Частка збільшується, а довіра?..

Частка збільшується, а довіра?..

18 Січня 2014
9134
18 Січня 2014
12:43

Частка збільшується, а довіра?..

9134
Експерт: «На каналі «112 Україна» зараз мають місце певні маніпуляції»
Частка збільшується, а довіра?..
Частка збільшується, а довіра?..
Сьогодні у «112 Україна» міні-ювілей - 50 днів ефірного мовлення. Упродовж майже двох місяців канал встиг подвоїти свою частку. За інформацією його ж команди,  за одну ніч - 1 грудня 2013 - вона становила 1%, а вже 2 грудня - 1,8%. На відміну від інших новостворених мовників, як от Espreso.TV, «112 Україна» одразу увійшов в українські кабельні мережі, хоча деякі медіа-експерти називають схему сумнівною, адже загальнонаціональний канал транслюється на регіональних частотах, проте з юридичної точки зору порушень немає, заявляють юристи Андрія Подщипкова, власника каналу.
 

«112 Україна» справді взяв «високий старт». Спрацювала чітка орієнтація на «свою» аудиторію - глядачів, які втомилися від традиційного ТБ. Ще перед стартом каналу його керівництво оцінювало свого глядача як такого, кому набридли «принципи» роботи традиційних мовників, з банальними серіалами, надмірною рекламою, а головне - упередженістю у підходах до висвітлення новин. Як результат - рейтинги показують, що поступово новий телеканал почав здобувати прихильність цієї аудиторії - як із кола простих глядачів, так і з експертного середовища.

 

На «112 Україна» почали звертати увагу, передовсім, як на новинку у сфері українського ТБ, новинку з висококласними технологіями, регулярними прямими включеннями, картинкою в HD. Додатковий «ривок» у популярності канал здобув, зокрема, показом Євромайдану і мирних протестів, поєднанням інтернет- та телевізійних технологій, що дало йому можливість одному з перших (практично у форматі «он-лайн») транслювати події на Банковій. До того ж канал запрошував в ефір цікавих людей та експертів - політиків, журналістів, соціологів, діячів культури, зокрема й екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі - досить «велика риба» для новоствореного мовника. «112 Україна» також «підкупив» тим, що буквально з перших днів ефіру заявив: гратимемо чесно, у межах європейських стандартів журналістики. Проте на цій хвилі канал не утримався навіть двох місяців. Упродовж останніх ефірних днів мовник почав втрачати прихильність своєї ж аудиторії й деяких експертів. Навіть те ж інтерв'ю з Саакашвілі викликає багато запитань: звідки такий розв'язний тон ведення розмови у журналістки, чому інтерв'юйованого постійно перебивають і намагаються спровокувати на конфлікт?..

 

Медіа-експерти зазначають: на каналі стали з'являтися відкриті маніпуляції.

 

З останніх, найбільш обговорюваних у журналістському середовищі, - нібито приниження і пограбування волонтерки на Майдані. «112 Україна» запросив у студію на Різдво, 7 січня, Лідію БЕЛАШОВУ - жінку, яка заявляла, що збирала гроші на лікування дівчинки від благодійного фонду «Глобальна група допомоги» і постраждала від охорони Майдану. В дискусії щодо правдивості/неправдивості інформації з'явилися зокрема й такі коментарі про цю особу: «Лідія Белашова на своїй сторінці у ФБ жодного допису про свою «благодійну» діяльність не зробила, зате на сторінці «ВКонтакті» ця особа входить у групу «ПМОП «Беркут» - оплот спокойствия...» Типова підставна особа». Інформація, що стосується соцмереж, відповідає дійсності. Сторінка цієї жінки «ВКонтакті» була одразу ж видалена.

 

Зробивши ім'я на Євромайдані, канал останнім часом все більше уваги почав приділяти українській владі та їхньому погляду на події в країні. Власне, факти свідчать самі за себе: на сайті «112 Україна» у рубриці «Політика» й сьогодні домінують такі заголовки: «Прем'єр-міністр України: Майдан лише зламав долю багатьом громадянам», «Прихильники Партії регіонів 16 січня мають намір зібрати в Маріїнському парку до 40 тисяч учасників», «Україна очікує від програми співпраці з МС збільшення взаємного товарообігу на 10 - 15%»... У стрічці «Рекомендуємо» - матеріал, точніше вирвані частини з інтерв'ю «України молодої» під заголовком «Любомир Гузар: протестувальники мають право на збройний опір». На YouTube-каналі «112 Україна» можна знайти сюжети «Силові методи Євромайдану. Як виганяють журналістів», «Наруга над людьми на Майдані», «Попов підбиває збитки від Євромайдану». Більшість відеороликів урізані на 1 - 3 хвилини, а от розмова Тетяни Гончарової з Геннадієм Кернесом подана повністю, де можна почути, що таке Євромайдан і пораду лідерам опозиції закритися на три дні в окремій кімнаті...

 

І якщо українська медіа-спільнота вже починає косо дивитися на «112 Україна», то міліція їх кваліфікує як справжніх журналістів. 9 січня слідчий відділ Шевченківського РУ ГУ МВС Києва розпочав кримінальне провадження за статтею 171, яку зазвичай намагаються уникнути, за заявою кореспондента каналу «112 Україна» Андрія Дрофи про перешкоджання його професійній діяльності у Будинку профспілок на Майдані Незалежності 8 січня. А, наприклад, побиття Чорновол міліція спочатку кваліфікувала лише як «хуліганство».

 

Відповідно, такий «розворот на 180» каналу потягнув за собою і відхід деяких експертів, які нарікають здебільшого на гостьових редакторів. Наприклад, український соціолог, спеціаліст у галузі політичної та електоральної соціології Ірина БЕКЕШКІНА написала у своєму акаунті на Facebook, що до неї звернулися  зі «112 Україна», проте переплутали її ім'я, не знали точну сферу її діяльності. «Раніше, коли мене туди запрошували, знали й ім'я, й по батькові, й чемні були, і вмовляли. Очевидно, нова політика каналу потребує й нових людей», - вважає пані Ірина. У схожі ситуації потрапляли і Павло Полянський, директор Центру освітнього моніторингу, й Ірина Славінська, журналістка, літературний оглядач, про що свідчать їхні записи на Facebook. І це далеко не весь список.

 

За неповні два місці, взявши хороший старт, канал все частіше став  фігурувати у скандалах. Українські медіа-таблоїди, зокрема ресурс «Дуся» (проект «Телекртиики». - Авт.), поширили інформацію про те, що в колективі «112 Україна» назріває розкол. Мовляв, коли проходить тиждень ефірного редакторства Тетяни Гончарової, новини подаються збалансовано, гості адекватні, експерти висловлюються логічно. А от як тільки трансляції переходять під керівництво Світлани Орловської - відразу з'являються «антимайданні» сюжети, незрозумілі гості у студії дискредитують охорону Майдану... «Дуся» каже, що її джерела навіть готові покинути телеканал, якщо Світлану Орловську не усунуть чи умови праці не зміняться.

 

- Я вважаю, що на каналі зараз мають місце певні маніпуляції, передусім на тому тижні, який веде Світлана Орловська, - коментує «Дню» Наталія ЛІГАЧОВА, шеф-редактор «Детектор медіа». - Ефіри тижня, що минає, - більш менш збалансовані. Потрібно дочекатися наступного тижня пані Орловської - зараз важко прогнозувати. Ми знаємо, що минулого - сюжет із волонтеркою виходив якраз за її редакторства. Те, що частина колективу незадоволена - це 100% правда. Джерела «Детектор медіа», яких ми не називаємо, - це реальні люди, які займають не останні посади на каналі. І це не одне джерело, а мінімум три. Щодо власника телеканалу, то, звісно, офіційних підтверджень, що «112 Україна» належить комусь із Сім'ї, поки що немає. З іншого боку, самі журналісти не впевнені, що Подщипков і є остаточним власником мовника. Думаю, поки що його й далі будуть дивитися в Інтернеті, але ми ж розуміємо, що це досить мала аудиторія.

 

«День» зацікавлений у коментарі редактора Світлани Орловської, аби вона пояснила свою точку зору щодо закидів, що лунають на її адресу. Утім,  зв'язатися з нею не вдалося, адже триває ефірний тиждень іншого редактора - Тетяни Гончарової. За її словами, жодних розколів чи невдоволення на каналі немає.

 

- Коментар у мене один, - говорить Тетяна ГОНЧАРОВА, одна з двох головних редакторів каналу. - Нехай люди дивляться тижні. Крім того, що один тиждень очолює Світлана, а інший - я, між нами розколу ніякого немає. Всередині колективу взагалі відсутні будь-які протистояння. Так, програми роблять дві різні команди. Але я не можу вам проаналізувати кожну секунду ефіру - висновки краще робити глядачеві. Ніхто не йде з каналу, ніяких сварок, ніяких протиставлень всередині колективу немає абсолютно. І хочу сказати, що у 90% випадків неправдивим наш канал називають ті люди, які його взагалі не дивилися.

 

До слова, самого бізнесмена Андрія Подщипкова багато хто із медіа-середовища не вважає цілковитим власником каналу, тому останній постійно виступає із заявами, що це таки його телеканал, і нічиї політичні інтереси він не представляє. У своєму останньому відео-зверненні Подщипков заявляє: «... Інтернет заповнився закликами «Не вмикайте канал 112». Погодьтеся, це дуже схоже на сплановану акцію, спрямовану на дискредитацію каналу». Його заяві передував короткий колективний виступ журналістів «112 Україна». Своїм вигуком «Ура!» та оплесками медійники намагалися завірити своїх глядачів, що у їхній команді немає розколу.

 

Чи відвернеться глядач від нового каналу, якому так швидко повірив, - залежить виключно від професійності команди «112 Україна». Сьогодні ж з упевненістю можна сказати одне: відмовившись від традиційного ТБ із його «принципами» роботи, думаюча інтернет-аудиторія досить чуттєво реагує на будь-які подразники, зокрема коли її знову намагаються годувати неякісним інформаційним продуктом.

 


ПРЯМА МОВА

Олексій Семенов: «Несправедливо говорити, що стандарти журналістики - це  висвітлення  лише  Євромайдану»

Генпродюсер «112 Україна» - про недоцільність бойкоту каналів,  «інформаційні  війни»  і вимоги  до  професії

 

 

Останнім часом на Євромайдані звучать заклики бойкотувати центральні телеканали, зокрема «Інтер», Перший Національний, ТРК «Україна». До цього списку нещодавно додали і «112 Україна» (див. фото). Чи правильна це тактика дій: замість того, щоб підтримати журналістів, які намагаються говорити правду у встановлених рамках редакційної політики, мітингувальники налаштовують їх проти своїх же редакторів, керівників каналів і власників. Готуючи матеріал про «112 Україна», розворот у подачі новин у якому минулого тижня найактивніше обговорювався в соціальних мережах і блогосфері, «День» звернувся до генерального продюсера «112 Україна» Олексія СЕМЕНОВА задля отримання коментаря. На думку Олексія, всі звинувачення в маніпуляціях - безпідставні. Також генпродюсер заявив, що канал «розпочав судові процеси проти тих видань, які зводять наклеп».

 

- Бойкотувати чи не бойкотувати - справа кожної людини, - зазначив Олексій СЕМЕНОВ. - Я думаю, що серед наших глядачів є люди, які підтримують як дії опозиції, так і дії влади, а також ті, які перебувають між ними. У нас усередині редакційної політики немає ніяких «темників», завдань, наказів. Редакторські групи, які формують контент дня, самі приймають рішення: що і як їм показувати. У нас упродовж дня проходить величезна кількість новин. Думаю, їх разів у десять більше, ніж на інших каналах в Україні. Ми працюємо у прямому ефірі з восьмої ранку до десятої вечора і ще розширюватимемо мовлення. Останнім часом, читаючи ЗМІ, інтернет, бачу, як нас звинувачують у різному. Наприклад, Жданов із ВО «Майдан» написав, що ми мало не ініціювали пікетування будинку Портникова. Я з Портниковим навіть не знайомий особисто. Пана Жданова, мабуть, не цікавило, що до цього моменту ми у своєму ефірі показали пікетування будинку Табачника, Захарченка, Медведчука, багаторазово показували пікетування Межигір'я, включаючи всі поїздки Автомайдану туди. І це всіх влаштовувало, але щойно ми в інформаційному дайджесті коротких київських подій за день показали пікет біля будинку Портникова, тут же знайшлись люди, які сказали, що це не етично. Ми намагаємось об'єктивно підійти до ситуації в країні. Відбувається подія - вона у нас в ефірі. Нам вдається витримувати кількісний баланс між представниками і темами опозиції і влади - в цьому ми й бачимо основу європейської журналістики.

 

Спочатку говорили, що наш канал Арбузова, тепер - Захарченка. Я не уявляю, що «5 канал» міг би показати, як пікетують будинок Порошенка, якби це відбувалось. Або канал «1+1» - чи показали б вони що-небудь негативне проти Коломойського? У нас же в ефірі опозиція відкрито виступає проти влади, а влада - відкрито висловлює свої позиції. І всі нагнітання ситуації довкола нашого каналу, всі брехливі звинувачення на нашу адресу сприймаю тільки як інформаційну війну, коли нашим опонентам просто не подобається динаміка зростання показників, популярності нашого каналу і визнання наших телеглядачів.

 

Крім того, я думаю, що в цій ситуації владі й опозиції на наш канал треба подивитись абсолютно під іншим кутом зору. Завжди всіх хочуть приручити. І ті й інші хочуть знайти засоби управління, засоби маніпулювання медіа-ресурсами. Ні у кого це не вийде - ми залишатимемось об'єктивними, показуватимемо те, що відбувається.

 

На сьогодні було багато провокацій щодо нас. Якісь заяви, абсолютно абсурдні, які опорочують нашу професійну честь. Тому ми розпочали судові процеси проти тих видань, які зводять наклеп. На наш канал приходить багато гостей упродовж дня. Ясна річ, що багатьом із них не подобаються запитання. Але на те вона й журналістика, щоб своїми уточненнями добиватись істини від першоджерела. Але, на жаль, у нас був один випадок, коли під час спроби журналіста поставити уточнююче запитання гостю він (гість) починав кричати, що це провокація. Погодьтеся, що це доволі зручна модель: не відповідати на запитання, звинувачуючи нас. Тільки це далеко від демократичних свобод, свободи слова і стандартів журналістського підходу до висвітлення подій і тем.

 

Крім того, у нас журналісти не роблять аналітичних програм, де вони могли б розмірковувати, що правильно, а що ні. Ми просто більшу частину часу показуємо новини в прямому ефірі, а запрошені гості коментують.

 

Несправедливо говорити, що стандарти міжнародної журналістики - це висвітлення лише подій, що відбуваються на Євромайдані. Як і нечесно показувати тільки дії влади. Ми - посередині. На жаль, суспільство поки що не готове, але воно має звикнути до об'єктивної подачі інформації. Телеглядач має право бачити всі точки зору, щоб самостійно робити висновки. Ось для такого розумного глядача і працює канал «112 Україна».

 

Анна Свентах, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Свентах, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9134
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду