Бентежні будні

Бентежні будні

15 Грудня 2013
12901
15 Грудня 2013
11:22

Бентежні будні

12901
На ТБ намагаються розібратися, чи дасть Євромайдан новий шанс Україні
Бентежні будні
Бентежні будні

Головну увагу телеканалів країни звернено на Майдан, який сьогодні виступає центром національного життя. І по відношенню до цього центру тележурналісти та їхні редакції вимушені визначатися й займати якусь позицію.

 

Найдетальніше й більш-менш об'єктивно інформують про те, що відбувається, 5-й і ТВі. Вочевидь, з цієї причини кабельний оператор «Тріолан» негайно кинувся відключати ТВі в регіонах. Однозначно провладну позицію демонструють Перший Національний і «Рада». «Інтер» намагається шукати баланс, як і «NEWS-ONE» і «24». За системою «і нашим, і вашим» працюють ICTV, «1+1», решта взагалі якось розгубилися. А між іншим, ТБ - це не домашній кінозал (у епоху Інтернету та відеомагнітофонів), не розважальний ящик, а передусім система національної комунікації громадян одне з одним і владою, своєрідний суспільний камертон. І саме в такі моменти, як зараз в Україні, значення ТБ стає воістину величезним. Якби ще всі журналісти це розуміли...

 

Розформувати «Беркут»

 

Певна річ, у деяких студіях обговорювали жорстоке побиття людей «Беркутом». Адже багато хто потрапив до лікарні з тяжкими травмами черепа, хоча інструкція, за словами нардепа від «УДАРу», генерала Чумака забороняє бійцям спецпідрозділів завдавати ударів по голові й життєво важливих органах, а лише по кінцівках. Опозицією ставиться питання про розформування «Беркута». Дійсно, навіщо українським платникам податків утримувати підрозділ, який за їхні ж гроші битиме й калічитиме громадян України? Дисонансом тут прозвучала стаття в газеті «Бульвар»  Дмитра Гордона про київський «Беркут», абсолютно панегірична. Цікаво, а останні «подвиги» «Беркута» видання Гордона теж прославить? Влада, відчувши, що в суспільстві зростає відраза до діянь її «опричників», почала виступати з вибаченнями (перемежаючи їх погрозами) й обіцянками розібратися й покарати винних у звірячих розправах. Проте дедалі більше виникає сумнівів у тому, що можна вірити хоча б одному слову нинішньої влади. Як заявив перший командир «Беркута», кожен боєць цього підрозділу, що брав участь у бійні на Банковій, отримав 500 доларів премії. Покарали. Деякі апологети режиму виправдовують «Беркут», заявляючи, що їх спровокували, вивели з рівноваги, злякали й т.д. Виправдання не приймаються, в спеціальних підрозділах, якщо це дійсно спеціальні підрозділи, повинні служити люди із залізними нервами, психопатам і неврастенікам там не місце.

 

 А судячи з того, як вони добивали громадян, що безпорадно лежали на асфальті, кидаючись по кілька бійців на одну жертву, як вони знущалися над захопленими в «полон» - «беркутівці» є соціально небезпечними. І будь-яка тямуща влада повинна відмовитися від їхніх послуг.

 

Багато телеканалів показували кадри переговорів у Сочі між Путіним і Януковичем. Російські діячі на кшталт прес-секретаря президента РФ пана Пєскова це заперечують, але вже витікає інформація про те, що Путін і Янукович підписали меморандум про вступ України до Митного союзу. Як заявила в студії ТВі нардеп І.Богословська своїм колишнім колегам по Партії регіонів: «Ви знову заганяєте Україну в якусь хрень замість Європи. Передайте владі - ігри закінчилися, все вибухне». Передати було важко, оскільки влада в цей час була в Сочі.

 

Там же на ТВі нардеп від «Батьківщини» Остап Семерак говорив про те, що суттю того, що відбувається нині в Україні, є не протистояння влади й опозиції, а протистояння влади й народу.

 

Політолог Олександр Сушко вважає, що для заспокоєння країни влада має скасувати розпорядження про призупинення євроінтеграції й покарати винних у побитті людей. А нардеп від ВО «Свобода» Мохницький висунув вимогу також припинити репресії влади проти учасників нинішніх мирних протестів. Зараз дійсно дуже важливо, щоб усього цього добитися, проявити витримку, завзятість і готовність долати труднощі. Адже відступати нікуди, позаду Москва з її новим Радянським Союзом, який, є підстави вважати, буде гіршим за старий, не брежнєвським, а швидше сталінським.

 

Важливість діалогу

 

А програма «Шустер - LIVE» на «Інтері», всупереч очікуванням, усе-таки відбулася. Але відбувалася вона у форматі круглого столу між владою й опозицією. Владу представляли нардеп Єфремов, міністр закордонних справ Кожара, міністр юстиції Лукаш і міністр соціальної політики Королевська. Від опозиції -  нардеп Соболєв («Батьківщина»), нардеп Чумак (УДАР) і нардеп Швайка (ВО «Свобода»).

 

Але спочатку Шустер нагадав про заяву трьох президентів: Кравчука, Кучми та Ющенка, які запропонували діалог між протиборчими силами й продовження євроінтеграції.

 

Нардеп Соболєв сформулював опозиційну платформу - мінімум для діалогу з Партією регіонів і її владою:

1) Сформувати уряд фахівців.

2) Покарати тих, хто наказував бити людей.

3) Припинити політичні репресії.

 

У опонентів це не викликало ентузіазму. Міністр Лукаш спробувала протиставити одна одній політичну й суспільну опозицію. Технологічно це правильна для влади позиція - розділяй і володарюй, але стратегічно - порочна, оскільки робити політику на розколі суспільства завжди небезпечно, адже можна розколоти так, що й сам потрапиш в утворену тріщину.

 

Нардеп Чумак порадив пані Лукаш відвідати Майдан і поговорити з людьми. Ну, з цим проблем немає. А от регіональний майдан біля Верховної Ради опозиційним діячам відвідувати не дають, бояться, що можуть розпропагувати. Віталій Кличко з'явився один раз на підступах і майдан-арбайтери з Донбасу й Півдня ледве не розірвали його, ні, не від злості, а на сувеніри як улюбленого чемпіона. Прості люди спілкувалися з ним із щирою симпатією, що навряд чи могло сподобатися їхньому начальству. Тому воно чинить розумно, не дозволяючи своїм підопічним вступати в контакт з носіями інших поглядів. Хоча щодо поглядів. Коли журналісти запитували деяких учасників регіонального майдану, за що вони тут стоять, ті спочатку бадьоро відповідали: «За ідею!» Але коли починали з'ясовувати, в чому суть цієї ідеї, люди, підморгнувши, впівголоса чесно зізнавалися: «За гроші». І в цьому колосальна відмінність двох майданів.

 

Учасники обговорення в студії Шустера визнали, що побиття людей «Беркутом» є лише безпосереднім приводом для народних протестів, а причини значно глибші. Ну, щодо причин консенсусу не було. Опозиціонери вважають, що передусім суспільство обурене повним беззаконням у правовій сфері, перманентною економічною кризою й провалом усіх 22 розрекламованих владою реформ.

 

З цим рішуче не погодився предводитель регіоналів у Верховній Раді пан Єфремов. Він почав розповідати про небачені (у прямому розумінні слова!) успіхи реформаторської діяльності ПР. Але де вони? Де їхні результати? Є лише негативні наслідки. Потім Єфремов перейшов на звинувачення на адресу Майдану, натякаючи на якусь нібито допомогу ззовні.

 

Пан Єфремов для того, щоб в Україні була нормальна медицина, нормальні зарплати, дороги й т.д. вимагав підвищити продуктивність праці в 6 разів, до рівня Європи. Але у нас ніяка чесна праця не гарантує заможності й у цьому вся річ.

 

Політичні репресії

 

Нардеп від «Свободи» пан Швайка стверджує, що все почалося зі зради владою європейської інтеграції. А потім почалося насильство над людьми, що змусило сотні тисяч вийти на вулиці. Нині ж ідуть нові політичні репресії. Влада схопила й кинула за грати 20 узагалі не причетних до подій на Банковій людей. Савік Шустер повідомив, що генеральний секретар Організації з безпеки й співпраці в Європі запропонував створити трибічну групу: опозиція - ОБСЄ - влада й шукати вихід. Так, це той випадок, коли інтернаціоналізація внутрішнього конфлікту могла б піти на  користь Україні.

 

Ну а сам міні-круглий стіл у Савіка викликав сумніви. Який круглий стіл, коли владі ніхто не вірить, коли у нас уже давно увійшла у звичку адміністративна брехня, за яку ніхто не відповідає. Достатньо пригадати, як днями пан Азаров на всю країну заявляв, що він досяг домовленості з «Газпромом» про зниження для України ціни на газ. Але «Газпром» тут-таки спростував Азарова. Як вести діалог, якщо навіть прем'єр не несе відповідальності за свої слова?

 

Повчальну промову виголосила міністр соцполітики Королевська. Вона била на жалість і просила не ходити на Майдан, а розходитися по домівках,  не заважати владі працювати на благо народу. Лякала економічною кризою. Навряд чи злякала, бо дедалі більше українців вважають, що найбільша криза в Україні - це Партія регіонів. І це підтвердив нардеп Соболєв, нагадавши, що країна живе за рахунок  проїдання золотовалютних резервів, яких залишилося $17 мільярдів  з 36, що були на 2010 рік. Тому замість некомпетентного уряду Азарова треба негайно сформувати новий кабінет для порятунку України від банкрутства.

 

Влада не готова до компромісу

 

До речі, днями прем'єр РФ Д.Медведєв дуже обурювався в телеефірі тим, що офіційні особи західних країн з'являються на Майдані. Але, як сказав шеф МЗС України пан Кожара, на період сесії ОБСЄ в Києві графік роботи міністрів закордонних справ зарубіжних держав був складений так, щоб вони змогли відвідати Майдан.

 

А панові Медведєву варто було б пригадати, як президент Путін 2004 рок особисто в Києві на провідних телеканалах закликав українців голосувати за одного з претендентів на президентську булаву, як екс-мер Москви Лужков брав участь у Севастополі в антиукраїнських зборищах і проголошував антиукраїнські гасла, а що стосується віце-спікера Держдуми Жириновського, то тут узагалі важко помітити навіть натяки на пошану до суверенітету інших країн. Але, звісно, все перераховане панові Медведєву втручанням у внутрішні справи України не здається.

 

Міністр Кожара висловив упевненість, що «пауза» з Європою допоможе Україні щось отримати від Росії. Ну-ну, чекайте. Як говорять наші північно-східні сусіди: тримай кишеню ширше.

 

Ну, а підсумки посиденьок у Шустера такі: влада явно не готова до компромісу, сподіваючись придушити, зламати через коліно своїх опонентів. Компроміс можливий тоді, коли влада відчує, що може програти. І не раніше... Шустер поставив це запитання публіці в студії. Публіка відповіла. У компроміс не вірять 74% загальної аудиторії й 57% професури...

 

«Обов'язково треба вистояти»

 

На російському телеканалі «РТР» у програмі Володимира Соловйова «Поєдинок» говорили про події в Україні. Опонентами виступали політолог Вероніка Крашенінникова та громадський діяч Ірина Хакамада. Крашенінникова опустилася до прямих образ, називаючи українців «галицькою мерзотою», «нацистськими покидьками», «агентурою Заходу», «зомбі ЦРУ» й т.д. Хакамада марно закликала її не топтати національну гідність українців. Такої антиукраїнської вакханалії на «братському» телебаченні вже давно не було. Отже, в Тайговому союзі українців чекає не лише вічна убогість, а й постійні приниження й образи. Як завжди «братики» звитяжно демонстрували абсолютне неуцтво в українській історії, несучи повну ахінею, плутаючи грішне з праведним, кокетуючи самовдоволеною дурістю. Крашенінникова волала, що 1941 року українські націоналісти увійшли до Львова у формі «вермахта-СС», вона так і сказала. Але вермахт і СС мали різну форму, а батальйони «Роланд» і «Нахтігаль» не були частиною ні вермахту, ні СС, і тому їхню форму не могли носити за визначенням. Ведучий Соловйов істерив з приводу якогось «золотого хреста СС-Галичина», якого не було в природі, а були відповідні винагороди УПА. Зрозуміло, про те, що УПА та дивізія Галичина - абсолютно різні формування, не було сказано ні слова. Крашенінникова несла маячню про те, що всі країни, які вступили до Європейського Союзу, втратили свій суверенітет. За логікою цієї особи, Польща в ЄС не є суверенною державою. А під владою Москви вона такою була. Воістину, як говорив герой Чехова, «вся Росія - палата №6». Але сподіватимемося, що далеко не вся, зважаючи на той факт, що нормальних людей на російські телеканали допускають дедалі менше. Канал «РТР» - це жорстко контрольований рупор Кремля. А на RTVI неприборкна дисидентка Валерія Новодворська повністю підтримала київський Майдан, назвавши людей, що стоять там, справжніми героями. Виступ закінчила так: «Слава Україні! Героям слава!» Нам обов'язково треба вистояти, не здатися. Не в силі Бог, а в правді.

 

Ігор Лосєв, «День»

Фото - http://www.day.kiev.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Лосєв, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12901
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду