Майдан змусив поляків інакше подивитися на українців – соціолог з Варшави

Майдан змусив поляків інакше подивитися на українців – соціолог з Варшави

25 Лютого 2014
13364
25 Лютого 2014
13:55

Майдан змусив поляків інакше подивитися на українців – соціолог з Варшави

13364
Майдан змусив поляків інакше подивитися на українців – соціолог з Варшави
Майдан змусив поляків інакше подивитися на українців – соціолог з Варшави
Уся Польща піднята на ноги. Усі головні канали, радіостанції, сайти наживо транслюють Київ. Усі ключові політики, діячі, інтелектуали наживо коментують те, що відбувається. Вважається, що Захід і Росія домовилися щодо майбутнього місця України, але український народ повстав і поламав цю домовленість. З поваги до цього відчайдушного й ідеалістичнішого народу Польща закликає світ втрутитися і врятувати Україну», - написав на своїй сторінці у Facebook український письменник Андрій Любка. А про те, чи думка письменника збігається з оцінкою соціолога, ми говорили з викладачем приватного варшавського Коледжу Сівітас та співробітницею Інституту філософії та соціології Польської академії наук Наталею Рябінською.

 

- Неподалік польського кордону в містечку Рава-Руська місцева влада поставила біг-борд, на якому польською мовою написано: «Дякуємо. Той є нашим братом, хто не полишив нас у боротьбі за майбутнє». Цим місцева громада вирішила віддячити полякам за їхню підтримку. Чи у Польщі знають про цей жест? Чи знають про ті відчуття, які мають українці щодо поляків зараз?

 

- Я не знаю, в якій мірі поляки вже знають про те, з якою вдячністю українці ставляться до них, помалу така інформація з'являється в мас-медіях. А з іншого, боку, поляки, не очікуючи такої вдячності, щораз більше роблять для Мадану. Безкінечні є збірки речей для Майдану. Сюди приїхали поранені. була проблема, що люди хотіли приходити до лікарні, хотіли допомогти. Натомість з відомих причин не оголошувалося, де вони перебувають, щоб українські служби туди не потрапили. Але було велике бажання, багато людей хотіло долучитися до того, щоб їм допомогти.

 

- Поляки відразу відгукнулися на події в Україні. Вони підсвічували будинки в жовто-синіх кольорах, вивішували відеоролики з українськими піснями, прикрашали міста українськими прапорами. Чому, на Вашу думку, ці події викликали таку широку громадську реакцію?

 

- Поляки відреагували на події в Україні, тому що у них цілий час є паралелі з 1989 роком. Щоправда, зараз з'явилося більше паралелей із 1981 роком. Поляки мають досвід виорювання своєї незалежності. І думаю, саме це стало причиною такої підтримки Майдану.

 

- Наскільки широко польські медіа висвітлюють події на Майдані, і якими є думки, які там висловлюються?

 

- Достатньо широко, хоча менше, ніж під час подій Помаранчевої революції. Якщо говорити про мейнстрім медіа, то це - передусім, підтримка Майдану, питання про те, що ми ще можемо зробити.

 

Є маргінальні медіа, передусім, Kresy.pl, де є голоси такі, що на Майдані є символіка УПА і дратівливий для поляків червоно-чорний прапор. І у зв'язку з цим думки про те, що нам нема чого цим людям допомагати, бо вони хочуть лише різати поляків. Але це є маргінальні голоси. З ними є публічна дискусія, і вона з'являється в мас-медіа.

 

- Після Волинської дискусії, яка була дуже широко представлена в польських медіях, чи для Вас було здивуванням дізнатися про те, що поляки готові відкласти історичні суперечки і підтримати українців у їхній боротьбі за майбутнє?

 

- Я не можу сказати, що реакція поляків була з цілого серця і моментальною. Їм треба було себе розхитати. Насправді, ця дискусія щодо Волині завдала багато шкоди. Але коли цю тему порушують в публічному просторі, їм відповідають, що зараз не час займатися історією, і що надійдуть мирні часи, тоді цим будуть займатися фахівці. А зараз у сусідів є біда, і їх можна тільки підтримати.

 

- Як ставляться до сусідів поляки? Як в Росії, зі зверхністю «старшого брата», чи як до рівних собі людей, які потрапили в біду?

 

- Такого стосунку, як у росіян, нема. Хоча я була на дискусії про «націоналізм» на Майдані, про російську пропаганду, про те, яким чином поляки реагують на Майдан, включно з тими маргінальними голосами. Там одна з учасниць цієї дебати, професор Ольга Гнатюк говорила, що їй болить, коли у поляків з'являється зверхність, в тому сенсі, що «ми, поляки, вже є в Європі, то нащо до цієї Європи ще приєднувати Україну, яка принесе стільки клопотів». Вона говорить, що ці настрої, які інколи з'являються в Польщі, їй болять. Вона говорить: «Уявімо тепер, що ми, поляки, в 1981 році почули щось таке від німців, що їм тепло і затишно у Європі, а тут ще поляки зі своїми бідами». Звісно, є таке, що люди вже забули свої біди перехідного періоду, і уже користуються тим, що вони завоювали і зробили. Те, що українці цього не зробили, розглядається, як певна слабкість. Але мудра позиція суспільної думки полягає в тому, що не треба забувати, в якій біді ми були ще якийсь час тому, і нам простягнули руку.

 

- Наскільки ці лідери суспільної думки ведуть за собою політиків, чи політики все одно, незалежно від них, ішли би цим напрямком. Чи цей Майдан додав політикам імпульсу продовжувати свою роботу і боротьбу?

 

- Київський Майдан - це явище, яке вразило поляків. Воно показало, що український народ заслуговує на безумовну пошану. За моїми спостереженнями, політики і лідери громадської думки далеко не так віддалені одне від одного, як у нас в Україні. Це дійсно організм, який між собою спілкується, політики уважно прислуховуються до того, що відбувається в суспільстві. Крім того, коли ситуація зробилася достатньо серйозною, і Європа потеплішала, то польські політики достатньо активно включилися в підтримку Майдану.

 

- Європейські політики, крім польських, досить скептично ставилися до України, і особливо до українців. Вони говорили, що цей європейський проект є проектом вузького коли української еліти, навіть не всієї еліти. Наскільки поява Майдану змінила ставлення поляків до українців, не до політиків, не до письменників, а саме до простих українців?

 

- Насправді Київський Майдан - це явище, яке вразило поляків. Воно показало, що український народ є, він є активним діячем, він не завжди погоджується зі своїми політиками, і він є набагато вартісніший, ніж його політики. І він заслуговує на безумовну пошану.

 

Марія Щур

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13364
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду