У Нью-Йорку проходить виставка робіт українського художника Майкла Мерфенка «Гілізм»

23 Травня 2007
12645
23 Травня 2007
19:18

У Нью-Йорку проходить виставка робіт українського художника Майкла Мерфенка «Гілізм»

12645
Його роботи представлені широкому американському глядачеві уперше, проте з моменту відкриття експозиція викликала широкий інтерес поціновувачів прекрасного та місцевих мистецтвознавців.
У Нью-Йорку проходить виставка робіт українського художника Майкла Мерфенка «Гілізм»

У Нью-Йорку проходить виставка українського художника Майкла Мерфенка. Його роботи представлені широкому американському глядачеві уперше, проте з моменту відкриття експозиція викликала широкий інтерес поціновувачів прекрасного та місцевих мистецтвознавців, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу у США.

Виставку своїх творів автор назвав "Гілізм". І це не просто заперечення нігілізму (від латинського nihil - "ніщо"), а швидше - філософія існування чогось, що надихає, вражає уяву, є сенсом буття. "Немає значення, наскільки малим є це "щось", чи наскільки важко його роздивитися, воно все ж таки існує і тільки це має сенс", - зазначив автор у передмові до каталогу своїх робіт.

Кожен, хто бачив роботи Майкла Мерфенка, виніс з них різні почуття, побачив у кожній картині щось своє, проте жоден відвідувач не залишився байдужим. Під час презентації гості уважно розглядали експонати виставки, ділилися враженнями та намагалися поспілкуватися з автором. Проте особливу увагу присутніх привабила картина у жовто-блакитних кольорах, на якій вгадується образ жінки. Про її оригінальну історію автор розповів кореспондентові УКРІНФОРМу: "Коли я малював, то не думав власне про Україну, як про образ, а просто намагався передати красу природи тієї місцевості, де перебував у той момент. Закінчивши роботу, я показав її своїй дружині, яка перша звернула мою увагу на відповідність колористики картини українському національному прапору". Постать жінки, яка прокидається від глибокого сну автор також ототожнює з Україною, що довгі роки перебувала у напівзабутті, а тепер намагається підвестися на ноги.

Майкл Мерфі народився у Шотландії, дитинство провів в Австралії, навчався мистецтву у Бельгії, закохався в Німеччині. Закохався в українську дівчину, а згодом - і в Україну. Його любов була настільки сильною, що художник залишився жити й творити на її широких просторах, взявши псевдонім Мерфенко. Більш того, він вважає себе українським митцем. "Уже 10 років я черпаю своє натхнення у розмаїтті українських кольорів і радий називатися українським художником", - зазначив Майкл Мерфі.

"Ми звикли пишатися тим, що сучасний художник походженням з України отримує визнання в інших країнах світу. А так, щоб європейський художник, одержавши фундаментальну освіту саме в Європі, обрав Україну місцем свого життя та творчості - це унікальний випадок, адже у роботах європейських за своїм стилем присутня власне українська емоційність, пульсація і вітальність", - наголосив куратор виставки, директор з розвитку проекту "Детектор медіа" Костянтин Дорошенко. Він особливо відзначив, що історична будівля українського музею у Нью-Йорку примусила сучасне мистецтво автора звучати іще гостріше, надаючи йому особливого відтінку та виразності.

 

Костянтин Дорошенко також із задоволенням відзначив, що в Нью-Йорку інтерес до сучасного мистецтва українського художника проявила, здебільшого, літня публіка. За його словами, в Україні споживач сучасного мистецтва молодший, а попереднє покоління не намагається оцінити й зрозуміти новітні тенденції у творчості. Особливо його вразило те, що безліч теплих відгуків на адресу творів Майкла Мерфенка надійшло від представників української громади в США. "Вони пронесли в серці романтизований образ України, і можна було сподіватися на певний консерватизм. Проте це - сучасні люди, відкриті, здатні адекватно сприйняти сучасні твори", - відзначив Костянтин Дорошенко. "Ми не хотіли здивувати публіку чи підкорити Нью-Йорк. Ми прагнули показати, що українське мистецтво може розмовляти зі світом на одній, зрозумілій усім мові, а Україна може надихати і змусити тремтіти серце творчої людини західної культури", - підсумував він.

Наталія Буквич, «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Укрінформ»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12645
Читайте також
13.04.2008 08:09
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
17 518
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду