Почути Крим

Почути Крим

8 Березня 2014
12498
8 Березня 2014
09:29

Почути Крим

12498
Чому «штормить» інформаційний простір півострову?
Почути Крим
Почути Крим

Другий тиждень Крим залишається епіцентром уваги журналістів з усього світу, адже там російські солдати (щоправда, про це, судячи з прес-конференції, не знає Володимир Путін) проводжують блокувати роботу українських військових частин та адміністративних будівель. У таких складних умовах особливо важливу роль виконують журналісти, які не лише об'єктивно повідомляють про розвиток подій та слугують комунікаційним містком між жителями південно-східних регіонів і решти країни. Вони ще, як зауважив екс-прем'єр-міністр Євген Марчук, «фіксують всі порушення з боку російських військ для майбутніх судів». І це не менш важливо. Мабуть, тому працювати співробітникам ЗМІ на півострові особливо складно. Їх переслідують, погрожують, перешкоджають виконанню професійних обов'язків та навіть... беруть у полон. Так, знімальну групу міжнародного арабського інформаційного телеканала Al Jazeera 4 березня заблокували у військовій частині в Євпаторії, а колег з «1+1» - один день протримали в полоні. Взагалі з моменту загострення конфлікту в Криму експерти Інституту масової інформації зафіксували понад 20 випадків перешкоджання журналістській діяльності.

 

Із журналістами найбільшої в регіоні приватної ТРК «Чорноморської» взагалі розправилися безпринципно: 3 березня канал відключили від аналогового ефіру, а вже наступного дня в телестудії зникло світло. Крім того, Рада міністрів Криму пригрозила відключити низку українських телеканалів через їхнє «однобоке» висвітлення ситуації в республіці.

 

ТАК ЗВАНІ «НАРОДНІ ДРУЖИНИ», ЩО ДОПОМАГАЮТЬ РОСІЙСЬКИМ СОЛДАТАМ БЛОКУВАТИ УКРАЇНСЬКІ ВІЙСЬКОВІ ЧАСТИНИ, НЕ ОХОЧЕ ЙДУТЬ НА ДІАЛОГ З ПРЕСОЮ ТА ВИМАГАЮТЬ «ОБ'ЄКТИВНОГО» ВИСВІТЛЕННЯ КОНФЛІКТУ / ФОТО МИКОЛИ СЕМЕНИ

 

Співробітників українських та західних медіа на блокпостах не пускають на Кримський півострів, а тих, кому вдалося прорватися, - до приміщення Верховної ради Криму та Ради міністрів. «Зелене світло» - тільки для російських медійників. Чому б це?

 

«Нова влада Криму справді готова піти на те, щоб вимкнути центральні канали. Технічно це зробити не складно. Наш канал став першою ластівкою розправи над об'єктивним ТБ. Журналістів не вистачає в Криму, їм складно працювати, їх не допускають до жодних захоплених чи блокованих об'єктів, - зауважила у коментарі «Дню» головний редактор ТРК «Чорноморська» Олександра КВІТКО. - В особливо напружені моменти, зокрема напередодні чергової провокації, російські військові беруть медійників у блок-кільце і тримають певну кількість хвилин, доки не заспокоїться ситуація. Через це жоден із каналів не може відзняти факти порушення законодавства. А «до тіла» так званого прем'єр-міністра Аксьонова допускають тільки в нещодавно створеному прес-центрі на базі ДТРК «Крим». Якщо керівництво Криму туди прийшло - є можливість поставити запитання, якщо ні - то немає. Від представників місцевої влади отримати підтвердження чи спростування будь-якої інформації дуже важко. Кваліфікованих експертів, як могли б прокоментувати суть конфлікту, бракує. Відтак, ми можемо казати тільки про те, що побачили на власні очі».

 

За словами Олександри Квітко, зарадити ситуації з балансом в інформуванні про Крим могло б національне ТБ, але більшість каналів не розуміють повною мірою специфіку аудиторії Криму та в гонитві за оперативністю часто ретранслюють дезінформацію.

 

«Чимало національних каналів показують проблему ззовні, і практично ніхто - з середини, - продовжує пані Квітко. - Колеги дають в ефір відео, яке потрапило від неперевірених джерел. А це - засіб маніпуляції. Також дуже багато штучної дезінформації потрапляє в ефіри. Десятки виїздів наших журналістів на анонсовані події, зокрема штурми військових частин чи акції протестів - не відбуваються. Доки ми перевіряємо та спростовуємо інформацію, брехню вже повідомили всі центральні медіа. Деякі київські колеги, м'яко кажучи, не зовсім розуміють, що тут насправді відбувається. Журналістам треба зрозуміти, що в Криму люди десятиліттями перебували під російською пропагандою. Тому вони сьогодні не готові сприймати медіа, які прямо стверджують, що російські солдати - окупанти. Це справді так, але треба м'якше про це казати... Люди свято вірять, що солдати - це захисники. Розплющувати очі треба, змінивши стиль телевізійної риторики, тональність дискусії, прибравши агресію».

 

«Чи не найважче працювати, коли висвітлюємо мітинги проросійських організацій. Там буває дуже багато неадекватних людей, вони кидаються на журналістів, операторів, б'ють камери та вимагають показувати правду. Частина з них - провокатори. Мета - зірвати зйомку, залякати, вимагати зручної для них «правди», - зауважує журналіст кримськотатарського каналу АТР Шевкет НАМАТУЛЛАЕВ. - Сьогодні журналістам, які працюють в Криму, потрібно максимально фіксувати те, як російські солдати поводяться у нас на Батьківщині. Скажу м'яко - не дуже красиво. Мені особисто кілька разів жорстко пояснили, що солдатів знімати заборонено. Люди у Криму, як на мене, певною мірою зомбовані. І за командою лідера готові навіть на безумство. Тому важливий інформаційний баланс та аргументованість на ТБ. На півострові медіа-ресурсів насправді досить багато - кожен мешканець отримує інформацію звідти, звідки вважає за потрібне. Але чи можна вірити новинам про Крим - інше питання».

 

Вадим Лубчак, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вадим Лубчак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12498
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду