У Новий рік за старими традиціями

У Новий рік за старими традиціями

4 Січня 2014
13072
4 Січня 2014
12:51

У Новий рік за старими традиціями

13072
Російські зірки, «блакитні вогники» та фільм за мотивами «Сам вдома» - святкова програма українських телеканалів
У Новий рік за старими традиціями
У Новий рік за старими традиціями

Ще кілька років тому українські телеканали постійно транслювали на Новий рік радянський фільм «Іронія долі...». Цього року його не можна було знайти в ефірі за однієї простої причини - тепер деякі канали «крутять» російську версію «Іронії...». Схожа ситуація і з так званими «блакитними вогниками» - їх, у комплекті з російськими зірками, ще й досі транслюють загальнонаціональні мовники. Хоча, є у деяких каналів і нові підходи до новорічних телеефірів.


«День» підготував огляд святкових програм, з якими українські телеканали увійшли в Новий рік.

 

«1+1 удома»

 

На «1+1» готувати своїх телеглядачів до зустрічі 2014-го почали зарання, з «Новорічного Вечірнього Кварталу», який запустили в ефір 31 грудня о 20:30. До речі, у новорічному ефірі «плюсів» чи не найбільше було Володимира Зеленського - окрім кварталу і в Новорічному вечорі разом з Максимом Галкіним, а 1 січня - у російському мюзиклі «Три мушкетери» і новому проекті «95-го кварталу» «1+1 удома». Як повідомляла прес-служба «1+1», на відміну від знаного всіма фільму «Сам вдома», за мотивами якого і знятий проект, у мюзиклі «1+1 удома» головних героїв двоє - Михайлик і Соня. Їхні ролі зіграли 9-річний Іван Шмаков, для якого «1+1 удома» вже 14 картина у фільмографії, та 10-річна Ганна Поліщук, котра знімалася в 5-му і 6-му сезонах «Сватів». Бандитів у цій стрічці зіграли «кварталівці» - Володимир Зеленський, Євген Кошовий та Олена Кравець. Натомість позитивні ролі дісталися ведучим 1+1: Людмилі Барбір, Марині Леончук, Юрію Горбунову, Андрію Доманському, Руслану Сенічкіну та Анатолію Анатолічу. Крім того участь в новорічному мюзиклі взяли українські співаки: Руслана, Олександр Пономарьов Олег Скрипка, Потап і Настя та інші.

 

Для каналу це був виграшний хід - від фільму «Сам удома» українські глядачі уже встигли стомитися, від «голубих вогників» - теж. Тому кінопродукт власного виробництва «освіжив» ефір телеканалу. Хоча зовсім без російських та радянських фільмів 1-2 січня «плюси» не змогли обійтися.

 

Минулого року на початку січня «1+1» транслювали не тільки російську, кінопродукцію, а й англійський серіал, який швидко завоював популярність британської і не тільки публіки. Мова йде про серіал «Шерлок» від компанії BBC. Цього року естафету перехопило російське телебачення. Глядачі «Першого каналу» побачили третій сезон «Шерлока» у ніч на 2 січня, всього на п'ять хвилин пізніше англійців. Українські ж телеглядачі також зможуть побачити цей гостросюжетний серіал на «1+1», але пізніше.

 

«Ніч великих сподівань»

 

«Інтер» вирішив не відходити від усталених традицій і у новорічну ніч транслював прем'єру «Новорічний вогник 2014. Ніч великих сподівань». Проте, якщо вашим великим сподіванням було побачити в ефірі справжніх українських музикантів чи почути українські пісні, то воно не здійснилося. Натомість Наташа Корольова співала трохи перероблений хіт Сукачова - «Моя мамочка курит трубку», Потап і Настя виконували знамениту пісеньку з мультфільму «Ну, постривай» - «Розкажи Снігуронька», Світлана Лобода співала шлягер Євгенія Осіна - «Плачет девушка в автомате», Марія Яремчук - «Три білих коня» з фільму «Чародії», Злата Огнєвіч - «Love You Like a Love Song» Селени Гомес, а Володимир Ткаченко - найвідомішу новорічну пісню групи ABBA «Happy New Year».

 

Зате несподівано українською заговорив Савік Шустер. Із інших «див» і новорічних сюрпризів глядачам «Інтеру» пропонували - польоти шоумена Олександра Ревва, дует боксера В'ячеслава Узєлкова зі співачкою Ольгою Поляковою, які виконали веселу пісеньку про боксера і блондинку... і тому подібне.

 

Співали на «Інтері» і 1 січня у програмі «Кращі пісні - 2013». І знову майже без українських вкраплень. Зате телеглядачі почули Філіпа Кіркорова, Юрія Антонова,  Йосипа Кобзона, Людмилу Сенчіну, Олега Газманова,  Валерія Леонтьєва, Лайму Вайкуле, Аннє Вєскі, Олександра Маршала,  Леоніда Агутіна, Анжеліку Варум, Алсу, Таїсію Повалій, Ані Лорак, Лоліту, Сергія Трофімова, Діму Білана, Стаса Михайлова, Надію Кадишеву, Сосо Павліашвілі, «А-Студіо», Вітаса, Нюшу. А розважав аудиторію каналу першого дня нового року Михайло Задорнов.

 

Як і обіцяли своїм глядачам, «інтерівці» продовжують працювати у жанрі документального кіно. Перший такий фільм українці зможуть побачити уже завтра, 3 січня. Телеканал покаже документальний фільм власного виробництва «Новорічний вогник. Коли усі вірять у диво» режисера Володимира Ніколайця. Автори проекту - Олексій Іванов і Дмитро Чепурних.

 

«Новорічне привітання президента»

 

Ще до Нового року в українському суспільстві зародилася дискусія: дивитися чи не дивитися новорічне привітання Віктора Януковича. Висували аргументи за і проти. Так чи інакше, можливість переглянути це привітання була у всіх українських телеглядачів. За інформацією «Детектор медіа», тільки канал «24» опівночі на 1 січня в прямому ефірі показував святкове дійство на Євромайдані: вертеп, виконання більш 500 тисяч українців гімну України (подано заявку на світовий рекорд Книги Гінесса) тощо. Решта загальнонаціональних телеканалів за кілька хвилин до Нового року показали новорічне вітання президента України. Трансляція на різних каналах почалась не одночасно, а з кількасекундним запапізненням.

 

Канал «24», який вів трансляцію з Євромайдану, теж почав трансляцію ролика із вітанням Віктора Януковича, але виключив його за кілька секунд, коли на Майдані Незалежності почали співати гімн України. Більше трансляція ролика не поновлювалася.

 

Пряму трансляцію з Євромайдану в новорічну ніч вели також 5 канал, ТВі, «Еспресо TV». 5 канал показав новорічне вітання Віктора Януковича - одразу після вітань Петра Порошенка, який сказав, що «Майдан переможе». ТВі також підготував власне новорічне звернення - привітання майбутнього Президента України: «Якби я був чарівником, я б зробив усе можливе, щоб у цю ніч для старих і малих для щасливих і не дуже на кожному українському столі запалилася свічечка - своєрідний вогник надії. Надії на те, що ми українці будемо жити гідно у своїй державі, надію на волю та славу кожного громадянина України... Тому, коли виросту, я стану президентом, видам спеціальний указ і в ньому буде написано: «Всі, хто не любить Україну, не бажає їй добра і щастя, нічого не робить, щоб вона стала вільною і по справжньому незалежною, усі вони повинні поїхати звідси, аби не заважати нам будувати найкращу країну у світі»... у цю казкову і новорічну ніч я бажаю нам добра і перемоги».

 

Анна Свентах, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Свентах, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13072
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду