Свой среди чужих, чужой среди своих

30 Травня 2007
16461
30 Травня 2007
14:16

Свой среди чужих, чужой среди своих

16461
Недельный мониторинг канала НТН.
Свой среди чужих, чужой среди своих

 

Сам по себе факт анализа эфира «Эры», которая непонятно на кого работает, сразу же подсказал выбрать следующего героя-вещателя – канал НТН. Но сначала хочу остановиться на реакции на прошлую публикацию. Она была ужасно фрейдистской, но опять (в который раз!) авторы согласились с Кузякиным (в данном случае с тем, что «Эра» – не самый лучший канал). А ругать Николая Васильевича (Кузякина) можно и нужно, ибо Кузякин хоть и не употребляет бранных слов, но тоже чихвостит хорошо. И потом, это своеобразный катарсис (объясняю топ-менеджерам – очищение). Живет человек, ему все хорошо, все его уважают, любят (по крайней мере, в его кабинете), а тут – раз, и Кузякин! С его писаниной. Навели враги! А то как же?! Ясное дело – враги! И Кузякин этот, ясное дело, неудовлетворенный урод. А то кто же? И жена его…

 

Думаете, обиделся? Не-а! Если ставишь клизму, то не стоит ждать, что тебя окатят исключительно дорогим дезодорантом. Окатят, естественно, тем самым… А чем же еще? Что еще есть в наших голубых экранах? А то, что придумали жену и действия ее расписали, то говорит это о том, что народ Кузякина любить начинает. Почти как Штирлица или Василия Ивановича. И ждет народ кузякинской правды (чем не название газеты – «Кузякинская правда»?), ждет суда сурового и справедливого. Не за барыши вражьи, а за совесть экспертную. Нет, вражины, не сломить вам духа Кузякинского (этот дух пахнет творчеством украинского телевидения). Не видать вам строк лукавых, сладкоречивых, за червонцы купленых. Это былинный богатырь украинского телевиденья вам говорит… (Дальше не могу, поскольку заплачу…).

 

В общем, если от ругани легче стало, то хорошо, а если нет – тоже не беда: ведь вы на ней разговариваете! Это я все к тому, что чувствую: придется мне выслушать от руководства НТН и их друзей… Но чудо-богатырь должен соответствовать, потому – записные книжки.

 

Запись первая:

 

«Канал НТН очень похож на НТВ, только там нет денег, вразумительной политики и мало хороших журналистов».

 

Запись вторая:

 

«Канал явно болен синдромом отличника, это чувствуется в манере подачи новостей. Вроде бы все правильно преподносится, все освещается, но самостоятельной позиции канала в этом нет. Он как бы всех старается устроить, всем угодить. На самом же деле до всего происходящего им дела нет. Главное, что они отрабатывают свои деньги, а на большее и не надейтесь. Хочется канал назвать правильно – безликий. Даже вроде бы прекрасные и грамотные ведущие принимают гостей в студии, но они лишь регламентируют их время, совершенно не ведут беседы, все время подглядывая в листик, отыскивая новый вопрос, дабы ничего не пропустить. А уже о чем они говорят – это не важно. Гости есть? Есть! Разговор идет? Идет! Что еще нужно? Но ведь зрителям хочется видеть интригу, игру, если хотите, позицию журналистов, ведущего и т. д. Или они кого-то боятся, или ждут, на кого выгоднее потом сыграть или… В любом случае они просто скучны».

 

 

Запись третья:

 

«Масса “теневых” экспертов еще недавно утверждали, что канал, финансируемій донецкими, на самом деле работает на Тимошенко, а сами журналисты светятся от радости, когда на них направляется камера (переживают минуты славы), но вот этого сегодня не заметно. Укатали Сивку крутые горки! И не светятся, и не работают на леди Ю… Виляют туда-сюда, и уже не эротично, а автоматически».  

 

Итак, понедельник, 14 мая, сюжет вечернего 22.00 выпуска:

«СТУДІЯ: З’їзд "для галочки". Блок Юлії Тимошенко зібрався, аби затвердити вже затверджену програму об’єднання та списки кандидатів у депутати. Лідерка БЮТу заявила, що у переобраному парламенті гуртуватиметься лише із силами демократичного спрямування. Партії регіонів з-поміж них немає.

РЕПОРТАЖ: Автор: Інна БОДНАР. Блок Юлії Тимошенко вже вдруге збирається до купи, щоб знову затвердити свою програму та списки. Процес, – запевняють присутні, – нецікавий, пресі там нічого робити. Тому двері до зали для неї зачинили. З’їзд, – каже лідерка блоку, – технічний – для процедурної галочки.

СИНХРОН: Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: "Технічний з’їзд, який затверджує той самий список, який був затверджений на попередньому з’їзді, ту ж саму програму. І, власне кажучи, ніяких новин на цьому з’їзді не очікується".

РЕПОРТАЖ: У першій п’ятірці блоку – Тимошенко, Томенко, Турчинов, Вінський та Шевченко. У переобраному парламенті, – божиться лідерка списку, – коаліції БЮТу з "Регіонами" не буде. (Второй раз! Ну, для тех, кто не понял! – Н.К) Руку подадуть лише "Нашій Україні" та іншим силам демократичного спрямування. Іншого варіанту бути не може.

СИНХРОН: Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: "В новому парламенті ніяких союзів з Партією регіонів наша політична сила мати не буде (Третий раз!!!Н.К). Або союз демократичних сил, або опозиція".

РЕПОРТАЖ: Утім однопартійці Тимошенко можливість єднання з "Регіонами" припускають, теоретично (Четвертый раз!!! – Н.К.).

СИНХРОН: Олег БІЛОРУС, народний депутат, БЮТ: "Теоретично це можливо (Ась!?? – Н.К). А практично це дуже важко, тому що дуже різні політичні історії, політичні стратегії і цілі, і програми. Я думаю, що це не на цих виборах може трапитися".

РЕПОРТАЖ: Після другого з’їзду, присвяченому виборам, може відбутися і третій, – погоджуються бютівці, – якщо робоча група домовиться і компромісні законопроекти проголосують. 15 липня – чергову дату дочасного волевиявлення, яку озвучив сьогодні голова Ради нацбезпеки, вони підтримують».

 

Вот так, миллион раз задавая один и тот же вопрос, можно дойти до нюансов. Важных нюансов. А потом пришел гость в студию.

 

«СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Ефір продовжуємо розмовою з гостем "Вчасно. Підсумки". Ним сьогодні є Йосип Вінський, заступник лідера БЮТу. Йосипе Вікентійовичу, радий вас бачити, добрий вечір.

СТУДІЯ: Йосип ВІНСЬКИЙ, заступник лідера БЮТ: "Доброго вечора".

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Йосипе Вікентійовичу, ну, от ви говорили у сюжеті, що розглядатимуться на з’їзді лише технічні питання. Ваш колега Олег Білорус сьогодні казав, що може бути змінена перша п’ятірка вашого списку. Чи це відбулося чи ні? Дуже коротко. (Как видим, ведущий сталкивает Винского с однопартийцем и ограничивает во времени. – Н.К.)  

СТУДІЯ: ЙОСИП ВІНСЬКИЙ: "Ну, ви знаєте, коли я пішов зі з’їзду, то ще п’ятірка не розглядалася. Тому я не можу сказати, як вирішить з’їзд. Але в проекті, який пропонується від ради коаліції, п’ятірка незмінна. І, більше того, фактично весь список, там, за деякими виключеннями, він залишився незмінний по відношенню до того попереднього з’їзду. Але процедуру ми проводимо абсолютно нову, оскільки є новий указ, і ми провели з’їзд партійний, і наші партнери провели партійні з’їзди, і тепер проводимо вже міжпартійний. Тому формально нібито все вирішено, так, але ми йдемо по повній процедурі, як цього вимагає закон про вибори".

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Окрім формальностей "для галочки", що сьогодні ще обговорювалося на з’їзді? (Акцент на формализации события. – Н.К.)

СТУДІЯ: ЙОСИП ВІНСЬКИЙ: "Ну, безумовно, делегатів цікавила загальна ситуація в державі, так? Мені прийшлося відзвітувати про роботу у складі "робочої групи" так званої. Розказати більш, так сказать, предметно ситуацію. Але два питання ключових – програма і виборчий список".

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Питання тоді до вас не нове. Ви відзвітували про хід робочої групи на з’їзді. Відзвітуйте нам, будь ласка, перед нашими глядачами. Що на сьогодні коїться у роботі, у засіданнях робочої групи? Наскільки близький вже той вихід, на який всі сподіваються? До результату ви близькі сьогодні чи ні? (А Партия регионов послушает. – Н.К.)

СТУДІЯ: ЙОСИП ВІНСЬКИЙ: "Я би сказав таким чином. Йде робота на... дуже йде напружена така, громіздка. Але поки що мало результативна. По більшості питань, на жаль, у нас протилежні точки зору. І зближення цих точок зору відбувається дуже повільно, оскільки в складі переговорної групи є представники соціалістів і комуністів, які фактично не бажають йти на вибори, не дають можливості домовлятися".

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Добре. Наскільки це повільно? До середи ви встигнете чи ні? На які поступки йдете ви? Яких поступок, відповідно, очікуєте від протилежної сторони? (Алло, майор, хорошо слышно? – Н.К.)

СТУДІЯ: ЙОСИП ВІНСЬКИЙ: "Наша позиція наступна: все, що стосується, аби чесно, прозоро, демократично провести виборчий процес, ми готові тут на любі варіанти, так, які забезпечують цей процес. Ми не погоджуємося тільки з тими варіантами, які зривають виборчий процес. Оце наша позиція принципова. Тому коли нам нав’язують, що треба тільки по реєстру виборців, який буде готовий через рік, проводити вибори, ми... зрозуміло, що ми з цим не можемо погодитися. Але ми говоримо, що список виборців можна формувати таким чином, за такою процедурою, як реєстр фактично. Щоб це була дуже чітка позиція, щоб ні в кого не викликало сумнів..."

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН (перебиває гостя ). Я ще раз хочу закцентувати на своєму питанні. Ви особисто вірите, що в середу вже все це буде закінчено, буде пакет законопроектів поданий до Верховної Ради? (Голос майора: «Так мы вам и закончим…» – Н.К.)

СТУДІЯ: ЙОСИП ВІНСЬКИЙ: "Я, виходячи з того ходу ситуації, яка сьогодні є, настільки багато ще ключових питань не врегульовано, що в мене є великий сумнів, що ми в середу будемо мати консолідоване рішення. Я ще раз кажу, що я абсолютно переконаний, що консолідованого рішення, яке приймається консенсусом, з партією соціалістів і партією комуністів ми прийняти не зможемо. Вони на це не підуть".

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Якщо ви не зможете цього зробити, відповідно, робота робочої групи, вона затягується. Як довго ви будете чекати і, можливо, які кроки ви будете пропонувати зробити президенту Віктору Ющенку? (Майор: «Отвечай, сука, когда спрашивают!» – Н.К.)

СТУДІЯ: ЙОСИП ВІНСЬКИЙ: "Наша позиція полягає в наступному: що президент України Віктор Ющенко і Віктор Янукович, які нібито домовилися і спільно оголосили, що вони готові йти на ці вибори, повинні прийняти політичне рішення, узгодивши з тими партнерами, які їх підтримують в цьому. Тобто якщо Партія регіонів підтримує свого лідера, якщо Віктора Ющенка підтримає БЮТ і "Наша Україна", то ми повинні вийти на спільне рішення. І я абсолютно чітко розумію, що мені важко, крім варіанту, що соціалісти і комуністи підуть у список Партії регіонів, що вони погодяться на той варіант, який дає можливість відрити шлях для проведення дострокових виборів. Тому мені... Я вважаю, я про це казав з першого дня, що треба, щоби лідери, які домовилися, зробили перший крок, зробили інший крок – щоб чітко визначили чітку дату, коли будуть проходити дострокові вибори. І тоді вже процедурні речі, вони будуть вирішуватися більш просто". (Майор: «Ответ неправильный!» – Н.К.)

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Добре, це не відбувається...

СТУДІЯ: ЙОСИП ВІНСЬКИЙ: "Власне кажучи, хочу сказати, що якщо буде добра воля президента і прем’єр-міністра (майор облегченно вздохнул Н.К.), і тих політичних сил, які за ними стоять, то вибори можна сьогодні провести, навіть не особливо вносячи зміни до деяких законів".

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Я про що хочу ще запитати. Чи можливий радикальний варіант розвитку подій у цій ситуації? (Майор встрепенулся: «Да!?» – Н.К.)

СТУДІЯ: ЙОСИП ВІНСЬКИЙ: "Що таке "радикальний", на ваш погляд?"

(Майор: «Не хами, парниша!» – Н.К.)

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Ширяться чутки, що деяка з політичних сил, я не буду про неї говорити... її називати, (майор грозит пальцем. – Н.К.) натякає президентові, що потрібно вже вводити силовий варіант розвитку подій.

СТУДІЯ: ЙОСИП ВІНСЬКИЙ: "Я не бачу ніякої потреби в цьому". (Майор: «Молодца!» – Н.К.)

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Сьогодні пан Кисельов, заступник лідера фракції Партії регіонів, заявив, що в них є інформація про те, що уряд Януковича можуть позбавити своєї роботи, тобто відправити його у відставку вже у травні місяці. Чи дійсно йдуть такі розмови в оточенні президента? (Майор: «Лихмана к награде!» – Н.К.)

СТУДІЯ: ЙОСИП ВІНСЬКИЙ: "Я не бачу ніяких підстав для силового варіанту (Майор: «А то!» – Н.К.), тому що є указ президента, він чинний. Вибори визначені на 24 червня. І вибори проводить Центральна виборча комісія. І тому є одне питання, пов’язане з діяльністю Центральної виборчої комісії. Якщо Центральна виборча комісія буде працювати, то вибори можна проводити. Якщо ні, то тоді вже треба вживати заходів, щоб була дієздатною Центральна виборча комісія. Що стосується уряду, то до цього часу, ви знаєте, що жодної не було позиції, ми розуміємо, що уряд повинен працювати. Але якщо уряд буде брутально порушувати закон, указ президента, то очевидно, що президент змушений буде вживати якихось певних заходів для того, щоб заставити, вимусити уряд виконувати закон і указ. Це вже інша ситуація. Але ми її поки що не обговорювали. Це не питання робочої групи. Я думаю, що це питання до президента".

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Ще про одну заяву... про одну заяву Юлії Тимошенко (Майор Лихману «Я т-те…» – Н.К.) Вона сьогодні коментувала заяву новопризначеного секретаря РНБО – Івана Плюща про те, що єдиним варіантом блокування у наступному парламенті може бути "широка" коаліція за участю БЮТу, "Нашої України" та Партії регіонів (Майор расплывается в улыбке. – Н.К.). Я... ми вже чули думку, що це неможливо за... неприйнятно для БЮТ. Чи не здається вам дивним, що Плющ, людина президента, вона озвучує цю ідею? Можливо, суспільство і так само і ви готу... готують до такої моделі?

СТУДІЯ: ЙОСИП ВІНСЬКИЙ: "Я, на жаль, не чув цього коментаря Плюща, але абсолютно переконаний, що людина свідома того, що говорить. І, очевидно, це якась була помилка в його виступі. Що стосується позиції щодо блокування з Партією регіонів, то ми спеціально сьогодні на з’їзді поставили це питання. І не було за це питання жодного голосу від делегатів з’їзду. Тобто БЮТ ні при яких умов блокуватися з "Регіонами"..." (Майор: «Заткни ему пасть!» – Н.К.)

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН (перебиває гостя). Чи не може це говорити про те, що такі перемови є між Партією регіонів та "Нашою Україною"? Дуже коротко, у нас 10 секунд.

СТУДІЯ: ЙОСИП ВІНСЬКИЙ: "Я цього не знаю. Це питання їхнє, не наше. Ще раз кажу, наша позиція чітка: БЮТ не блокувався і не має ніяких планів блокуватися з Партією регіонів".

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Я дякую вам за цю розмову. Дякую, що знайшли час до нас завітати. Глядачам нагадаю, це була точка зору Йосипа Вінського (А не моя, не моя, не моя!!! – Н.К.) заступника лідера БЮТу.

 

Аплодисменты Алексею, шеф-редактору канала Ирине Милиневской и майору! Выдавили из Винского все, что было нужно. Респект!

 

Во вторник, 15 мая, канал подал более-менее сбалансированную, но тусклую информацию. Но как объяснить это? Майор позвонил?

 

«СТУДІЯ: Вулиці Києва стали сьогодні трохи чистішими – їх підмітали "язиками" (??! – Н.К). І це не винахід двірників. Театралізовану акцію протесту провели молоді "регіонали". Близько тисячі мітингувальників спочатку під стінами Генпрокуратури вимагали перевірити заяви керівника управління Секретаріату президента Валерія Гелетея про ймовірні замахи на лідерів опозиції. Згодом протестувальники рушили ходою до канцелярії голови держави, вимагаючи звільнити чиновника, якщо його твердження не підтвердяться. На чолі колони кілька молодиків мели вулицю мітлами у вигляді язиків. Свої вимоги пікетувальники через народних депутатів передали до Секретаріату президента та Генеральної прокуратури.

СИНХРОН: Юрій МІРОШНИЧЕНКО, народний депутат, фракція Партії регіонів: "По результатам этой проверки было либо возбуждено уголовное дело против тех людей, которые замышляли посягательство на жизнь государственных деятелей, в частности оппозиции, либо дана оценка, правовая оценка действиям господина Гелетея"».

 

Как видим, ни сюжет особой оригинальностью не отличается, ни его повод. «Наша служба и опасна и трудна. И на первый взгляд как будто не видна…»

 

В среду, 16 мая, канал в таком же скучном балансе. Формально все хорошо, все правильно… Одна деталь:

 

«СТУДІЯ: Сказав своє слово і великий бізнес вустами Ріната Ахметова. Той – за позачергові вибори до Верховної Ради. Відповідаючи на запитання журналістів у Донецьку, він наголосив, що у Партії регіонів було лише два варіанти: не йти на вибори, а отже розділити Україну навпіл, чи погодитися і зберегти країну. На рішення, – зазначив народний депутат, – вплинуло й те, що "біло-блакитних" під час минулого голосування підтримала більшість електорату. А ще – відомий донеччанин нагадав, що вибори мають бути чесними».

 

Подобное низкопоклонство, наверное, не нужно и самим владельцам канала, ведь они происходят из конкурирующего с Ахметовым синего клана. Так что это Милиневская, видать, постаралась от себя. С намеком, так сказать, на дальнейшее знакомство. Может, им тоже чудо-редактор нужен?

 

В четверг, 17 мая, сюжет явно в копилку оппозиции (вчера туда – сегодня сюда):

 

«СТУДІЯ: Готуйте кишені – не за горами вибори. А отже, можливість заробити. Для кого копійки, а для кого і мільйони. За рівнем витрат ці перегони не поступляться минулим, – кажуть експерти. Щоправда, цього разу більше зароблять політтехнологи та агітатори, ну і трохи менше – мас-медіа та рекламісти. Бюджетникам теж перепаде.

РЕПОРТАЖ: Автор: Ольга КАЛИНОВСЬКА. Рекламісти задоволено потирають руки: ще два-три місяці скромного життя – і гроші потечуть річкою. Політичний бомонд битиметься за бігборди в центрі і не гребуватиме рекламними площами в нетрях. Для "мертвого" літнього сезону, – кажуть експерти, – це надзвичайно вигідно. А що ціна вища ніж зазвичай, ніхто і не помітить.

СИНХРОН: Артем БІДЕНКО, Асоціація зовнішньої реклами: "Вибори загалом для рекламістів і , мабуть, для простих людей в країні – це дуже добре. Я, мабуть, підтримую тезу Юлії Володимирівни, що вибори – це єдиний період, коли багаті люди діляться з бідними своїми статками. По досвіду скажу, що після виборів, зазвичай, керівники великих компаній купують собі нові машини".

РЕПОРТАЖ: На оновлення автопарку можуть розраховувати також політтехнологи, соціологи та інші "ологи". За рівнем заробітку вони переплюнуть навіть рекламістів. Побільшає в кишенях і тих, хто не шкодуватиме ніг. До агітаторів нинішнього виборчого сезону особлива любов.

СИНХРОН: Віталій КУЛИК, Центр досліджень проблем громадянського суспільства: "Більше коштів з цієї виборчої кампанії отримають, по-перше, політтехнологи і ті, що будуть реалізовувати поліграфічну та організаційну роботу. Другими, скажімо, за рівнем коштів – це будуть самі громадяни, які будуть отримувати ці кошти у вигляді пайків, матеріальної допомоги. Третій сегмент – це студенти, яких будуть наймати для проведення агітаційних кампаній, розклеювання листівок".

РЕПОРТАЖ: Швидше, кістка, а не шматок пирога, дістанеться до виборів бюджетникам – у вигляді підвищених на десяток гривень зарплат і пенсій. Цей метод переконання, на думку фахівців, дієвий завжди.

СИНХРОН: Володимир ФЕСЕНКО, політолог: "Підвищення зарплатні, пенсій, особливо – це якраз спроба привернути до себе тих виборців, які не мають стійких політичних уподобань. З цієї точки зору, це достатньо вагомий і впливовий чинник".

РЕПОРТАЖ: Втім, хай там звідки вигрібають виборчі кошти і яким обсягом, економіці від того ні спекотно, ні холодно. Гривня триматиме позиції що до перегонів, що після. Не зменшиться і ВВП. На виборчі баталії (НРЗБ 23:59) реагувати навіть інфляція.

СИНХРОН: Вероніка МОВЧАН, Інститут економічних досліджень та політконсультацій: "Вибори пройдуть, імовірно, майже непомітними як для зростання ВВП, так і, ймовірно, для інфляції. Інфляція, ймовірно, залишиться на рівні десь 10%".

РЕПОРТАЖ: За офіційними джерелами, вибори-2006 коштували партіям 200 мільйонів доларів. За неофіційними, 10 мільярдів. Це аж 7% ВВП країни».

 

Дело вовсе не в упоминании ЮВТ, а в том, что когда коалиция еще упирается руками и ногами, НТН простодушно рассказывает, как это хорошо – выборы. Частые выборы – скорее, расходы, поскольку прибыль для страны появляется вовсе не от самого избирательного процесса, а от прихода более эффективных политиков, но НТН видит все в другом свете. Тем не менее, выборы нужны оппозиции, а коалиция о них даже подумать боится и всячески старается их заговорить.

 

В пятницу, 18 мая, канал начинает противоречить сам себе:

«СТУДІЯ: Урядовий гаманець не бездонний, – Кабінет міністрів відповів на заяви робочої групи про потреби фінансувати дочасні вибори. Йшлося про 312 мільйонів гривень, які, за словами лідера блоку "Наша Україна" В’ячеслава Кириленка, уряд має надати.

СИНХРОН: Анатолій ТОЛСТОУХОВ, міністр Кабінету міністрів України: "На сьогоднішній день, 312 мільйонів 900 тисяч, якщо бути точними, у бюджеті не існує"».

 

И это усиленно следующим сюжетом:

 

«СТУДІЯ: Дочасні вибори не змінять політичної ситуації, якщо депутати балотуватимуться до парламенту за старим законом. Так вважає попередній президент України Леонід Кучма. На його думку, після позачергового волевиявлення до парламенту повернуться всі ті, хто сидів там від березня 2006-го. І знову почнеться пошук так званих "ворогів народу". Нинішній склад Верховної Ради Кучма вважає найслабшим за всю історію українського парламентаризму. Мовляв, професіоналів серед депутатів – одиниці, решта лише виконує накази своїх лідерів. Тому вибори, на думку Кучми, повинні відбутися не заради самих виборів, а для оновлення законодавчої влади. Ну а ще колишній президент застеріг обранців від особистої ворожнечі. Інакше, – каже, – буде як у притчі "Як батько сина женив".

СИНХРОН: Леонід КУЧМА, президент України (1994-2004 рр.): "Прийшов до дівчини, до хати, там, до батьків з сином, каже дівчині: "Роздягайся". Батько подивився: "Ні, не підходить, очі не того кольору". Я не хочу, щоби по такому принципу і надалі знаходились в ситуації, коли буде новий і парламент, і комусь не сподобається обличчя, припустимо, багатьох депутатів, і знову по цьому принципу будемо підходити до розв’язання таких складних проблем"».

 

А для тех, кому и этого мало будет, то сюжет о пожизненном сроке президента Казахстана Нурсултана Назарбаева должен убедить: выборы – не наш идеал.

 

Но не тут-то было – 19 мая канал приглашает в гости Наталью Витренко:

 

«СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Далі продовжуємо випуск розмовою з гостею у студії. Нею сьогодні є Наталія Вітренко, лідерка Прогресивної соціалістичної партії України. Наталія Михайлівна, радий вас вітати.

СТУДІЯ: Наталія ВІТРЕНКО, лідер Прогресивної соціалістичної партії України: "Здравствуйте".

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Пані Наталя, запросили вас до студії з огляду на те, що поважаємо ваше право, і на те, щоб ви дали відповідь на звинувачення, які... ну, і на виступ, який був зроблений на вашу адресу паном Тарасом Чорноволом в ефірі нашого каналу. Я нагадаю глядачам, пан Тарас Чорновіл пригадав вас у такому контексті: "Ющенко розкрив "скриню Пандори", він випустив звідти ті постаті (мається на увазі, указом про розпуск парламенту), він випустив звідти ті постаті і ті радикальні нелюдські технології, які ховаються за Вітренко та іншими політиками". І інша цитата: "Ми вже забули, як виглядає Вітренко. Вона з’явилася на Сході та підбиває людей на радикальні дії". У рамках заочної полеміки з паном Чорноволом, можете розказати, які там нелюдські технології ви розробили і до яких радикальних дій штовхаєте людей України?

СТУДІЯ: НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Я вам благодарна, что вы дали возможность в эфире вашего канала ответить. Потому что, безусловно, меня не устраивает, когда разные ничтожества, просто ничтожества, клевещут..."

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН (перебиває гостю – "УС"). Пані Наталя, давайте у рамках витриманості, аби ми потім не надавали ефір Тарасу Чорноволу.

СТУДІЯ: НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Я фамилии не называю, я просто так характеризую людей, которые предают избирателей, которые выполняют волю чужих стран, причем тех стран, которые хотят Украину превратить в колонию, а это, безусловно, Соединенные Штаты Америки, это НАТО, и которые при этом хотят с больной своей головы переложить на здоровую. Я вот хочу остановиться на двух таких моментах. Первое. Почему вдруг Тарас Черновол, представляющий Партию регионов, позволяет себе так разузданно обращаться к нам и клеветать на нас?

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН. Яка ваша реакція?

СТУДІЯ: НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Потому что Партия регионов прекрасно понимает, что им нужно будет отвечать перед избирателями за выполнение своей предвыборной программы. Я вот просто взяла, это же может каждый посмотреть в Интернете, для примера четыре предвыборные программы. Взяла..."

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН (перебиває гостю – "УС"). Якщо можна, дуже коротко.

СТУДІЯ: НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Очень коротко. Взяла предвыборную программу Януковича, предвыборную программу Витренко, кандидата в президенты. Предвыборная программа блока Наталии Витренко и предвыборная программа Партии регионов. Вот можно сравнить и увидеть, что когда Янукович баллотировался на пост президента, он ни слова не говорил ни о Едином экономическом пространстве, ни о союзе с Россией и Белоруссией, ни о русском языке, вторым государственным, ни против НАТО не выступал... Это говорила я. Он увидел, что это получает поддержку населения, и уже во втором туре он заговорил моим голосом. Он начал говорить то, что записано у меня в предвыборной программе".

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН (говорить одночасно з гостею ). Тобто, ви звинувачуєте його у плагіаті?

СТУДІЯ: НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Нет, я даже не обвиняю. Почему? – Потому что как раз за это его и поддержали. Ну, знаете, думаю, человек, например, уже сразу осознал..."

СТУДІЯ: Олексій ЛІХМАН (перебиває гостю). Як же вам, до речі, це не нагадати.

СТУДІЯ: НАТАЛІЯ ВІТРЕНКО: "Да ради Бога. Потом Партия регионов это закладывала в свою предвыборную программу. Закладывает, здесь написано, и Единое экономическое пространство, вхождение в него, внеблоковый статус, русский язык – второй государственный. Но за это же нужно отвечать. Почему уже год при власти – ничего не сделано? Наоборот, они объединились с Ющенко и подписали универсал для того, чтобы проводить политику с точностью до наоборот. Так вот, они вместе с Ющенко работают, они, а не Витренко. А теперь в этом контексте, когда он выступил у вас и связал вдруг меня с Тягнибоком, на что это рассчитано? Рассчитано на то, что пока они будут договариваться с Ющенко о создании широкой коалиции, то они этим самым выпустят неонацистов на поверхность, и неофашизм станет официальной доктриной Украины. А партия Витренко, партия, которая защищает историческую память, будет молчать? Нет, конечно, мы же молчать не будем. И он это знает. Так вот, чтобы предупредить любые наши выступления, как 28 апреля, когда мы защитили Украину против нацистов, выставив наши ряды в парке Шевченка, он думает этим нас остановить. Я хочу подчеркнуть. Во-первых, мы как обещали нашим избирателям, как проводили эту политику в защиту национальных интересов Украины, Украины как славянского государства, м

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16461
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду