Зробив фото - отримав удар

Зробив фото - отримав удар

1 Лютого 2014
13590
1 Лютого 2014
15:31

Зробив фото - отримав удар

13590
Постраждалий кримський журналіст Сергій Мокрушин - про напад на нього «тітушок» і бездіяльність міліціонерів
Зробив фото - отримав удар
Зробив фото - отримав удар

28 січня, у день найбільшого протистояння у Сімферополі, коли були підготовлені провокації щодо учасників мітингу проти диктатури в Україні, багато журналістів йшли у центр міста як на війну. Якби кримські татари не здогадалися перенести свій мітинг в інше місце, сутичок не вдалося б уникнути.

 

Так вийшло, що активні журналісти відомого в Криму «Центру журналістських розслідувань» виявилися свідками підготовки цих провокацій. Ними зафіксовано, як напередодні вночі на площі Леніна понад 50 людей у спортивній формі й камуфляжних костюмах відпрацьовували свої дії на місцевості. Інструктував їх місцевий вождь так званого Народно-визвольного руху Сергій Коренченков, який пояснював, чому потрібно кримським тарарам протистояти всіма можливими способами.

 

Перенесення мітингу кримських татар сплутало всі карти як міліції, так і «тітушкам». У результаті чого вони почали розосереджуватися на вулицях, прилеглих до площі Леніна. Кореспондент того ж «Центру журналістських розслідувань» Сергій Мокрушин близько 12 години дня виявив у Семінарському сквері біля вулиці Пушкіна незвичайне скупчення міліції і... «тітушок».

 

 - Враховуючи, що цього дня альтернативних мітингів була висока ймовірність провокацій за участю т.зв. «тітушок», я вирішив сфотографувати цю групу людей міцної статури, - розповідає Сергій Мокрушин. - До мене одразу підійшли кілька агресивно налаштованих осіб і зажадали «стерти» зйомку, а коли я відмовився, один із них сильним ударом вибив із рук фотоапарат. Він упав і розбився. Я одразу ж звернувся до чотирьох співробітників міліції, які перебували тут же і, як видно на знімку, під час інциденту все добре бачили, бо повернулися у бік фотоапарата, але вони відмовилися затримувати того «тітушку», відмовилися з'ясовувати його особу, більше того, відмовилися навіть представитися, чим порушили закон про міліцію. Коли розбитий фотоапарат перестав писати навіть звук, міліціонер у машині, поки ми писали заяву, переконував мене, що у створенні такої ситуації в країні винні саме... журналісти. Саме журналісти, які, на його думку, неправильно працюють, лізуть куди не слід, не стають на бік влади.

 

На місці події Сергій Мокрушин написав заяву у Центральний райвідділ міліції міста Сімферополя з вимогою з'ясувати особу нападника та притягнути його до відповідальності. Заяву зареєстровано в райвідділі під номером 1324.

 

- Мені очевидно, що й міліціянти, і «тітушки», присутні у групі, добре знали один одного і їм не потрібно було з'ясовувати особу, вони діяли заодно і явно обговорювали ситуацію і готувалися вчинити якусь дію. Цілком можливо, що після того, як це сталося  і вони впевнилися, що їхню взаємодію буде оприлюднено, здійснення будь-якої «операції» стало неможливим і вони відмовилися від неї. На фото і відеозйомці чітко зафіксовано обличчя нападника. Файл із відеозаписом переданий у відділення міліції для залучення до справи. Крім того, відео опубліковано «Центром журналістських розслідувань» з проханням до кримчан впізнати зображеного на ній нападника і присутніх при цьому міліціонерів.

 

Як повідомила прес-служба Головного управління МВС в АРК, «сімферопольська міліція проводить перевірку інформації про напад на співробітника «Центру журналістських розслідувань». З'ясовуються обставини події. Також перевіряється інформація про те, що міліціонери, які перебували на місці події не відреагували на факт протиправної діяльності. За результатами перевірки буде дана правова оцінка як діям нападників, так і правоохоронців...»

 

З приводу неадекватної поведінки кримських міліціонерів відома кримська журналістка Алексина Дорогань висловилася так: «Вони звикли до совка, і вони хочуть, щоб так і залишалося - їх сформувала пропаганда, думка одна-єдина, вона ж і правильна. Раби». Керченський журналіст Юрій Батраков зауважив: «На жаль, таких, хто вважає що в усьому винні  журналісти, переважна більшість. Принаймні у нас у Керчі. Вони ніяк не можуть зрозуміти, що ЗМІ - це дзеркало нашого життя. Якщо розбити відображення, життя кращим не стане...»

 

Микола Семена, «День», Сімферополь

Фото - http://www.day.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Микола Семена, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13590
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду