Наталка Седлецька: «Євромайдан як система цінностей змінить хід української історії»

Наталка Седлецька: «Євромайдан як система цінностей змінить хід української історії»

20 Грудня 2013
12933
20 Грудня 2013
17:27

Наталка Седлецька: «Євромайдан як система цінностей змінить хід української історії»

12933
Наталка Седлецька: «Євромайдан як система цінностей змінить хід української історії»
Наталка Седлецька: «Євромайдан як система цінностей змінить хід української історії»

Це було місяць тому. Я сиділа в штаб-квартирі «Радіо Свобода» в Празі, на своєму новому робочому місці. Добігав кінця третій тиждень мого перебування в Чехії в рамках журналістської стипендії імені Вацлава Гавела. Я вже освоїлася й працювала над розслідуванням однієї масштабної корупційної схеми. Попереду - ще п'ять місяців стажування та роботи в головній редакції «Радіо Свобода» в Чехії. На носі був Вільнюський саміт, і я, чесно кажучи, вірила в те, що Угоду про асоціацію з ЄС буде підписано. Думала, що для мене як для журналіста буде логічно саме в цей період - після підписання - певний час пожити в старій Європі та набиратися досвіду в «Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа - ЗМІ», яке за 60 років існування здобуло бездоганну репутацію. Працювати в штаб-квартирі в Празі, де розташувалися редакції 25 країн - дуже захоплююче. Улітку після розвалу телеканала ТВі я почала активно шукати програми для журналістів за кордоном. Я не збиралась емігрувати, але мені цікаве життя поза Україною, хотілося ще десь повчитися... Час, здавалося б, обрала правильний - до виборів 2015-го ще було півтора року, і я мала повернутися до початку гарячих політичних подій.

 

Тож це був четвер. Чорний, як його потім прозвали. Я читала стрічку новин - і не вірила своїм очам - «Азаров зупинив підготовку до підписання Угоди з ЄС». Першим вибухнув «Фейсбук». Обурені люди почали виходити в офлайн і збиратися на площі в Києві. Наступного дня  вже купила квиток на Київ. Вилетіти вдалося в неділю, я поспішала на перше Віче, яке обіцяло бути дуже велелюдним. На пересадці у Відні рейс затримали на три години. Гадала, що спізнюсь. Але все тільки починалося...

 

Провівши декілька ночей на Майдані, я полетіла на саміт у Вільнюс, у мене заздалегідь була акредитація. Ніч перед тим самим днем, коли Янукович не підписав Угоду, ми з декількома колегами провели в холі готелю «Кемпінскі» - там зупинився і Віктор Янукович, і Ангела Меркель, і решта ключових фігур саміту. У лобі майже до глибокої ночі були всі - від Сергія Арбузова до Штефана Фюле. Ще навіть ішли якісь перемовини. І навіть тоді ще залишалася крихітна надія, що Угода буде підписано. На ранок п'ятниці чари надії розвіялись.

 

 

Звістку про кривавий розгін Майдану я прочитала хвилин через 30 як це відбулося, стоячи в черзі на посадку на рейс до Праги. У Празі, не виходячи з аеропорту взяла перший квиток до Києва. В один кінець. Я розуміла, що це надовго.

 

 

На щастя, керівництво стипендіальної програми та редактори в Чехії поставилися з розумінням до мого бажання бути на місці подій у цей час. Та й для редакції від мене більше користі, коли я тут, - працюю для «Радіо Свобода» «в полі». Я просто знаю себе - якби я не провела на Євромайдані достатньо багато часу, якби не бачила все на власні очі,  я б не знайшла в собі морального права висловлюватися щодо усіх подій. Це треба було пережити й зрозуміти зсередини.

 

 

За цей час стільки всього змінилося, події місячної давнини пригадуються немов уві сні. Складно передбачити, коли буде виконано вимоги Євромайдану. Я не знаю, що буде з ним далі фізично - коли зникнуть намети або відновиться рух Хрещатиком. Але Євромайдан як система цінностей залишиться у свідомості людей і змінить хід української історії. Українці як нація за цей місяць дуже подорослішала. Є чим пишатись. Якщо сотні тисяч найсвідоміших громадян самі гуртуються навколо однієї мети - вони її рано чи пізно досягнуть.

 

 

У мене досі немає квитка назад, у Прагу. Але вже збираюся повертатись. На мене чекає стипендіальна програма: окрім самої журналістської роботи,  це й багато тренінгів - від уроків фотографії до курсів англійської мови. Щорічно на цю стипендію подається багато бажаючих, я дуже ціную можливість пожити в Європі та попрацювати в такому поважному міжнародному виданні. Подивимося, щоправда, на скільки моєї посидючості вистачить цього разу.

 

 

Наталка СЕДЛЕЦЬКА, журналіст-розслідувальник, екс-ведуча програми Тендер News (ТВі)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталка Седлецька,«День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12933
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду