок нападу так званих "націоналістів" на росіян, тим паче у Криму.

 

Самі дослідники відзначають, що аргументи тих, хто визнає законність вторгнення в Крим, повністю відповідають викладеним телеканалами: "Перший з них: "Крим і східні регіони - це по суті російські території і Росія вправі застосувати військову силу для захисту їх населення" - 35%.

 

Другий - "українська держава зазнала краху, є загроза життю та безпеці населення України, наведення там порядку вимагає надзвичайних засобів" 17%", - йдеться у повідомленні Левада-Центру.

 

Російську пропаганду про події в Криму і Україні загалом дослідники назвали безпрецедентною за весь пострадянський час.

 

Водночас на російські ЗМІ, які дозволяють собі об'єктивно висвітлювати події, чиниться тиск.

 

За останні дні про цензуру, зокрема, й через висвітлення подій в Україні, заявляли видання Lenta.ru, телеканал Дождь, радіо Эхо Москвы та інші ЗМІ - Грани.ру, Каспаров.Ру, "Ежедневний журнал", видання "Русская планета".

 

Російського глядача намагаються позбавити можливості побачити інший погляд на події в Україні. Але якби лише російського.

 

Ірина Чулівська, Інститут масової інформації, для «Української правди»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Чулівська, Інститут масової інформації, для «Української правди»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12758
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
123
3707 дн. тому
"Інформаційно "просунуті" українці та росіяни вже давно насміхаються над сюжетами "Первого каналу", роблять демотиватори з його ведучим Дмитром Кисельовим." Не "Первого каналу", а каналу "Россия-1"
Киев
3709 дн. тому
Нагло и цинично врет украинское ТВ. Все без исключения. Журналистика некачественная, убогая, агрессивная и в принципе малограмотная. Нет ни одного хотя бы умеренного канала. Вы посмотрите на уровень интеллекта и образования ЛЮБОГО журналиста "Вестей" России в стендапе. У нас таких нет даже среди политиков средней руки. Позор УКРОжурналистике - проституирующей девке, продажной и продавшей родину, веру, правду, профессию. Книг не читают, но как поучают! Пример ваших двойных стандартов - избиение Пантелеймонова и молчание стоп-цензуры. То ж не свой! Так же и с Россией. Где контраргументы? А вы перевербуйте на свою сторону не выключением каналов, а ПРАВДОЙ! То то же...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду