Шеф-редактор «Ежедневного журнала» Олександр Гольц: «На Путіна немає ніякого впливу»

Шеф-редактор «Ежедневного журнала» Олександр Гольц: «На Путіна немає ніякого впливу»

15 Березня 2014
17665
15 Березня 2014
20:55

Шеф-редактор «Ежедневного журнала» Олександр Гольц: «На Путіна немає ніякого впливу»

17665
Олександр Гольц – про закриття «Ежедневного журнала», небажання росіян шукати альтернативну інформацію й Крим
Шеф-редактор «Ежедневного журнала» Олександр Гольц: «На Путіна немає ніякого впливу»
Шеф-редактор «Ежедневного журнала» Олександр Гольц: «На Путіна немає ніякого впливу»

«Тим, хто ще бачить сайт «Ежедневного журнала». 13 березня на вимогу Генеральної прокуратури РФ до єдиного реєстру забороненої інформації внесено «Ежедневный журнал», - цей напис з'явився вчора на одному з популярних порталів російського сегменту інтернету. У Росії «ЕЖ», який об'єднав довкола себе відомих філософів, експертів, політологів і журналістів, уже не працює. В Україні на сайт можна зайти поки що без проблем.

 

Разом з цим ресурсом російська цензура «зарубала» й інші опозиційні сайти: «Грани.ру» і «Каспаров.ру». Інтернетом ходять чутки, що на черзі й радіостанція «Эхо Москвы». Під опалу кремлівських цензорів потрапив і блог російського опозиційного діяча Олексія Навального.

 

Роскомнадзор стверджує, що «зазначені сайти містять заклики до протиправної діяльності й участі в масових заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку». У той же час, як сказано у зверненні «ЕЖ», жодних конкретних претензій до редакції не пред'явлено. Утім це закриття можна розцінювати як послідовну політику з вичищення неугодних режиму Путіна ЗМІ. Усі згадані вище ресурси давали альтернативну точку зору на події в Україні й Криму, на відміну від прокремлівських ЗМІ та заяв російського МЗС, який теж перетворився на розсадника  пропаганди.

 

Раніше, цього тижня, з посади головреду «Лента.ру» була звільнена Галина Тимченко (див. матеріал «Вам, здається, більше нічого читати», «День» за 14 березня 2014 р.).

 

Сьогодні головний редактор порталу «Сноб» Микола Усков повідомив, що його сайт переходить у частково закритий режим. «Ви всі знаєте про ситуацію в засобах масової інформації, тому не витрачатиму ваш час на загальні місця. Щоб зберегти «Сноб» як засіб масової інформації, ми вимушені зробити публікації у ваших блогах доступними лише для членів клубу. Це рішення вимушене, але, погодьтеся, виправдане», - написав Усков.

 

Може, цей крок і виправданий, але ситуація залишається дуже безрадісною. Ми зв'язалися телефоном з шеф-редактором «Ежедневного журнала» Олександром ГОЛЬЦЕМ і розпитали про закриття опозиційних ЗМІ та висвітлення російськими медіа ситуації в Україні:

 

- Схоже, що керівництво країни вирішило остаточно зачистити весь інформаційний простір у Росії, позбавитися тих небагатьох ЗМІ, які дозволяли собі висловлювати точку зору, що не збігається в поглядами уряду. Бозна, що буде далі з редакцією. По собі передбачати не хочеться... Роби, що маєш, і будь, що буде.

 

Чи пов'язуєте ви цю заборону з ситуацією в Україні?

- Усі три сайти, що заблоковані, висловлювали іншу точку зору на події в Україні й Криму, ніж це робить офіційна державна пропаганда.

 

- Як ваша аудиторія відреагувала на закриття «ЕЖ»?

- Люди намагаються знайти спосіб усе-таки дивитися наші сайти.

 

Чи подаватимете апеляцію?

- Теоретично, так. Але поки що нам не вдається навіть з'ясувати, в чому полягають претензії.

 

Як би ви в цілому оцінили роботу російських ЗМІ  щодо висвітлення українських подій, і зокрема кримського конфлікту?

- Якщо говорити про російське телебачення, то воно перестало бути засобом масової інформації. Воно стало засобом пропаганди.

 

- Тоді чому більшість росіян вірять тому, що подається їм офіційними ЗМІ й не намагаються критично переосмислити цю інформацію?

- Тому що у більшості відсутнє альтернативне джерело інформації. Це прикрий факт, але вони й не відчувають необхідності шукати ці альтернативні джерела. Будучи одночасно і об'єктом, і суб'єктом цієї пропаганди, росіяни повністю вірять у те, що говориться.

 

Що взагалі зараз відбувається з Росією? До чого рухається Путін і Росія?

- Хороше запитання. Я думаю, що чинна політична система, умовно назвемо її «м'яким авторитаризмом», нестримно розвивається або деградує (як кому подобається) в бік «жорсткого авторитаризму».

 

Деякі експерти стверджують, що останні дії Кремля - «агонія режиму», а як ви вважаєте?

- Це дуже оптимістичний погляд. На жаль, це може й триватиме досить довго. У цього режиму є великий запас міцності. Не треба себе обманювати.

 

- А Захід як зможе вплинути на цей «запас міцності» й Кремль?

- У Заходу вельми обмежений інструмент дії, й нинішня влада зможе прожити, ігноруючи всі спроби впливати на неї. У нинішній ситуації, короткостроковій перспективі, на Путіна немає ніякого впливу. Аналітики, зокрема й ваш покірний слуга, неправильно аналізували дії Володимира Путіна. Усі аналізи грунтувалися на тому, що Росія настільки вбудована в світову спільноту: економічно, політично, що вже ця «вбудованість» перешкодить російській владі приймати відверто авантюристські кроки. Як з'ясувалося, це не так. Російська влада послідовно робить ці кроки, ігноруючи всі наслідки. Де вона зупиниться? На мій погляд, сьогодні це не питання до політичних аналітиків - це питання до психологів.

 

Яким ви бачите розвиток ситуації в Криму після референдуму 16 березня?

- Очевидно, що цей маріонетковий уряд і парламент звернуться до Росії з проханням про прискорений прийом. Думаю, що протягом короткого часу, Крим увійде до складу Росії.

 

Ігор Самокиш, «День»

Фото -  http://www.day.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Самокиш, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17665
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду